havadurum

Türk Bilim İnsanından gururlandıran başarı!

Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilen elektronik sutyen geliştirdi. Dağdeviren’in geliştirdiği elektronik sutyen sayesinde meme kanseri, erkenden teşhis edilebilecek.

516
Meme kanseri büyük bir sorun olarak yer almaya devam ediyor. Kadınlarda erken ölüm nedeni olarak ikinci sırada meme kanseri yer alıyor. Erken teşhis diğer hastalıklarda olduğu gibi önem taşırken, Massaschusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibinin buluşu meme kanserinin erken teşhis edilmesinde büyük önem taşıyor. 6 yıldır üzerine çalışılan elektronik sutyen, ilk pilotta başarıya ulaştı. Geliştirilen sutyen, memenin ultrason görüntüsünü hiçbir ultrasona ihtiyaç duyulmadan çekmeye imkân tanıyor. Elektronik sutyen, ilk klinik çalışmasında 71 yaşındaki bir kadında meme kistlerini tespit etmeyi başardı. Gönüllü kişi halihazırda geçmişte meme sorunlarıyla karşılaşmış bir kişi olduğu aktarıldı. Çalışmada sutyenden önce standart ultrason taraması gerçekleştirildi.

Çalışmanın ikinci aşamasındaysa gönüllüden “cUSBr-Patch” olarak adlandırılan sutyeni giymesi istendi. Kadının sol memesi altı farklı lokasyondan tarandı. Yalnızca 0,3 santimetre kadar küçük kistlerin bile tespit edilebildiği görüldü. Kistin görüntülenebilmesinin yanı sıra bu görüntülemenin ‘nasıl’ı da büyük bir başarıya işaret etti. Ekip, cihazdan alınan görüntülerin geleneksel ultrasonla karşılaştırılabilir kalitede olduğunu, meme dokusunun da sekiz santimetre derinliğe kadar görüntülenebildiği açıklandı. Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren’in bu başarısı, erken teşhiste büyük önem arz ediyor.
(Esra Güller)
Paylaş