Troya’da Aşık Kemiği Buldu: Antik Oyun Alışkanlıkları Gün Yüzüne Çıkıyor

Troya Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 3 bin 500 yıllık ok ucu ve aşık kemiği bulundu.

1073

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) akademisyenleri, Troya Antik Kenti'nde yaptıkları arkeolojik kazılarda önemli buluntulara ulaştı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya'da, ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan liderliğindeki kazı ekibi, 3.500 yıllık ok ucu ve aşık kemiği keşfetti. Bu buluntular, Troya’nın savunma sistemleri ve yönetici sınıfıyla ilgili önemli ipuçları sunuyor.

Troya’nın savunma duvarlarına dair ipuçları

"Son Tunç Çağı kalesi" olarak adlandırılan bölgede gerçekleşen kazılarda bulunan 3 bin 500 yıllık ok uçları ve aşık kemiğine ilişkin kazı ekibi; bu önemli keşiflerin, Troya’nın savunma duvarları ve saray yapıları arasındaki kronolojik ilişkileri daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını belirtiyor.

Aşık kemiği üst sınıfa ait olabilir

Prof. Dr. Aslan, aşık kemiğinin oyun amaçlı kullanılmasının, Neolitik dönemden itibaren yaygın bir kültürel pratik olduğunu belirterek, bu buluntuların Troya’nın üst sınıfına ait olabileceğini söyledi. Bulunan ok uçları ise, Troya'nın savunma yapılarıyla ilgili önemli ipuçları veriyor. ÇOMÜ’nün sağladığı akademik destek ve bilimsel altyapı sayesinde bu tür önemli keşifler dünya arkeolojisine ışık tutuyor.

ÇOMÜ’den yapılan açıklamada, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, kazı çalışmalarında büyük başarılar elde eden Prof. Dr. Rüstem Aslan ve ekibini kutlar, çalışmalarının ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerine katkı sağlamaya devam edeceğine olan inancımızı belirtiriz” denildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş