havadurum

Teksas Pastasıyla Altın Madalya Kazanan Melis Pastanesi’nin Başarı Hikayesi

Melis pastanesi, göz kamaştıran eserleriyle bir kez daha Çanakkale ve Türkiye’yi altın madalya ile onurlandırdı. Kovboy filmlerini andıran Teksas temalı pasta büyük ilgi gördü. 

1087

Çanakkale’nin lezzet duraklarından biri olan Melis Pastanesi, yaptığı figürlü pastalarla hem göze hem de damağa hitap ediyor. Pastacılık sanatını bir üst seviyeye taşıyan Melis Pastanesi’nin sahibi ve pasta ustası Hasan Çoban ve ekibi, son olarak Almanya'nın Stuttgart şehrinde düzenlenen Dünya Gastronomi Olimpiyatları'nda (IKA Mutfak Olimpiyatları) Teksas konseptli bir pasta ile altın madalya kazandı. Çoban, bu kez de 90’lardan aşina olduğumuz Western temalı filmleri pastasında yaşattı. Çoban, bu başarının ardında yatan emeği, farkını ve hedeflerini anlattı.

Teksas’ı Pastaya Taşıdı

Hasan Çoban, 40 yılı aşkın süredir Çanakkale’de pastacılık yapıyor. Yaklaşık 10 yıldır ise figürlü pastalarla adından söz ettiriyor. Çoban, son olarak 90’lar filmlerinden aşina olduğumuz kovboy temalı filmleri pastasında yaşattı. Birbirinden ilgi çekici figürlerin yer aldığı pasta, Dünya Gastronomi Olimpiyatları'nda büyük beğeni topladı. Teksas temalı pastada, Western sokakları, Kızılderililer, kasaba şerifi gibi figürlerle nostaljik bir atmosfer yaratarak altın madalyanın sahibi oldu.

“Emeğimize değdi”

Çoban, pastacılık alanında kendisini sürekli geliştirdiğini ve farklı temalarla çalıştığını söyledi. Çoban, “Yarışmaya Teksas temasıyla katıldık. Farklı olmasını ve hareketli olmasını istedik. Neşeli bir çalışma oldu. Yapmış olduğumuz emeğe değdi” dedi. Çoban, alandaki diğer pasta ustalarından farkının ise birebir benzetme özelliği olduğunu belirtti

“Birebir benzetme çok ayrı bir emek istiyor”

Çoban, “Bizim en büyük özelliğimiz, benzetme figürlerinde çok iyi olmamız. Şeker hamuru ve butik çalışmalarda herkes çok farklı şeyler yapabiliyor. Doğa, hayvanlar, insanlar… Birebir benzetme çok ayrı bir emek istiyor. Farkımızın; ekibimizin çok iyi olması ve birebir benzetme de başarımız. Hareketli olduğu için çok dikkat çekti. Ayrıntılara çok dikkat ettik” diye konuştu.

Çanakkale ve Türkiye’yi Temsil Etti

Çoban, pasta olimpiyatlarının 4 yılda bir yapıldığını ve dünyanın pastacılık anlamında resmi olimpiyatları olduğunu ifade etti. Çoban, “Yaklaşık 92 ülke 3 bin eser katıldı. Çok güzel eserler vardı. Türkiye’den katılımcı arkadaşlarımız vardı. Güzel başarılara imza attılar. Bizde Çanakkale ve Türkiye’yi temsil ettik. Altın madalya aldık. Eserin salon birincisi olma ihtimali de vardı. Onu alamadık ama altın madalya aldık. Çok ciddi bir ilgi gördük” dedi.

“Çanakkale ve Türkiye’yi tanıtmak bizim için bir onur”

Çoban, bu ödülün dünya çapındaki 5’nci ödülleri olduğunu da sözlerine ekledi. Çoban, “10 yıldır bu yarışmalara katılıyoruz. Uluslararasında birinciliğimiz, Orta Avrupa Gastronomi de birinciliğimiz var. Gittiğimiz her yarışmadan birincilikle dönüyoruz. Güzel olan; Çanakkale ve Türkiye’yi tanıtmak bizim için bir onur, şeref. 92 ülke arasında Türkiye’nin bayrağını sahnede açmak onur verici” şeklinde konuştu.

“Sponsorluğa ihtiyacımız oluyor”

Çoban, yarışmalara katılmak için zaman zaman sponsorluk desteğine ihtiyaç duyduklarını da dile getirdi. Çoban, “Yarışmaların herhangi bir maddi anlamda getirisi yok. Bizim özverimizle gelişen süreçler. Sponsorluk anlamında destek olunursa, Çanakkale’nin Valiliği, Belediyesi bize destek olursa daha rahat hareket ederiz” dedi. Çoban, pastacılık sanatını daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş