Türk tütün sektörü, 2023 yılında Türk tipi oryantal tütün, Virginia tipi ve burley tipi tütün üretiminde önemli rakamlara ulaşmıştı. Bu yıl, üretim hedeflerini daha da yukarıya çekerek 80 milyon kiloya ulaşmayı planlıyor.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur, üretim artışının paralelinde 1 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini belirtti. Umur, 2024 yılında ihracatlarının ilk çeyreğinde yüzde 4'lük bir artışla 219 milyon dolara ulaştıklarını ifade etti.
Umur, Türk tütününün dolar bazında artan rekabetçiliği konusunda endişelerini de dile getirdi. Girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle Türk tütününü daha yüksek fiyatlara ihraç etmek zorunda kaldıklarını ve bu durumun rekabetçiliklerini tehlikeye atabileceğini vurguladı.
Üretim hedefleri arasında Virginia ve burley tütününde de önemli artışlar bulunuyor. Umur'a göre, bu yıl Virginia tütününde 30 milyon kilo, burley tütününde ise 6 milyon kilo üretim hedefleniyor.
Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle ilgili olarak Umur, Türkiye'nin tütün mamulleri ihracatının olumlu yönde etkilenebileceğini ve bu durumun Türkiye'ye yeni pazarlar açabileceğini dile getirdi. Ancak, işçilik maliyetlerindeki artışın özellikle oryantal tütün üretimini zorladığına da dikkat çekildi. Umur'a göre, Türkiye'nin klasik rakipleri olan Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya'ya karşı rekabetçi durumda olmalarına rağmen, mekanizasyonla yapılan tütün üretimi Türk tütününü olumsuz etkiliyor. Ege Tütün İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2024 yılı iş programı kabul edilirken, 2024 yılı bütçesi de 37 milyon 100 bin TL olarak belirlendi.
(ATİLLA AKIN)