havadurum

Tüm Emekli Sen “Emekliye sabrı tavsiye etmek vicdansızlıktır”

Türkiye’nin dört bir yanından emekliler, taleplerini dile getirmek için bir araya geldi. 25 Mayıs Burhaniye Bölge Mitinginde bir araya gelen emek sendikaları, basın açıklaması gerçekleştirdi.

951

Emekliler hak mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tüm Emeklilerin Sendikası, 25 Mayıs’ta Türkiye’nin dört bir yanında alanlara inerek “Açlığa ve Sefalete Hayır” demek için meydanlarda buluştu. Çanakkale’den Burhaniye’ye giden yurttaşlar, meydanlarda taleplerini dile getirdi. Burhaniye’de 2000’e yakın katılımcı, hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

“Bugün mücadele günüdür”

Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından 25 Mayıs’ta yapılan açıklamada “Bugün ülke emek ve emekliler mücadelesinde yeni bir tarih yazılıyor. Bugün egemenlerin dayattığı öğretilmiş çaresizliğin tarihin çöp sepetine atıldığı gündür. Bugün yaşamımızı başkalarının, yani bir avuç vicdansızın insafına bırakılamayacağını dosta düşmana kanıtlama günüdür. Bugün kulluğa isyan günüdür. Bugün açlığa ve sefalete isyan günüdür. Bugün ölüm sınırında bir yaşam değil, insanca yaşam için ayağa kalkma günüdür” ifadeleri yer aldı.

"Bu nasıl adalettir?"

10 milyon vatandaşın açlık sınırının yarısına ulaşmayan maaşlara mahkum edildiğini söyleyen Tüm Emekli Sen “Değerli mücadele arkadaşlarımız, yoldaşlarımız 10 milyon insanın açlık sınırının yarısı kadar bile olmayan maaşlara mahkum edildiği vicdansız bir iktidarla karşı karşıyayız. Yaklaşık 2,5 milyon memur emeklisi, ilk emekli olduğunda maaşının yüzde 75’ni alırken, şimdi yüzde 50’sini dahi alamıyor. EYT li arkadaşlarımızın bir bölümü güya emekli edildi. İyi de onlarda en dipten maaş alıyor. İşe bir gün sonra giren, bir gün önce girenden 17 yıl sonra emekli oluyor. Bunun neresi haktır? Neresi hukukla bağdaşır? Bu nasıl adalettir?” sözlerine yer verdi.

“Bu maaşlarla yaşanmaz”

Ülke ekonomisinin her yıl ölçekte büyüdüğünü ancak emeklilerin, çalışanların yararlanamadığını dile getiren Tüm Emekli Sen “İktidarı defalarca uyardık. Bu maaşlarla yaşanmaz. Birileri beyler paşalar gibi yaşarken, aklımıza hayalimizi gelmeyecek kadar lüks hayatlar sürerken, bu ülkenin her yapı taşına ter dökmüş emeklileri açlıkla sınamak hangi vicdana sığar. Bu mudur sosyal devlet? TÜİK enflasyon hesabı yapıyor. İnanan var mı? Yoktur. Nasıl bir yol yöntem ve hangi kalemler baz alındığını açıklamayan bir kuruma inanmak mümkün müdür? Ülke ekonomisi her yıl belli ölçekte doğal olarak büyür. Peki bu büyümeden, yani refah payından emekliler, çalışanlar neden yararlandırılmıyor?” ifadelerini kullandı.

“İktidar emeklileri yok saymaktadır”

İktidarın emeklileri yok saydığının altını çizen Tüm Emekli Sen, temmuzda asgari ücrete zam yapılmayacağını hatırlatırken, “2008 yılında uygulamaya konulan sözde SGK reformu olmasaydı, şimdi en düşük emekli maaşı 25 bin lira olacaktı. Yani AKP iktidarı hiç bir şey yapmasaydı en düşük emekli maaşı bugünün 2,5 katı olacaktı. Hani Diyojen’in dediği gibi ‘Gölge etmeyin başka ihsan istemez’ İktidar asgari ücretlilere Temmuz’da zam yapılmayacağını ilan etti. O zaman sizde Temmuz’dan 31 Aralık’a kadar hiç bir şeye zam yapılmayacağını açıklar mısınız? Açıklayamazlar. Çünkü bizde biliyoruz, onlarda biliyor ki; ikinci yarıyılda başta enerji olmak üzere birçok mal ve hizmete zamların ardı arkası kesilmeyecektir. Daha 10 gün önce otoyol ve köprü geçiş ücretleri yüzde 42 ile yüzde 60 oranlarında zam yaptılar. Bu iktidarın öngördüğü hiç bir enflasyon tahmini tutmamıştır. Yine tutmayacaktır. Bunu iktidar da biliyor. Bile bile emeklileri yok saymaktan geri durmuyor. Biz de tıpkı 31 Mart’ta olduğu gibi kimleri yok sayacağımızı göstereceğiz” sözlerini kullandı.

“Emekli maaşı kirayı karşılamıyor”

2008’de uygulamaya sokulan SGK reformunun bir an önce kaldırılmasını ve bu yasa kaldırılmadan emeklilerin yüzünün gülmeyeceğini dile getiren Tüm Emekli Sen “2008’de uygulamaya sokulan ‘SGK reformu’ terk edilmelidir. Bu yasa kaldırılmadan hiç bir emeklinin yüzü gülemez. Bu yasa kaldırılmalı ve memurlara verilen seyyanen zam bütün emeklilere verilmelidir. Böylelikle en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenecek şekilde kademelendirilmelidir. Bir ev kirasını 15-20 bin lira olduğu bir ülkede, emekli maaşı kirayı karşılamıyor. Bir bardak çay içmekten imtina etmek zorunda kalan emekliye sabrı tavsiye etmek en hafif tabiriyle vicdansızlıktır zalimliktir” diye konuştu.

“Emeklilere sürünmek reva görülüyor”

Emeklilerin özellikle bayram ikramiyesinin arttırılması ve yılda 4’e çıkarılmasını talep eden Tüm Emekli Sen “Temmuz ayında kök maaşlar üzerine enflasyon farkı ve öngörülen enflasyon üzerinden artış yapacaklarını söylüyorlar. Bu durumda 10 milyon emekli ya hiç zam alamayacak ya da kimisi bir bardak çay parası kadar, kimisi de bir çorba parası kadar zam alacaktır. Memur emeklileri bu defa yüzde 5 küsur eksik zam alacaklardır. Yani emeklilere yine sürünmek reva görülüyor. Bayram geliyor. 3 bin lira ikramiye olurmuş hiç. Attırılmalıdır. Bayram ikramiyeleri yılda 4’e çıkarılmalı ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır” sözlerini kullandı.

“Bütün emeklileri saflara sıkıştırın, örgütlenin!”

Emeklilerin özellikle sağlık sektöründe mağdur edildiğini ve taleplerin karşılık bulması için emeklilerin sesini çıkarması gerektiğinin altını çizen Tüm Emekli Sen “İntibak yasası çıkarılmalıdır. Eşit koşullarda çalışmış, biri birkaç yıl emekli oldu diye hak gaspına uğruyor. Bu hiç adil değildir. Sağlık kolay erişilebilir olmalı ve her türlü sağlık hizmetinde katkı payı alınmamalıdır. Karnını doyuramayan emekli özel hastanelere nasıl gitsin? Dahası niçin gitsin ki? Sendikalarımıza kapatma davaları geri çekilmeli ve sendikalarımız tanınmalıdır. 3600 ek gösterge mağdurlarının mağduriyeti giderilmelidir. Sandık emeklilerine de Bayram ikramiyesi verilmelidir. Bütün emeklileri saflara sıkıştırın, örgütlenin. Taleplerimizin karşılık bulması için demokratik mücadelemizi yükseltmekten başka çıkar yol gözükmüyor” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş