Ural "Birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek, CHP'mizi iktidara taşıyacağız"

2210

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37’inci olağan il kongresi, ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. İktidara yürüyüş mesajının verildiği kongrede coşku oldukça yüksekti. 524 delegenin bulunduğu kongrede oy kullanma işleminin ardından sayımlara geçildi. Nefeslerin tutulduğu, kongre salonundaki heyecanın üst düzeye çıktığı sayımın sonucunda 258 oy Metin Ümit Ural’a, 254 oy da İsmet Güneşhan’a çıktı. Seçimin sonuçlanmasının ardından Metin Ümit Ural’ı destekleyen partililer “Hak-Hukuk-Adalet” sloganı ile galibiyetlerini kutladılar. Seçim sonuçlarını alan İsmet Güneşhan, Metin Ümit Ural’ın yanına giderek tebrik etti ve parti içi birlik beraberlik mesajı verdi. 

 
“Canla başla çalışacağız”
CHP İl Başkan Adayı İsmet Güneşhan, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yarışı kazanan yeni İl Başkanı Metin Ümit Ural’ı ve ekibini kutladı. Güneşhan, “Gayet demokratik bir yarış oldu. Bu yarışın sonunda örgütümüz Metin Ümit Ural arkadaşımıza, önümüzdeki iki yıl için görev verdi. Dolayısıyla kendisini ve tüm ekibini kutluyorum. Ben de bundan sonra, birlik ve beraberlik içinde partimizi iktidar yapmak için canla başla çalışacağız…” dedi. 
 
CHP’mizi iktidara taşıyacağız
524 delegenin 258’inin oyunu olarak CHP’nin yeni İl Başkanı olan Metin Ümit Ural ise, CHP’yi iktidara taşımak için mücadele edeceklerini ifade ederek, “Çok değerli ailem; ‘ben’ değil ‘biz’ dedik, biz ne yapacağımızı söyledik ve hep birlikte bizler kazandık. Seçim sonucu öncelikle partimize, sonra Çanakkale’mize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun. ‘Kucaklayacağız’ dedik, yarından itibaren kucaklamaya başlıyoruz, kucaklayarak, dayanışarak, birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek, CHP’mizi iktidara taşıyacağız” dedi.
 
Çanakkale’de önce mahalle seçimleri, ardından ilçe kongrelerini tamamlayan CHP, 28-29 Mart’ta yapılacak Büyük Kurultay öncesi, 37’inci il kongresini de büyük bir coşku ile gerçekleştirdi. CHP Yerel Yönetimler`den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Serdar Soydan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, il ve ilçe yönetimleri, belediye başkanları, delegeler ve partililerin katıldığı kongreye, İyi Parti GİK üyesi Rıdvan Uz, Gelecek Partisi Kurucular Kurulunda bulunan Yeşim Karadağ da katıldı. Divan oluşumu ile başlayan kongrenin Divan Başkanlığına CHP Yerel Yönetimler`den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun seçildi. Divan oluşumunun ardından konuşma yapan Torun, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerindeki başarıya değinerek, “Buradaki kalabalığa bakınca, iktidar olacağımıza kesinlikle inanıyorum. Her şey inanmakla başlar. Eğer biz inanırsak, eğer biz bu yolu yürürken hep birlikte mücadele edersek mutlaka başarırız. Tek adam yönetiminin her türlü baskısına rağmen, her türlü dayatmasına rağmen,  31 Mart’ta ve 23 Haziran’da bir sonuç aldık. Bu başarının arkasında, en önemli neden sizlersiniz, sizlerin mücadelesidir. Hep, birlikte olduk, birbirimize sarıldık, davamıza inandık ve başardık. İstanbul bizim için aslında bir laboratuar oldu 23 Haziran’da. Türkiye’nin dört bir yanında bütün partililerimiz, İyi Parti ve demokrasiye inananlarla birlikte olduk ve ilk defa dünya tarihinde bir tek adam yönetiminin sandık yoluyla yenilebileceğini gösterdik. Bunu siz başardınız, hep birlikte başardık” dedi. 
 
“Millet İttifakı’nı büyüterek yolumuza devam etmek zorundayız”
“Demokrasimize sahip çıkacağız” diyen Torun, “Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, yetkiyi saraydan aldı ve halka verdi. Ancak, geçen süre içerisinde biz maalesef halktaki yetkiyi, saraya devrettik. Şimdi cumhuriyeti kuran bir parti olarak, üstümüze düşen bir görev var, cumhuriyeti ve demokrasiyi kurtaran parti olmak zorundayız. Bunu hep birlikte başarmak zorundayız. Bunun için yeterli birikimimiz, yeterli donanımımız var. Ama şunu bileceğiz ki artık, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Millet İttifakı’nı büyüterek, güçlendirerek yolumuza devam etmek zorundayız. Yerel seçimler hepimiz için önemli bir süreç oldu. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 50.8’i CHP’li belediyelerce yönetiliyor, ekonominin yaklaşık yüzde 60’ı CHP’li belediyelerin olduğu yerde gerçekleşiyor. Bugün turizmin yüzde 97’si CHP’li belediyelerin olduğu yerde! Demek ki gücümüz var, önemli bir mevzi kazandık, bundan sonra yapmamız gereken, yapılacak ilk genel seçimlerde iktidara gelmek ve ülkemizin temel sorunlarını çözmek. Eğer akılcı, sonuca giden doğru bir stratejiyle süreci yönetirsek başarırız” ifadelerini kullandı. 
 
Torun, 5 temel soruna değindi
CHP’li Torun, “Türkiye’nin 5 temel sorunu var. Birincisi, demokrasi ve hukuk! Maalesef tek adam yönetimi, her alanda demokrasiyi aksiye aldı. Basın özgürlüğü, dünya sıralamasına bakıldığında son sıralardayız. Demokrasiyi sadece kendilerine özgü hale getirdiler ve dünya sıralamalarındaki bütün parametrelerde alt sıralardayız. Hukuku konuşmak istemiyorum. Her gün bir hukuk dramıyla karşı karşıya kalıyoruz. Demokrasiyi, hukuku ve özgürlüğü tesis etmeden başaramayız. İkinci temel sorunumuz ise eğitim. 18 yıllık iktidarlarında 14 kez eğitim sistemini değiştirdiler. Ülkeyi tek başına yönetiyorlar, ama 14 kez değişen eğitim sistemiyle karşı karşıyayız. Eğitimi olmayan bir milletin geleceği olmaz. Bunlar bizim geleceğimizi çalıyorlar. Üçüncü temel sorunumuz dış politika! Bugün Libya’dan, Suriye’den şehitlerimiz geliyor. ‘Sıfır sorun’ ile almışlarda dış politikayı ve aslında komşularımızla da çok iyi ilişkilerimiz vardı. Bugün ‘Esed’ dediği kişiyle yaz tatillerinde beraber denize giriyorlardı. Ama şimdi dış politika tamamen sorun haline geldi. Dış politikada yetişmiş bütün donanımlı insanları ‘monşer’ diyerek tasfiye ettiler, kendilerine yakın kişileri atadılar. Hiçbir liyakata bakılmadan, hiçbir tecrübeye bakılmadan atamalar yaptılar. Bazıları biliyorsunuz, Türk vatandaşı da değil. Dış politikada sürekle değişen eylem ve söylem değişikliği ile nereye gittiğimizi bilemiyoruz. Dördünce temel sorunumuz, toplumsal barış! Bu ülkede doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi hep birlikteyiz. Hiç kimsenin yaşam biçimiyle, hiç kimsenin etnik yapısıyla işimiz yok bizim. Ama 18 yıllık AKP hükümeti, bizi ötekileştirerek, ayrıştırarak, maalesef bu toplumda derin bir fay hattı açtı. Hareketlerimize bir bakın sokakta, caddede… Birbirimize artık selam veremez hale geldik. Beşince ve en temel sorunumuz, ekonomidir! Her gün dinliyorsunuz, her gün haberlerde izliyorsunuz. İntihar vakaları artık sıradan vakalar haline geldi. Saraya her şey o kadar güzel ki, bir elleri yağda, bir elleri balda. Damat da her gün bir paket açıklıyor, bize pembe tablolar çiziyor. Ancak Türkiye, bugünkü kadar ekonomik krizin içine hiç girmemişti” ifadelerine yer verdi. 
 
“Nöbet tutmaya devam edeceğiz”
AKP iktidarının politikalarını eleştiren CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise tarım ve doğal kaynakların enerji ve maden şirketleri ile yağmalanmasına da değindi. Çanakkale’de yaşam mücadelesinin son bulacağını ifade eden Ceylan, “Nöbet tutmaya devam edeceğiz” dedi. Ceylan, “İktidar para ve kar hırsı ile gözünü doğal kaynaklarımıza çevirdi. Kirazlı’da yaşadıklarımızı hepiniz biliyorsunuz. Şirket geri adım atmış gibi gözükse de durumun böyle olmadığı belli. Çanakkale’de 15 farklı ruhsat sahibine 26 adet maden ruhsatı verilmiş. Demek ki Çanakkale’de bize rahat yok, Çanakkale’de nöbet tutmaya devam edeceğiz” dedi. 
 
CHP Program Kurultayına hazırlanıyor 
CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, ise konuşmasında, 28-29 Mart Büyük Kurultayı’nın ardından, Program Kurultayı düzenleneceğini, Türkiye’nin sorunlarına çözüm bulan, sosyal demokrat ilkelerle hazırlanmış, örnek bir program için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Erkek, “31 Mart’taki başarı kolay gelmedi. Onun temelinde, referandum sürecindeki demokrasi mücadelesi, ‘Hayır Hareketi’ var, onun temelinde dünya siyaset tarihine geçen Adalet Yürüyüşü var. O yürüyüşün başında Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu vardı, arkasında da toplumun her kesiminden, demokrasiye inanan yüzbinler vardı, Maltepe’ye geldiğimizde ise milyonlar oldu. Önümüzdeki süreçte de demokrasiye inanan milyonlarla birlikte demokrasiyi hep birlikte tesis edeceğiz. Bu saray rejimine tek adam rejimine bir son vereceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Son süreçte kurulan ittifaklar çok önemli. Çünkü bugün Türkiye’nin verdiği mücadele, sağ-sol mücadelesi değil. bir demokrasi mücadelesi veriyoruz hep birlikte. Önümüzdeki dönemde de bu ittifakları canlı tutacağız. 31 Mart’taki başarı da böyle geldi. Demokrasi mücadelesinin sonucunda geldi. 28-29 Mart’ta iktidar kurultayına hazırlanıyoruz. CHP umut oldu, güven oldu. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. 28-29 Mart kurultayından sonra bir kurultay daha yapacağız, program kurultayı yapacağız. Dünya siyaset tarihine geçecek, tüm sosyal demokrat partilerin örnek alacağı bir program hazırlıyoruz. Programımızda Türkiye’nin temel sorunları ve çok net çözümleri olacak. Rasyonelleştirilmiş parlamenter sisteme döneceğiz. O sistemde istikrarsızlık olmayacak. Programımızda bunların hepsi yer alacak. En önemli derdimiz, bu memlekette hiçbir çocuk yatağa aç girmesin istiyoruz. Bu memlekette 2 milyon çocuk işçi varsa, bu bizim derdimizdir. Bunun için çalışıyoruz. Gelir dağılımında adaletsizliği ortadan kaldıracağız, kanun önünde eşitlik olacak. Hayatın her alanında eşitlik olacak. Çok önemli bir program kurultayı ile iktidar yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” dedi. 
 
“Bu topraklara demokrasiyi getireceğiz”
CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, salonu coşturduğu konuşmasında, hak, hukuk, adalet ve özgürlük mesajı verdi. “Biz şuna çok inandık” diyen Erkek, “Hepimizin hakkında soruşturmalar var, olacak da… Artacak da bu baskılar, gerekirse cezaevinde de yatarız. Ama bedeli ne olursa olsun, bu topraklara,bu güzel memlekete hak-hukuk-adaleti getireceğiz, buna kararlıyız. Bedeli ne olursa olsun, bu topraklara demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü getireceğiz. Hep birlikte başaracağız bunu. Dertlerimiz çok ama çözümü CHP’de var. Bu kararlılıkla çalışmaya hep birlikte devam edeceğiz” dedi. 
 
“AKP 6 bin üye kaybetti”
“Yerelde de başarı varsa, hepimizin, 16 bine yaklaşan üyelerimizindir” diyen Erkek, AKP’nin Çanakkale’de hızla eridiğini, CHP’nin ise güçlenerek iktidara yürüdüğünü söyledi. Erkek, “Çanakkale’de, AKP hızla erirken biz büyüyoruz. İl genelinde AKP’den istifa eden üye sayısı 6 bine ulaştı. Biz büyüyoruz, güçleniyoruz, nitelikli parti bilinci olan, parti kültürüne sahip üyelerimizle daha da büyüyeceğiz. Üyelerimize eğitim zorunluluğu getirdik. Partimize herkes en kolay şekilde üye olacak ve üye olduktan sonra parti okulunda çok keyifli bir parti eğitiminden geçecek. Yerelde, 31 Mart yerel seçimlerinden önce, Çanakkale’de geçmişte yapılmayan işler yapıldı. 12 ilçede de İl Genel Meclisi üyelerimizi partililerimiz belirledi. Geçmişte hiç olmadı bu. Bugün tarihimizde ilk kez, İl Genel Meclisi’nde birinci partiysek, işte bugünkü il başkanımız ve il yönetimimizin katkısı var. Çünkü hiçbir ayrım yapmadan 12 ilçede de sandığı koydular.  Belediye başkanları sayımızı artırdık, belediye meclis üye sayımızı artırdık. Çanakkale İl Binamız çok yetersiz kalıyor. Yakın zamanda yeni bir taşınmazı kazandırdık. Bizim için değil, bizden sonra gelecek arkadaşlarımıza, partililerimize önemli bir eser bırakmak için yeni bir il binasını kazandırdık. 2 milyon 450 bin lira bedelle tapusunu partimize aldık, hayırlı olsun hepimize” dedi. 

“Türkiye iyi yönetilmiyor”
37’inci kongrede de aday olan, CHP mevcut İl Başkanı İsmet Güneşhan ise konuşmasında; “Bir yola çıktık; engebeli, dolambaçlı ve sarp bir yol. İnançla, umutla ve yürükle çıktık, yürüdük. En önde Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Elinde adalet yazan bir pankart vardı, dilinde hak-hukuk-adalet sloganı… İşte o yürüyüş bugün de devam ediyor, iktidara kadar devam edecek, bu topraklara sevgiyi, demokrasiyi, özgürlüğü, adaleti, barışı ve kardeşliği getirene kadar kararlılıklı devam edeceğiz. Çünkü biz, kurtuluşun ve kuruluşun partisiyiz. Biz köklerinde bağımsızlık ve özgürlük olan Cumhuriyet Halk Partisi’yiz… Türkiye, iktidar eliyle 18 yıldır her alanda geriletiliyor. Ekonomi çökmüş! Hatırlayın, ülkemizde yazar kasa atıldığı için yer yerinden oynamıştı, şimdi her gün bir intihar haberiyle sarsılıyoruz. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Adalet hayal olmuş, yargıya kimse güvenmiyor, vatandaşlarımız adaletin tecelli edeceğine, hukukun üstünlüğüne inanmıyor. Dış politika Allaha emanet, eğitimden, sağlıktan, tarıma kadar kötüye gitmediğimiz tek bir alan yok. Ülkemizin beş temel sorunları var. Bu sorunları nasıl çözeceğimizi bizler biliyoruz. Demokrasi, eğitim, ekonomi, dış politika ve toplumsal barış olan beş temel sorunumuz her gün giderek ağırlaşıyor” dedi. 
 
“Geçmiş dönemlerde yapılmayan önemli işlere hep birlikte imza attık”
“31 Mart ve 23 Mart seçimleri bize gösterdi ki, yolcudur Abbas, bağlasan durmaz” diyerek iktidara da mesaj veren Güneşhan, “İktidara güle güle deme zamanı geldi. Ama bu kolay olmayacak, ihtiyacımız olan şey, daha çok çalışmak, daha çok çalışmak… Bildiğiniz gibi, iki yıllık görev sürecimizde önemli çalışmalara imza attık. İlçe örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle, genel merkezimizle uyum içinde çalıştık. Demokrasi mücadelesini yürüttüğümüz, tüm siyasi partilerle, meslek odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle, tüm muhtarlarımızla dayanışma içerisinde olduk. Partimizde, önceki dönemlerde yapılmayan önemli işlere hep birlikte imza attık. 31 Mart yerel seçimlerinden önce, birden fazla belediye başkan adayının olduğu her ilçemizde sandığı koyduk. Tüm üyelerimiz sandıkta oylarını kullandılar, belediye başkan adaylarını belirlediler. Yine her ilçemizde İl Genel Meclisi adaylarımızı, tüm üyelerimiz sandıkla belirledi. İl Genel Meclisinde birinci parti olduk. Kırsalda da gücümüz artıyor, AKP eriyor, biz büyüyoruz, umut oluyoruz, güç oluyoruz. Belediye başkanı sayımızı ve belediye meclis üyesi sayımızı artırdık. İnanıyorum ki önümüzdeki genel ve yerel seçimlerde, birlik ve beraberlik içerisinde çok daha büyük başarılara yine hep beraber ulaşacağız. Çünkü biz inanıyoruz” şeklinde konuştu. 
 
“Bu süreç partimizi iktidara taşıyacak kadrolarımızın oluşum sürecidir”
CHP İl Başkan Adayı Metin Ümit Ural da konuşmasında iktidar mesajı verdi. Ural, “Beni tanıyorsunuz, mücadeleden hiçbir zaman kopmadım. Her görevi, her zaman, her yerde yapmam gerektiği şekilde yaptım. Beni bu kürsüden, olumlu ya da olumsuz adımı anan tüm arkadaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Bu arada yeni alınan il binamızla ilgili katkı sunan tüm parti büyüklerime teşekkür ediyorum. Umarım bu değerli eseri, kendim de bir inşaat mühendisi olarak en iyi şekilde, en ekonomik şekilde değerlendireceğim. Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Siyasetin ne kadar kirlendiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Ekonominin battığı, adaletin katledildiği, işsizliğin insanımızı intiharlara sürüklediği, eğitimin sistemimizin tamamen çöktüğü bir dönemi yaşıyoruz. dış ilişkilerimiz ise, altından kalkılamaz yanlışlıkların yapıldığı ülke olarak nereye savrulduğumuzun belli olmadığı bir dönemi yaşamaktayız. Her gün gelen şehit cenazeleri ile yüreklerimiz dağlanıyor. Annelerin gözyaşlarına yeni gözyaşları ilave ediliyor. Emperyalizmin kan gölüne çevirdiği Ortadoğu bataklığında yeni canlar vermek istemiyoruz, bu nedenle ‘savaşa hayır’ diyoruz. Ülkemizde yaşanan çok zor koşullar altında, bizler geleceği planlamak, partimizi iktidara taşımak için kongreler sürecimizi gerçekleştiriyoruz. Bu süreç partimizi iktidara taşıyacak kadrolarımızın oluşum sürecidir. Farklılıklarımız zenginliğimiz olacaktır. Bundan korkmamalıyız. Önemli olan bu süreci doğru yaşıyor olmamızdır. Bizler, dünya siyaset tarihinde adı geçen Adalet Yürüyüşü’nde tırnakları dökülen Genel Başkanımızın önderliğinde hak-hukuk-adalet ve özgürlükler mücadelesi veren yol arkadaşlarıyız. İktidara giden yol, mücadeleden, dokunmaktan, kucaklamaktan geçiyor. Bunu örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle ve halkımızla gerçekleştireceğiz. Buna inancımız tamdır” ifadelerini kullandı. 
 
“Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, yapacaklarımız var”
Ural, konuşmasında, ne için aday olduğunu ise “İlk milletvekili adayı olduğum gün söylediklerimi aynen aktarıyorum, bugün yine aynı yerdeyim ve sözümün arkasındayım; ‘Doğamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tohumlarımızı, onurumuzu, sevdamızı, çocuklarımızın geleceğini çalanlardan hesap sormak için adayım…’ demişim. ‘Geleceği birlikte kurmanın ve geleceğimize sahip çıkmanın yolu birlik ve örgütlü mücadeleden geçer, bu mücadelede ben değil, biz olmak, bizim mücadelemizi vermek için adayım’ demişim. Yine aynı gün, ‘siyaseti kendi çıkarları için yapmayacak, tüm partililerini ve halkını kucaklayan, üretim nedir bilen, emekten yana olan, STK’ların önemini ve değerini bilen, ilerici, sol, sosyal demokrat kitlenin çıkarları için dayanışmacı bir anlayışla siyaset yapmaya kararlı, ilkeli, dürüst, nitelikli siyaset anlayışıyla siyaset yapacak, kişilerin bir araya gelmesinin ihtiyacı’ olduğunu söyledim. İşte bugün bizler, 5 yıl sonra bu düşüncelerle bir araya gelip, sizlerin desteği ile bunları gerçekleştirmek için adayız. Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, yapacaklarımız var, yolumuz açık olsun…” sözleri ile açıkladı. 
 
“CHP iktidara koşuyor”
Kongrede, gazetecilere açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, kongrenin seviyeli ve CHP’ye yakışır bir biçimde, eleştirileri de içinde barındıran bir süreçte gerçekleştiğini söyledi. Bu durumdan mutluluk duyduğunu da ifade eden Başkan Gökhan “Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışır bir kongre yaptık. burada, 1250 kişilik salonu dolduran partili kitlesi ile beraber kongremizi gerçekleştirdik. Çok seviyeli oldu, eleştiriler de vardı, ama her şey seviyesindeydi. Adaylarımız da konuştu. Hepsinin tek bir amacı var CHP’yi iktidara taşımak için çok çalışacağız dedi. Doğru, hepimiz çok çalışacağız, çünkü artık CHP iktidara doğru yürüyor, hatta koşuyor. Bu seçimler o bakımdan çok önemli. Burada seçilecek olan her iki aday ve yönetimleri de bunu yapabilecek kapasitede. Ben bu şekilde, bize yakışır bir kongre sürecinin gerçekleşmiş olmasından büyük mutluluk ve övünç duyuyorum. İnşallah bundan sonra yolumuza kim olursa olsun devam edeceğiz, partimizin başarısı için çalışacağız” dedi.
(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş