Tükiye genelinde yapılan denetimlerde trafik ihlallerinde önemli bir artış var

Türkiye genelinde yapılan trafik denetimlerinde, 5-12 Eylül 2024 tarihleri arasında 2 milyon 667 bin 955 araç kontrol edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın duyurduğu verilere göre, bu denetimlerde 475 bin 427 sürücüye çeşitli trafik ihlalleri nedeniyle ceza kesildi.

449

Türkiye genelinde trafik güvenliğini artırmak amacıyla yapılan denetimler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamalarıyla gündeme geldi. 5-12 Eylül 2024 tarihleri arasında emniyet ve jandarma trafik ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde, toplam 2 milyon 667 bin 955 araç kontrol edildi ve 475 bin 427 sürücüye çeşitli ihlaller nedeniyle işlem yapıldı.

Bu denetimlerde, özellikle hız ihlalleri, periyodik muayene eksiklikleri, emniyet kemeri kullanmama ve sürücü belgesiz araç kullanma gibi konulara odaklanıldı. İşte denetimlerin detayları;

  • Hız İhlalleri: 124 bin 336 sürücü hız sınırlarını aştığı için cezalandırıldı.
  • Periyodik Muayene Eksiklikleri: 27 bin 263 araç, periyodik muayenesi yapılmadığı için işlem gördü.
  • Emniyet Kemeri Kullanımı: 19 bin 161 sürücü, emniyet kemeri takmadığı için ceza aldı.
  • Sürücü Belgesiz Araç Kullanımı: 16 bin 742 sürücü, ehliyetsiz araç kullandığı için cezalandırıldı.
  • Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası: 10 bin 188 araç, zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmadığı için işlem gördü.
  • Çakar kullanan sürücülere ceza

Denetimlerde ayrıca, mevzuata aykırı olarak ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) kullanan 265 sürücüye de işlem yapıldı. Bu tür cihazların izinsiz kullanımı, trafikte diğer sürücülerin dikkatini dağıtarak kazalara sebebiyet verebileceği için ciddi bir ihlal olarak değerlendiriliyor.

Okulların açılmasıyla birlikte servis araçlarına yönelik denetimler hızlandı

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, okul servis araçlarına yönelik denetimler de yoğunlaştırıldı. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın güvenli bir şekilde okullarına ulaşabilmesi için, okul servis araçlarında emniyet kemeri kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, okul servis araçlarında çocuklar, yardımcı personel ve şoförlerin emniyet kemeri takmaları yasal bir zorunluluk olarak vurgulandı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş