Evlenme istatistikleri sonuçlarına göre, resmi evlenme oranına göre yüzde 2010 yılında 5,9 oranında akraba evliliği yaşanırken bu oran sonraki yıllarda sürekli düşüş eğilimi gösteriyor. Bu veriye göre 2018 yılında yüzde 4,3, 2023 yılında ise yüzde 3,2 olduğu izleniyor.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, akraba evliliğinin en yüksek ve en düşük olduğu iller açıklandı. Evlenme istatistikleri sonuçlarına göre, 2010 yılında gerçekleşen resmi evlenmelerin yüzde 5,9'unun akraba evliliği olduğu ve bu oranın sonraki yıllarda sürekli düşüş göstererek 2018 yılında yüzde 4,3, 2023 yılında ise yüzde 3,2 olduğu görüldü.
Akraba evliliklerinin türlerine göre incelendiğinde, bu evliliklerin yüzde 46,5'inin hala/dayı çocukları arasında gerçekleştiği, yüzde 27,2'sinin amca çocukları arasında ve yüzde 26,3'ünün ise teyze çocukları arasında olduğu görüldü.
Akraba evliliği oranının en düşük olduğu il ise yüzde 1,1 ile Edirne oldu. Bu oran, Edirne'nin akraba evliliklerinin en az görüldüğü il olduğunu gösteriyor. Edirne'yi yüzde 1,5 ile Kırklareli ve yüzde 2 ile Çanakkale takip etti. Çanakkale, düşük akraba evliliği oranıyla dikkat çekiyor ve bu oran, bölgesel farklılıkların önemini ortaya koyuyor.
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde toplam resmi evlilikler içinde akraba evliliği yapanların oranı yüzde 8,2 olarak belirlendi. Bu oran, özellikle belirli bölgelerde yüksekken, bazı illerde oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Akraba evliliklerinin özellikle Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerde daha yaygın olduğu gözlemlendi.
(ATİLLA AKIN)