Truva Kitap, ikinci el kitap kültürünü yaşatıyor

Çanakkale’de kitap arayışında olan herkesin kapısından mutlaka geçtiği, ismini bildiği Truva Kitap ikinci el kitap okumak isteyen herkesin uğradığı yerlerden biri olmaya devam ediyor. Truva Kitap’ın sahibi “Baki Dede” Çanakkale OLAY’a özel konuştu.

158

Eski kitaplara veya daha uygun fiyatlı kitaplara ulaşmak isteyenler için ikinci el kitapçılar kurtarıcı görevi görüyor. Çanakkale’de ilk açılan ikinci el kitapçılardan olan Truva Kitap, 1993 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Truva Kitap’ta ayrıca; kitap kiralama, kitap takası da bulunuyor. Çanakkale OLAY olarak dükkan sahibi “Baki Dede” ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Çanakkale’nin eski kitapçılarındanım. İsmim Baki. 1993 yılında başladım. Ne iş yaparım diye düşündüm, baktım Çanakkale’de olmayan bir iş var… Atalarımız ne demiş? “Ya olanın en iyisini yap ya da olmayan bir iş yap.” Baktım eski kitapçı yok, öyle bir sistem açtım. 1-2 sene işler durgun gitti. Satmadan biriktirmeye başladık. Daha sonra sabırla bir şeyler başardık.

Daha sonra bir site kurduk. Beylikbahçe Sokak’ta iki dükkanımız var. Çalışanlarımız var. İnternetten satışımız var.

En eski kitap kaç yılına ait?

1840’tan itibaren bu yıllara kadar kitaplarımız var.

Öğrenciler okuma veya ders kitabı için geliyor. Hangisi daha çok talep ediliyor?

Öğrenciler genelde öğretmenlerinin tavsiye ettiği 100 Temel Eser’i almak için geliyor ya da sınav kitapları. Üniversite öğrencileri için de kitaplarımız var.

Eski zamanlara göre talep artıyor mu yoksa azalmaya başladı mı?

Arttı diyebilirim. Kitap fiyatları günümüzde dövize bağlı olduğu için onun ayarında gidiyor. Biz de uygun fiyatlı sattığımız için ona göre daha çok talep oluyor.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş