Turizmin korkusu, Müsilaj; Kuzey Ege'ye doğru ilerliyor

1029
Marmara`da başlayan müsilaj Çanakkale Boğazı`nda varlığını artarak sürdürmeye devam ediyor. Özellikle turistik bölgelere doğru yayılma durumu söz konusu olan müsilaj turizmciler için tehdit oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta bazı gazetelerde Bozcaada`da görülmeye başlaması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından araştırma yapıldığı, burada görülen müsilajın Çanakkale Boğazı`ndaki akıntının etkisiyle ulaşan ve üremeyen müsilaj olduğu haberleri yer almıştı. Konuyla ilgili ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş gazetemiz Çanakkale OLAy`a bilgilendirmede bulundu. Büyükateş, Çanakkale Boğazı`ndan Ege Denizi`ne doğru akıntı olduğu, rüzgarın etkisi ile akıntının sıklığı artarken, müsalajında bu akıntıyla beraber Kuzey Ege`ye doğru hareket ettiğini belirtti. Önümüzdeki zamanlarda Kuzey Ege`de de birikimle karşılaşılabileceğini belirten Büyükateş, Bozcaada`da görülen müsilajında bu akıntının etkisiyle görülen müsilaj olduğu açıklamasında bulundu. 
 
"Müsilaj akıntının etkisi ile Mimli Adası, Gökçeada ve Saros Körfezi`ne doğru hareket ediyor"
Marmara Denizi`nden Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi`ne doğru 15 metre kalınlığında yer yer üst akıntı olduğunu belirten Büyükateş; "Rüzgarların etkisine göre bu akıntının sıklığı artıyor ya da azalıyor. Çanakkale Boğazı`nda gördüğümüz müsilaj bu akıntının etkisi ile Mimli Adası, Gökçeada ve Saros Körfezi`ne doğru hareket ediyor. Bu akıntılarla ilgili olarak Kuzey Ege Denizi`nde birikimle karşılaşabiliriz. Yine Çanakkale Boğazı`na en yakın kıyılar Bozcaada kıyıları olduğu için akıntıyla beraber Kuzey Ege`ye taşınan bir durum söz konusu. Biliyorsunuz müsilaj etkisini Çanakkale Boğazı`nda sürdürüyor, bu durumda akıntılarla o bölgelere doğru taşınması da normal" dedi. 

"Akıntılarla taşınan bir durumun söz konusu"
Bazı kapalı alanlarda oluşumlar görülebildiği ancak daha çok akıntılarla taşınan bir durumun söz konusu olduğunu ifade eden Büyükateş; "Müsilaj kirlilik olarak her yerde mevcut. Ancak içerisinde patojen bir madde yok. Tabi balçıklı bir suyun içerisine girmek insanların kendisine kalmış bir şey ancak müsilaj içerisinde patojen bir madde olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`da açıkladı. Biz zaten bu organizmalarla yüzüyorduk ancak şu anda sıkıntı bu müsilajın ortam şartlarına bağlı olarak çoğalmış olması. Akıntıların yönü Kuzey Ege`ye doğru" dedi. 
Paylaş