havadurum

Uz, Türkiye’nin “Acı reçetesini” kesti!

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, yüksek enflasyon karşısında vatandaşın ezildiğini ifade ederek, “Vatandaşımız her geçen gün uygulanan yanlış ekonomi politikalarının faturasını ağır bir şekilde ödemektedir” dedi.

1032

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, TBMM’de yaptığı konuşmasında yurttaşları derinden etkileyen enflasyona yönelik açıklamalarda bulunarak enflasyon karşısında vatandaşların sırtı bükülürken, bütçe açığını kapatmak için sunulan önlemlerin de halkın sırtına yüklendiğini dile getirdi. Uz konuşmasında, "Enflasyon ile mücadelede acı reçeteyi sabit gelirlilere dayatamazsınız. Bu ülkede bir fedakârlık yapılacaksa, bunun en yukarıdan, en tepeden başlaması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonun ana sebebi, yanlış para politikasıdır”

Enflasyonun sebeplerini sıralayan Milletvekili Uz, halkı etkileyen enflasyonun Türk Lirası’na güvenin kaybolmasına da yol açtığını söyleyerek “Türkiye’de bugün yaşadığımız enflasyonun ana sebepleri; ısrarla uygulanmaya çalışılan yanlış maliye ve para politikasıdır. İş bilmez, güven telkin etmeyen ekonomi yöneticilerdir. Kaybolan ekonomik güven ortamıdır” sözlerine yer verdi.

“Enflasyon, hepimiz uyurken cüzdanımızdaki paranın satın alma gücünü aşıran sinsi bir hırsızdır”

Hayat pahalılığı ile enflasyon arasındaki fark, halkın ekonomi yöntemine olan güvenini sarstığını ve uygulanan yanlış ekonomi politikasını ödeyenlerin vatandaşlar olduğunun altını çizen İYİ Partili Uz “Hane halkının beklentileri ile bugün karar alıcıların beklentileri arasında dağlar kadar fark vardır. Bugün, insanımız enflasyonun bırakın tek haneli rakamlara, yüzde yirmilere bile düşeceğine, inanmıyor. Bugün Türkiye’de enflasyon canavarına, Gayrı Safi Milli Hasılaya oranı yüzde 5,5’e varan bütçe açığı eşlik ediyor. Enflasyonun bir nevi gizli, üzeri örtülü bir vergi olduğu gerçeğini hatırlatmak isterim. Enflasyonun, hepimiz uyurken cüzdanımızdaki paranın satın alma gücünü aşıran sinsi bir hırsız olduğu gerçeğinin farkına varmanızı isterim” dedi.

“Gençlerimiz geleceğini ecnebi memleketinde arıyor”

Türkiye'nin 22 yılın sonunda sosyal ve siyasal bir erozyonun içinden geçtiğini belirten Uz, güvenlik ve özgürlük dengesinin kaybolmasıyla adalete de güven duygusunun da azaldığını ve halkın genç kesiminin güveninin sarsıldığı için yabancı ülkede gelecek kurmayı denediğini söyleyerek “Eğitimli gençlerimiz geleceği ecnebi memleketlerde arıyor, dünyanın dört bir tarafından; kültürümüze, dilimize, adetlerimize yabancı milyonlarca sığınmacı, kaçak-göçek yollar ile ülkemizde yaşıyor, çalışıyor. Her gün gazete köşelerine, televizyon ekranlarına kanımızı donduran adi cinayetler yansıyor. Sinan Ateş cinayeti gibi siyasi yönü de bulunan bir cinayetin üstü örtülmeye çalışılıyor” diye konuştu.

“Ekonomik sıkıntıların müsebbibi üretici ve tüketici değildir”

İYİ Partili Rıdvan Uz meclis konuşmasında uygulanan yanlış politikalardan dolayı her geçen gün ekonomik refahı sağlamanın gün geçtikçe zor bir hale geldiğini belirtirek “Birileri ağır cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalırken, ağır sosyal ve ekonomik bedeller öderken, yandaş iş insanları, ballı ihaleleri, kolay kredileri, vergi borcu ertelemelerini almaya devam ediyor. Çare olarak maalesef hükümet bize, Bozulan piyasa koşullarını cezai yaptırımlar ile düzeltmeyi teklif ediyor. Yaşanılan ekonomik güven bunalımı ile birlikte, ülkedeki üretici davranışları da, tüketici beklentileri de tamamen bozulmuştur. Bugün ülke de yaşanılan ekonomik sıkıntıların müsebbibi ne üreticidir ne de tüketicidir. Bugün bu tablo ile karşı karşıyaysak bunun tek sorumlusu 22 yıldır bu ülkeyi yönetenlerdir” sözlerine yer verdi.

“Yanlış ekonomi faturasını gariban esnafa kesemezsiniz”

Uygulanan yanlış ekonomik politikalarının yine halkın ödediğini ve fahiş fiyatın halkın ödememesi gerektiğini dile getiren Milletvekili Uz “ Yanlış ekonomi politikalarının faturasını gariban esnafa, çiftçiye, iş dünyasına kesemezsiniz. Deli Dumrul yasalarıyla, geçenden beş akçe geçmeyenden on akçe alınan köprüler ile esnafa salma salarak, zabıta tedbirleriyle, para cezasını, bütçede gelir kalemine dönüştürerek, eskiden olduğu gibi neredeyse ‘narh sistemini’ devreye sokarak bu ekonomiyi düzeltemezsiniz. Bugün bu ülkede fahiş fiyat varsa, bunun bedelini sanayiciye ödetemezsiniz. Bugün bu ülkede fahiş fiyat varsa, bunun faturasını tüccara kesemezsiniz. Bugün bu ülkede fahiş fiyat varsa, bunun bedelini çiftçiye, esnafa, sanatkara çıkaramazsınız” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş