havadurum

Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde tarihi belgeler sergileniyor

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Birinci Kolordu Kumandanlığına ait belgeler, Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

1718

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin’in girişimleri ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığındaki tarihi belgelerin tıpkıbasımları müzeye kazandırıldı.

Belgelerin içeriği

Müzede sergilenen belgeler arasında, Heyet-i Temsiliye ile Birinci Kolordu Kumandanlığı arasındaki yazışmalar, kumandanlığın bağlı tümenlerle yaptığı karşılıklı yazışmalar, Birinci Kolordu Kumandanı Cafer Tayyar Bey’in 6 Mayıs 1920’de Karaağaç İstasyonunda Fransız Generali Louis Franchet D’esperey ile yaptığı görüşmeye ait evrak bulunuyor.

24 Temmuz 1923 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin birinci sayfası yer alıyor

Ayrıca, Trakya Paşaeli Cemiyeti’nin 13 Nisan 1920’de Trakya Müslümanlarına hitaben yayınladıkları belge ve Heyet-i Temsiliye adına Mustafa Kemal Paşa’nın Birinci Kolordu Kumandanlığı ile yaptığı bazı yazışmaların bulunduğu belgeler de müzede yer alıyor. Müzede ziyaretçilerin ilgisini çeken bir diğer belge ise, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin birinci sayfası.

Müzenin kuruluşu ve amacı

Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, 2019 yılında kuruldu. Müzenin amacı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini ve Lozan Barış Antlaşması’nın önemini anlatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Müze, Pazartesi-Cuma günleri 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzeye giriş ücretsizdir.(AA)

Paylaş