havadurum

UNO Nasıl Oynanır? UNO Kart Oyununun Kuralları ve Taktikleri

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır, hangi kurallara sahiptir? Bu soruların cevaplarını arayanlar için bir makale hazırladık. UNO oyununun puanlama sistemi, özel kartları ve taktikleri hakkında bilgi verdik. UNO oyunu ile eğlenceli vakit geçirmek isteyenler bu makaleyi kaçırmasın.

1214

UNO, renkli ve eğlenceli bir kart oyunudur. En az iki, en fazla on kişiyle oynanabilir. Oyunun amacı, elinizdeki kartları bitirmek ve en yüksek puanı toplamaktır. Ancak bunu yaparken dikkatli olmanız gerekir. Çünkü rakipleriniz sizi durdurmak için özel kartlar kullanabilir. Peki, UNO nasıl oynanır? UNO oyununun kuralları ve taktikleri nelerdir? İşte size adım adım UNO oyunu rehberi…

UNO Oyununda Kaç Kart Var?

UNO oyununda dört farklı renkte (sarı, mavi, yeşil, kırmızı) toplam 108 kart bulunur. Her renk kartta 0’dan 9’a kadar rakamlar vardır. Ayrıca, bu kartların yanında herhangi bir renge sahip olmayan 8 tane de özel kart vardır. Bu özel kartlar şunlardır:

2 Kart Al: Bu kart ile oynanırsa, bir sonraki oyuncu 2 kart çeker ve o el oynamaz. Sadece aynı renk ya da ayrı bir “2 Kart Al” kartla eşleşirse oynar. Oyuna bu kart ile başlanırsa da aynı kurallar geçerlidir.

Yön Değiştir: Oyunun yönünün soldan sağa, ya da sağdan sola değişilmesini ifade eder.

El Geçer: Bu kart çıkarsa sonraki oyuncu o el oynamaz.

Joker: Kartın sahibi olan oyuncu devam edilecek rengi seçer.

4 Kart Al & Joker: Kartın sahibi devam edilecek rengi seçebilir. Ayrıca sonraki oyuncu desteden 4 adet kart çeker ve o el oynamaz.

UNO Oyunu Nasıl Başlar?

UNO oyununa başlamak için öncelikle her oyuncu birer kart çeker. En yüksek sayıyı çeken oyuncu kartları dağıtır. Dağıtacak kişi kartları karıştırır ve her oyuncuya 7’şer adet kart verir. Kalan kağıtlar çekme destesi oluşturmak için masaya yüzleri aşağıya gelecek şekilde koyulur. Çekme destesinin en üstündeki kart açılır ve ortaya atılarak ıskarta destesi oluşturulur. Kart dağıtanın solundaki kişi oyuna başlar.

UNO Oyununda Nasıl Oynanır?

Her oyuncu elindeki kartı ıskarta destesinin en üstündeki kart ile eşleştirmek zorundadır. Bu eşleştirme sayıya, renge veya sembole dayalı olabilir. Eğer elde ıskarta destesindeki kartla eşleşen bir kart yoksa çekme destesinden bir kart çekilmesi gerekmektedir. Yeni çekilen kartla oyun devam ediyorsa, aynı tur için ortaya atılır. Yoksa sıra bir sonraki oyuncuya geçer.

Oyuncuda biriken kartların hızlı bir şekilde atılması ve hiç kart kalmaması oyunun amacıdır. Sondan bir önceki kart oynandığında, elde tek kart kaldığını göstermek için oyuncu “UNO” diye seslenir. Bir oyuncunun kartları bittiğinde tur da biter. 500 puana ulaşana kadar oyun tekrarlanır.

UNO Oyununda Puanlama Nasıl Yapılır?

Üzerinde sayı olan tüm kartlar (0-9) kendi değerindedir. Diğer kartların puanı ise şu şekilde:

  • 2 Kart Al: 20 Puan
  • Yön Değiştir: 20 Puan
  • El Geçer: 20 Puan
  • Joker: 50 Puan
  • 4 Kart Al & Joker: 50 Puan

Tur sonunda elinde kart kalan oyuncuların kartlarının toplam değeri, turu kazanan oyuncunun puanına eklenir. Böylece oyun devam eder. Oyunun sonunda en yüksek puanı toplayan oyuncu oyunu kazanır.

UNO nasıl oynanır sorusunun cevabını sizler için hazırladık. UNO oyununun kuralları ve taktikleri hakkında bilgi verdik. UNO oyunu ile ailenizle ve arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

(ATİLLA AKIN)
Paylaş