Türkarslan “Kesimden sofraya sağlıklı bir yolculuk”

Kurban Bayramı, Müslümanların önemli dini günlerinden biri olarak her yıl coşkuyla kutlanırken, beraberinde getirdiği et işleme süreçleri de büyük bir titizlik gerektirir. Tarım İl Müdürü Nazan Türkarslan vatandaşların kurban etlerinin işlenmesinde yalnızca yetkili ve ruhsatlı işletmeleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

1096

Kurban Bayramı, Türk toplumunun önemli dini günlerinden biri olarak her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Ancak bu mutlu zaman dilimi, doğru yönetilmediğinde sağlık riskleri taşıyabilir. Özellikle kurbanlık etlerinin hijyen standartlarına uygun şekilde işlenmesi, hem tüketici sağlığı hem de genel halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Vatandaşların, kurbanlık etlerini sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak işleyen ve bu konuda gerekli yetki ve belgelere sahip işletmelerden temin etmeleri büyük bir önem arz etmektedir.

Konuyla ilgili olarak dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyaran Tarım İl Müdürü Nazan Türkarslan, “Belediyelerden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüklerinden Et İşleme Tesis Onayı veya kasaplık faaliyeti amaçlı İşletme Kayıt Belgesi bulunmayan işletmelerde vatandaşlarımızın kıyma çekimi veya et işleme gibi işlemlerini yaptırmamaları gerekmektedir.” dedi.

Türkarslan; “Kurban Bayramı süresince, belediye zabıta ekipleri ve Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüklerine bağlı denetim ekipleri, bu tür işletmeleri sıkı bir şekilde denetleyecek ve yasa dışı faaliyet gösterenlere gerekli yasal ve idari yaptırımları uygulayacaktır. Vatandaşlarımızın, kurbanlık etlerinin hijyen ve sağlık kurallarına uygun olarak işlenmesi için sadece yetkili ve ruhsatlı işletmeleri tercih etmeleri önemle duyurulur” diye konuştu.

Türkarslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada ayrıca şu bilgilere de yer verdi:

“Kurban seçimi ve sağlıklı et tüketimi"

Kurbanlık hayvan seçimi ve sağlıklı et tüketimi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır;

Kurban seçimi

"Tarım Cebimde" uygulaması ile kurbanlık hayvanınızın birçok bilgisine kolayca ulaşabilirsiniz. Hayvanın gerekli aşılarının yapılmış olduğundan ve resmi küpeye sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Hayvanın yaşı, dini kurallara uygun olması açısından önemlidir ve hasta veya zayıf hayvan seçme riskini minimize eder. Sadece küpe numarası ve aşı bilgisi bulunan hayvanları tercih edin. Hayvanın genel sağlık durumunu gözlemleyin ve mümkünse veteriner hekime danışarak sağlık kontrolünü yaptırın.

Hayvanların nakli ve bakımı

Kesim öncesi hayvanlar yorulmamalı, strese sokulmamalı ve eziyet edilmemelidir.

Neden denetimli kesimhaneleri tercih etmeliyiz?

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından kontrol edilen ve veteriner hekim denetiminde kesim yapılan yerleri tercih etmeniz, sağlıklı et tüketimi açısından önemlidir.

Hijyen ve sağlık

Veteriner hekimler tarafından yapılan kontroller ile kurbanlık hayvanların sağlıklı olduğundan emin olunur. Bu sayede, zoonoz hastalık riski en aza indirilir. Denetlenen kesimhanelerde, kesim işlemleri hijyenik ve usulüne uygun şekilde yapılmaktadır.

Hayvan refahı

Denetlenen kesimhanelerde hayvanların refahına da özen gösterilir. Hayvanlar strese sokulmadan ve acı çekmeden kesilir.

Etlerin dinlendirilmesi ve işlenmesi

Kesimden sonra etlerin soğuk ortamda yaklaşık 1 gün dinlendirilmesi gereklidir. Bu süreç, etteki kasların gevşemesi ve lezzetinin artmasını sağlar. Etlerin dinlendirilme süresi hava sıcaklığına göre değişir, genellikle 24 saat dinlendirme idealdir. Dinlenen etler, kemiklerinden ayrılarak ve istenilen büyüklükte parçalara ayrılarak işlenebilir. Yağlı ve sinirli kısımlar etlerden ayrılmalıdır. İşlenen etler, buzdolabı poşetlerine veya gıdaya uygun kaplara konularak muhafaza edilmelidir.

Kıyma çekimi ve muhafazası

Kıyma çekimi, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı et parçalama tesisleri veya sisteme kayıtlı kasaplarda yapılmalıdır. Seyyar kıyma çekiciler ve bakkallar gibi işletmelerden uzak durulmalıdır. Kıyma, tek kullanımlık porsiyonlar halinde gıdaya uygun poşetlerde -18°C'de saklanmalı ve çözülecek etler +4°C'de (buzdolabında) çözülmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Bilinçli ve sağlıklı et tüketimi

Kurban Bayramı'nda etlerinizi ehil ellerde ve sağlıklı koşullarda işlettirmeniz önemlidir. Unutmayın, hijyenik ve sağlıklı et için bilinçli olmalıyız.”

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş