havadurum

Uçuk kiralar öğrencileri memleketine döndürdü

Beklenen İstanbul Depremi, Çanakkale 1915 Köprüsü, Troya Assos Köprüleri, kültürel, tarihi ne nüfus yoğunluğu sebebiyle Çanakkale son zamanların en gözde şehirleri arasında yerini alıyor. Gayrimenkul Danışmanı Miraç Ocak ise Çanakkale'nin emlak piyasasını inceleyerek; "Çanakkale'nin bütün ilçelerinde arsa hareketliliği oluştu, fiyatların yükselişine de sebep oldu. Özellikle Lapseki, gerek 1915 Çanakkale Köprüsü gerek merkeze yakınlığı ile bölgede fiyat artışı söz konusu. Çanakkale'nin en büyük artısı İstanbul, Bursa ve İzmir'e yakın olması" dedi.

1675

Okul öncesinde tayin yerlerinin belli olması ve okulların açılması ile birlikte emlak sektöründe oldukça hareketli bir sezon geride kaldı. Türkiye'de olduğu kadar Çanakkale'de de bu süreç kendini gösterdi. Sezonun açılmasıyla birlikte fahiş fiyatlarla verilmeye çalışılan kiralık daireler, hem öğrencileri hem de memurları zor duruma soktu. Çanakkale'de 10 bin TL'den aşağı 1+1 eşyalı daireler bulunamazken, bu durum özellikle eve çıkmak isteyen, tek çıkamama durumunda ev arkadaşı bulamayan öğrencilerin memleketlerine geri dönmelerine sebebiyet verdi. Türk yapı Gayrimenkul Firması'nda Gayrimenkul Danışmanı olan Miraç Ocak, Çanakkale'nin Türkiye'deki emlak piyasasındaki yerini, sezonun kapanmasıyla beraber ortaya çıkan boş kiralık daire sorununu, kentin son zamanlarda artan popülaritesini, arsa, konut satışı ve kiralık daire piyasasını Çanakkale OLAY Gazetesi'ne yaptığı özel açıklamalarla değerlendirerek; "Okullar açılmadan bir ay öncesine kadar özellikle eşyalı kiralık dairlerde ortalama 6 bin ya da 7 bin lira olan kiralık dairler okulların açılmasının ardından inanılmaz bir fiyat artışı yaptılar, minimum 10 bin maksimum 13 bin lira olana kadar ve kimi bölgelerde 15 bin olmak üzere 1+1 eşyalı daireler fiyatları yükseldi" şeklinde konuştu.

"Çanakkale; en çok talep alan yerlerden biri"

5 yıldır emlak sektöründe olan ve bu işe Adana'da aile işletmesi ile başlayan Gayrimenkul Danışmanı Miraç Ocak, Çanakkale'de mesleğine devam etme nedeninin yapısı, nüfusu, birçok ile yakınlığı olduğunu dile getirerek; "Miraç Ocak, yaklaşık beş yıldır lisanslı emlak danışmanıyım. Adana'da başladım bu işe ve aile şirketimiz olan emlak firmamızda mesleğe adım attım. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde şehrimiz de konut anlamında yara aldı. Orta hasarlı binalarda kiralamalar devam ediyordu ve bizler de kendimizin, ailemizin oturmayacağı yerlere vatandaşlarımızı yönlendirme yaptırmak istemedik, biz sadece hasarsız raporu almış binalar üzerinden çalışma yürüttük. Adana'nın olanakları göz önünde bulundurulunca şehirden ayrılma kararı aldım. Gerek konut gerek arsa anlamında ülkemizde şu an en çok talep alan yerlerden biri olan Çanakkale'ye yerleşme kararı aldım, Çanakkale'nin bu kadar popülaritesinin artmasının nedeni yapısı, nüfusu, birçok ile tercih edilen noktalardan biri haline dönüştü. Çanakkale'de Turkyapı Gayrimenkul Firması'nda Gayrimenkul Danışmanı olarak başladım, gerek kiralama uzmanlığı, gerek arsa ya da konut satışlarında profesyonel bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.

"Karacaören'de 3 buçuk milyon TL ve üstü satış gerçekleşiyor"

Çanakkale'nin son zamanlarda artan popülaritesiyle beraber büyükşehirler ile bir yarış halinde olmasına ve kentin yeni yerleşim yerlerinden biri olan Karacaören'e değinen Ocak; "Çanakkale büyükşehirlere oranla özellikle İstanbul'la gerek kiralamalarda gerek satılık konutlarda bir yarış halinde ama genel çerçeveden bakacak olursak, büyükşehirlerdeki kiralama ve satış işlemlerinde m2 bazında hemen hemen bir başa baş ilerleme söz konusu. Çanakkale'de yeni yerleşim yerlerinde özellikle Karacaören'de şuan sıfır konutlar yapılıyor, çoğu tamamlandı, şuan ki rakamları verecek olursak aşağı yukarı 3 buçuk milyon 3 milyon 800 bin lira satış ve üstü gerçekleşiyor. Dairenin m2'sine, konumuna bağlı değişiklik gösteriyor, Karacaören bana göre Çanakkale'nin en çok tercih edilen bölgelerinden biri olacak, gerek arazi üzerine uygunluğu, gerek şehir merkezine yakınlığı ile popülerliğini yükselteceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Kira bedelini karşılayamadığı için memleketine dönen öğrenciler var"

Sezonun açılmasıyla birlikte Türkiye'de olduğu kadar Çanakkale'de de fiyat artışlarının gözlemlendiği, 1+1 dairelerin sezondan önce 6 bin 7 bin arasında değişiklik gösterirken şuanda minimum 10 bin lira olduğunu dile getiren Ocak, bu süreçte ekonomik şartlardan ötürü memlekete geri dönen öğrencilerin de olduğunu vurgulayarak; "Kiralama işlemlerinde rakamsal olarak başa baş bir ilerleme var, 1+1 2+1 dairelerde. Çanakkale büyükşehirlerin peşinden gitmeye devam ediyor fakat şöyle bir eksik yanımız var, şuanda da içinde bulunduğumuz dönemden de ötürü öğrencilerde okulların açılmasıyla beraber yerleşti, tayin dönemi de açılmıştı okulların açılmasıyla birlikte ve çok fazla talep oluşmuştu ve bu talepten ötürü kimi mülk sahiplerinin beklentilerini karşıladı fakat sezonun kapanmasının ardından boşta kalan kiralık dairler oldu. Okullar açılmadan bir ay öncesine kadar özellikle eşyalı kiralık dairlerde ortalama 6 bin ya da 7 bin lira olan kiralık dairler okulların açılmasının ardından inanılmaz bir fiyat artışı yaptılar, minimum 10 bin, maksimum 13 bin lira olana kadar ve kimi bölgelerde 15 bin olmak üzere 1+1 eşyalı daireler fiyatları yükseldi, çoğu öğrenci tek başına eve çıkamadı, birkaç kişi birleşip çıkmayı denediler fakat herhangi bir arkadaş bulamayan öğrenci memleketine döndü çünkü bir öğrencinin asgari ücretten fazla kira ödemesi çokta günümüz şartlarında mantıklı gelmiyor ve bir boşluk oluştu. 10 bin ya da 13 bin liraya tutulan daireler oldu, mecburiyetten tutmak zorunda kaldılar. Hatta bazı durumu olan aileler kira vermek yerine 1+1 mülk almaya karar verdiler, şehrimiz için bir yandan güzel bir olay bir yandan da ev sahipleri tarafından üzücü bir olay. Gerek büyükşehirlerde gerek diğer illerde eşzamanlı olan bir durumdu. Bu gibi durumların önüne geçilmeye başlandı, gerek yasaların gerek ilan sitelerinin çeşitli kısıtlamaları nedeniyle biraz da olsa fırsatçılığın önüne geçildi. Mülk sahipleri kiracı bulamıyor. Kiracı bulamıyorlar ama yine de fiyat düşmüyorlar. Fiyat düşseler bile kentin sezonu bitmiş durumda, sadece evini değiştirmek isteyen vatandaşların talepleri üzerine olur. Mevcut oturdukları kira bedelleri şu anki piyasanın çok çok altında olduğu için doğal olarak çıkmak istemiyor kiracı. Eninde sonunda mülk sahipleri öğrencilerin gelmeden önceki fiyat aralığına kiraları indirmek zorunda kalacaklar çünkü önümüz kış ve taşınmaların azaldığı, zorunda olunmadıkça vatandaşların taşınmadığı bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

"Arsa hareketliliği oluştu, fiyatların yükselişine de sebep oldu"

Lapseki'nin şu an Çanakkale'de konumu nedeniyle en tercih edilen noktalardan biri haline geldiğini dile getiren Ocak; "Özellikle arsalarla ilgili bir talep söz konusu ve bunun en büyük nedeni beklenen İstanbul Depremi'nden dolayı çeşitli ünlülerin örnek veriyorum Celal Şengör'ün Çanakkale'yi tercih ettim haberinin ardından burada inanılmaz bir arsa hareketliliği oluştu, ağırlıklı olarak İstanbul'dan müşteriler var. Arsalarda tercih ettikleri durum şu; prefabrik yapabildikleri, imarlı arsaları tercih ediyorlar, genel anlamda Çanakkale'nin bütün ilçelerinde arsa hareketliliği oluştu, fiyatların yükselişine de sebep oldu. Özellikle Lapseki, gerek 1915 Çanakkale Köprüsü gerek merkeze yakınlığı ile bölgede fiyat artışı söz konusu. Çanakkale'nin en büyük artısı İstanbul, Bursa ve İzmir'e yakın olması" sözlerini kullandı.

"Dardanos Güzelyalı mevkiinde yüzde 80'lik oturum söz konusu"

Güzelyalı Dardanos mevkiinin önceden kış dönemlerinde yüzde 20'lik kısmı ikamet ederken şuanda durumların tam tersine döndüğünü belirten Ocak; "Şuan Ezine ve Bayramiç popüler yerler arasında, özellikle Kaz Dağlarının etekleri de popülerliğini koruyor. Şehir merkezine en yakın Dardanos Güzelyalı tarafı, önden kışın oturum söz konusu değildi yaklaşık yüzde 20'lik kısmı ikamet ederken, şu an doğalgazın da gelmesiyle beraber kışın yüzde 80 yüzde 90 arasında bir oturum söz konusu, giderek de artış gösteriyor. İstanbul'dan gelen müşteriler de şehre katkıda bulunuyorlar, taşınıyorlar. Dardanos'ta plaja yakın sıfır 3+1 akıllı lüks villaların ortalama fiyatları 12 milyon civarında ve talep de görüyor. Kendini geliştirmeye devam eden ve villa anlamında popülaritesinin devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Gelibolu'da 2+1 sıfır daireler ortalama 2 buçuk milyon bandında"

Gelibolu'nun son zamanlarda talep gören yerlerden biri haline geldiğini ifade eden Ocak; "2+1 sıfır daireler ortalama 2 buçuk milyon bandında. Çanakkale'nin genelinde 1+1 daireler ortalama 2 milyona kadar çıkan ilanlar var ama satış değerine bağlı özellikle sıfır binalar 1 milyon 600 bin bandında satılabiliyor, bu durum konumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Barbaros'ta havaalanına, Terzioğlu Kampüsü'ne yakın 1+1 sıfır bir dair 1 milyon 700 bin TL bandında satılabiliyor. Kepez Hamidiye Mahallesi de talep halinde. Cevatpaşa Mahallesi, Esenler Mahallesi ve Karacaören şu an oldukça gözde durumda" ifadelerini kullandı.

Paylaş