havadurum

"Tüm meşaleler petrol ürünüyle yanar bizimkisi ise gönül yağı ile"

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) 44'üncü meşalesi olan TED Çanakkale Kolej'nin resmi açılışı yoğun bir katılımla gerçekleşti.

1551

1928 senesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmeleri ile kurulan Türk Eğitim Derneği'nin 44'üncü meşalesi Çanakkale'de yakıldı. Çınarlı Köyü Armutlu Mevkii'nde bulunan TED Çanakkale Koleji Resmi Açılışı'nda; TED Koleji öğrencileri tarafından konser, piyano gösterisinin gerçekleştirilmesinin ardından Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, TED Çanakkale Koleji Kurucusu Erdal Akarsu, TED Koleji Kurucu Müdürü Dr. Tuncay Şamdan ve TED Çanakkale Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu tarafından konuşma gerçekleştirildi. Açılışa ilişkin konuşan Başkan Pehlivanoğlu; "Bugün 44'üncü meşalemizi, Çanakkale'de açıyoruz. Bu okul Türk Eğitim Derneği'nin ya da Akarsu ailesinin değil, Çanakkale'nin ve Türkiye'nin. Bizim simgemiz meşale, diğerlerinden tek bir farkı vardır, tüm meşaleler petrol ürünüyle yanar bizimkisi ise gönül yağı ile yanar, gönlümüz bu ülkeyi kalkındırsın ve Çanakkale'de şehit olan Atalarımıza layık bir hale getirsin inşallah" dedi.

"Ortalama sekiz yıl eğitimine destek olmaya çalışıyoruz"

Resmi açılışı gerçekleştirilen TED Çanakkale Koleji'nde konuşma gerçekleştiren TED Çanakkale Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu; "Umarım ki bu ülkenin geleceği için değerleri ve ilkeleriyle nesil yetiştirmeyi öncelik ediniriz. Biz Türk Eğitim Derneği olarak her afette varız ama kırkından sonra, bizim işimiz şov değil. İnsanlar definlerini yapacaklar, dualarını edecekler, ağlayacaklar; ihtiyaç olan kırkından sonradır. Biz halen daha Soma'daki çocuklarımızı, evlatlarımızı okutuyoruz. Biz halen Elazığ'daki çocuklarımızı okutuyoruz. Bu depremde, yaşadığımız felakette de hepiniz gibi biz de yardım ettik. Bin beş yüz gencimizi okullarımıza misafir olarak okullarımıza aldık. Bütün sivil toplum örgütleri üniversite talebesine burs veriyor, çok güzel bir şey, Türk Eğitim Derneği olarak biz şu anda öksüz evladımızı anaokulundan lise sona kadar okutuyoruz, sadece para değil, akademik, sosyal ve psikolojik destek programını hayta geçiriyoruz. En önemlisi psikolojik destek programı, bu evlatlarımız maalesef büyük travmalar yaşıyorlar. İki yapının terk etmemesi gerekir; 1 devlet, 2 sivil toplum kuruluşları. Bu çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için bin çocuğumuzun ortalama sekiz yıl eğitimine destek olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Fırsat eşitsizliğinin en büyük olduğu yer neresi derseniz, eğitim derim"

Ülke olarak önceliğin eğitim olması gerektiğine vurgu yapan Pehlivanoğlu; "Misyonumuz eğitimde öncü olmak. Maalesef bu ülkede, sosyal adaletle en büyük sorun ne derlerseniz eğitim derim, imkanı olmayanla imkanı olan arasındaki fırsat eşitsizliğinin en büyük olduğu yer neresi derseniz, eğitim derim. Zihinsel soykırım uyguladığımız en büyük alan neresi derseniz yani kafalara bilgi tıktığımız, hep Finlandiya diyoruz, Finlandiya'nın bizden farkı ne biliyor musunuz? Finlandiya'yı buraya uygulayamayız, hem sosyal hem ekonomik hem de nüfus yoğunluğu olarak bize uymaz. Finlandiya'da az içerik öğretirler ama derinlemesine öğretirler. Biz de bilgiyi tıkarız da tıkarız, maalesef bir türlü okulu merkeze almakta başarılı olamıyoruz. Dershanelerde çocuklarımızı testle tostun arasına sıkıştırıp sınavlara mahkum ediyoruz. Bizim işimiz devletin okullarında yetkili eğitim vermektir. Bunun hiçbir parti ile alakası yok, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren maalesef bu böyle. Her şeyi devletten bekleyemeyiz, dünyanın en kalabalık genç nüfuslarından birine sahibiz. Eğitim, bir görüşün, bir siyasi partinin tatmin alanı değil, bir millet ödevidir, hepimizin ödevidir. Eğitim, imkanı olanların çocuklarına iyi bir diploma sağlandıklarına mahkum etmek değil, çocuklarımızı geleceğe taşımaktır, özellik imkanı olmayan çocuklarımız için. Devletimiz çok şeyler yapıyor, yeni öğretmenler, yatırımlar. 21'inci yüzyılda hiçbir savaş silahla yapılmıyor, beyinle yapılıyor. 21'inci yüzyılda kaç yıllık geçmişinizin olduğu ya da ne kadar petrolünüzün olduğunun hiçbir önemi yok, nitelikli bir nüfusa sahip olup olmadığınızın bir önemi var, eminim ki bu ülkede biz bunu başaracağız. Bugün 44'üncü meşalemizi, Çanakkale'de açıyoruz. Bu okul Türk Eğitim Derneği'nin ya da Akarsu ailesinin değil, Çanakkale'nin ve Türkiye'nin. Bizim simgemiz meşale, diğerlerinden tek bir farkı vardır, tüm meşaleler petrol ürünüyle yanar bizimkisi ise gönül yağı ile yanar, gönlümüz bu ülkeyi kalkındırsın ve Çanakkale'de şehit olan Atalarımıza layık bir hale getirsin inşallah" dedi.

Çocuklarla birlikte kurdele kesildi

TED Çanakkale Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu'nun konuşmasının ardından Akarsu ailesi tarafından çiçek takdim edildi, protokol ve öğrencilerle birlikte açılış kurdelesi coşkulu bir şekilde kesildi.

Gerçekleştirilen açılışa; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Cüneyt Erenoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım sağladı.

(Dilan Kaynak)

Paylaş