havadurum

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Dünya’ya Döndü!

Türkiye’nin ilk insanlı uzay macerası sona erdi. 18 Ocak 2024’te Space X’in Axiom-3 kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) çıkan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay misyonunu tamamladı. Gezeravcı, planlanan dönüş tarihinden bir hafta sonra 9 Şubat 2024’te ABD’nin Florida eyaletinin açıklarına paraşütle indi.

2411

Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu başarıyla tamamlandı. 18 Ocak 2024’te Space X’in Axiom-3 kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 günlük misyonunun ardından Dünya’ya döndü. Gezeravcı, planlanan dönüş tarihinden bir hafta gecikme ile 9 Şubat 2024’te ABD’nin Florida eyaletinin açıklarına iniş yaptı.

Axiom-3 Kapsülü Atmosfere Girdi

Gezeravcı’nın içerisinde bulunduğu Axiom-3 kapsülü, ISS’den ayrıldıktan 48 saat sonra atmosfere giriş yaptı. Kapsül, 28 bin kilometrelik bir hızla atmosfere girerken, hızı birkaç yüz kilometreye kadar düştü. Bu sırada kapsülün ilk paraşütleri açıldı. Hız daha da düştükten sonra ikinci paraşütler açıldı ve kapsül güvenli bir şekilde suya indi.

Gezeravcı’nın Uzay Macerası

Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu olmak için uzun bir eğitim sürecinden geçti. Uzayda kaldığı süre boyunca, ISS’deki diğer astronotlarla birlikte çeşitli bilimsel deneyler yaptı. Ayrıca, Türkiye’den ve dünyadan gelen soruları yanıtladı, uzaydan canlı yayınlar yaptı ve sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Gezeravcı, Türkiye’nin uzaydaki gururu oldu.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş