havadurum

UÇAKSAN, Türkiye’den çıkıyor! Yerli uçak projesi yabancı ortakla yurt dışında devam edecek

Bursa’da yerli ve milli imkanlarla eğitim ve genel maksat uçağı geliştiren UÇAKSAN, Türkiye’deki projelerini sonlandırma kararı aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle böyle bir karar alındığını duyuran şirket, yabancı bir ortak ile yabancı bir ülkede üretime devam edecek.

2742

Bursa’da yerli uçak üretimi yapan UÇAKSAN, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Şirket, maddi sıkıntılar ve destek bulamama nedeniyle yabancı bir ortak ile yabancı bir ülkede üretime devam edecek. UÇAKSAN, sınıfının en iyi özelliklerine sahip eğitim ve genel maksat uçakları geliştirmişti.

UÇAKSAN’ın kuruluşu ve projeleri

UÇAKSAN, 5 yıl önce Türkiye’nin eğitim uçağı projesi için yola çıktı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp üretilen Troy T200 ve Troy T400 eğitim uçakları, sınıfının en iyi özelliklerine sahip oldu. Uçaklar, yeni malzeme teknolojileri ile yapılması, sertifikasyon ve belgelendirme dokümanlarının uluslararası standartlara göre hazırlanması, saatte 200 kilometre hıza çıkabilmesi gibi özellikleriyle yeni nesil küçük uçak pazarının önemli bir oyuncusu olacaktı.

Troy T200, 2023’ün Mayıs ayında ilk kez piste çıktı. 750 kilogram ağırlığa sahip uçak, titanyum alaşımlı iniş takımlarıyla 10 tona kadar vurma-kalkma basıncına dayanabiliyordu. Troy T200 ilk etapta sivil ve askeri alanda iki kişilik eğitim uçağı olarak kullanılacaktı. Sonrasında 4 kişilik versiyonu olan Troy T400 geliştirilecek ve genel amaçlı olarak herkes kullanılabilecekti. İlerleyen etaplarda 80 santim daha uzun gövdeye sahip 6 kişilik versiyonu geliştirilecekti.

UÇAKSAN’ın karşılaştığı zorluklar ve kararı

UÇAKSAN, Troy T200’ün 2024’te seri üretime geçmesi için mali kaynağa ihtiyaç duydu. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu durum ve sermaye sahiplerinin ticari olarak gayrimenkul vb. alanlarda yatırımlara devam etmesi şirket için sıkıntı teşkil etti. Ayrıca sektör içi ve dışı, kamu ve bürokratlar da projeye destek konusunda bir şey yapamayacaklarını ilettiler. Devlet kurumlarının da yerli üreticileri desteklemek yerine yabancılar üzerinden devam etmeye çalışması ve vakıf şirketlerinin de alanı olmamasına rağmen rekabet etmeye çalışması şirketi yıprattı.

Bu yüzden UÇAKSAN, yerli ve milli olarak geliştirdiği projenin geleceği için havacılık projelerini Türkiye’de durdurma kararı verdi. Şirket, projelerine yabancı bir ortak ile yabancı bir ülkede devam etme kararı aldı. Bu konuda yabancı ortak arayışlarına başladı. UÇAKSAN, Türkiye’nin sivil havacılık alanında da kendi uçaklarına sahip olması için stratejik bir vizyon projesi yürüttüğünü ancak bunu devlet kanalı ile değil özel sektör eliyle yaptığını belirtti. Şirket, bundan sonraki neslin çok daha iyi hava araçları tasarlayıp üreteceğine inandığını da ifade etti.

(Haber Merkezi)

Paylaş