havadurum

“Toplumsal muhalefet olarak umudu yeniden yeşertmek istiyoruz” 

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde sivil toplum örgütleri ortak açıklamada bulundu. İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “Toplumsal muhalefet olarak Çanakkale’de umudu yeniden yeşertmek istiyoruz” dedi.

1038

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerine yaklaştıkça, seçim çalışmaları da hızlanmaya başladı. Kent genelince çeşitli meslek odaları, sendikaları, dernekleri, sivil toplum kuruluşları tarafından a.ıklama gerçekleştirildi. Ziraat Mühendisleri Odası’nda gerçekleşen ortak açıklamayı İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül gerçekleştirdi. Akgül, “Toplumsal muhalefet olarak mutsuz, umutsuz bırakılmış bir toplumda yerelden, Çanakkale’den umudu yeniden yeşertmek istiyoruz” dedi. Ortak açıklamada, İDA Dayanışma Derneği, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi, Disk Genel-İş Çanakkale Şubesi, TTB Çanakkale Şubesi, Disk Emekli-Sen Çanakkale Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Çanakkale Temsilciliği, TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, Tüm-Bel Sen Çanakkale Şubesi, Veteriner Hekimler Odası Çanakkale Şubesi, TÜKODER Çanakkale Şubesi, Tarım Orman-İş Sendikası, İHD Çanakkale Şubesi, Türkiye Yazarlar Sendikası Çanakkale Temsilciği, Pir Sultan Abdal Derneği Çanakkale ve Lapseki Çevre Koruma Üretim Dayanışma Derneği’nin imzaları yer aldı.

“Her şeye rağmen aradığımız umudu önümüzdeki yerel seçimlerde yeşertebilecek miyiz?”

İDA Dayanışma Derneği Başkanı Akgül yeniden umudu yeşertmek istediklerini ifade ederek, “Gerilimli bir coğrafyada, ağırlığı halkın sırtına yüklenmiş bir ekonomik bunalımın toplumsal stresi içinde yeni bir seçime gidiyoruz. Toplumun geniş kesimleri için umut yaratan ama hayal kırıklıklarıyla sonuçlanan genel seçimlerden sonra, her şeye rağmen aradığımız umudu önümüzdeki yerel seçimlerde yeşertebilecek miyiz? Sorunları çözmek için icra edilen siyasetin bizzat kendisinin kapsayıcı olamaması, ayrıştırıcı dili tercih ederek seçmenini konsolide etme çabası ne yazık sorunları daha da ağırlaştırmakta, özellikle muhalefet içindeki enerji, gruplaşmalar, iç hesaplaşmalarla tüketilmekte, siyasetin asıl amacından uzaklaşılmaktadır. Yaşadığımız kentte. Farklı sektörlerde ve çeşitli işkollarında örgütlü STK, DKÖ, dernekler, sendikalar, meslek odaları, platformlar, inisiyatiflerden oluşan toplumsal muhalefet olarak mutsuz, umutsuz bırakılmış bir toplumda yerelden, Çanakkale’den umudu yeniden yeşertmek istiyoruz. Yerelliğin demokrasi temelinin Çanakkale’de, güçlü olduğunu düşünüyoruz. Bu kentin dinamiklerinin gerekli deneyime, birikime yeteneğe sahip olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

“Halk sağlığı bozuldu”

Akgül kentin doğal, tarihsel, kültürel, mitolojik değerler bakımından önemli bir kenttir olduğunu hatırlatarak, “Ne var ki; son yıllarda yanlış tercihler, hatalı kalkınma politikaları, yetersiz öngörüler nedeniyle bu değerler bakımından kayıplara uğratılmıştır. İklim krizinde en önemli karbon yutağı, kuraklaşma ve çölleşmeye karşı da, nem tutucu olan orman varlığımız, madencilik faaliyetleri, ticari işletmelere kiralamalar, imara açmalar, aşırı kesimlerle azaltılmakta, habitat bölünmeleri ile yaban hayatı, ekosistemler, tarım arazileri, meralar yok olmakta, yeraltı ve yüzey sularımız, toprak ve nefes aldığımız hava kirlenmekte, halk sağlığı giderek bozulurken, koruyucu sağlık önlemleri ve hizmetleri de sekteye uğramaktadır” sözlerine yer verdi.

“Bizlere yüklenen sorumluğun farkındayız"

Akgül sözlerine şu şekilde devam etti, “Önümüzdeki yerel seçimlerde, sivil toplumun öncülüğünde ve örgütlülüğünde deneyimi olan, sivil toplumun, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların içinden gelen bir başkan ve her biri alanında yetkin, liyakatli, üyelerden oluşacak, sivil toplum ile koordineli çalışacak nitelikli yerel meclisler ile başarılı bir yerel yönetimin seçilmesine, yasal zeminin de bizlere yüklediği sorumluluk içinde destek vereceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz” dedi. (Esra Güller)

Paylaş