havadurum

TBMM Başkanı Yıldırım; "Kültür varlıklarımızın korunması adına bilinç oluşmaya başladı.."

1028

 Troya 2018 Yılı dolayısı ile hazırlanan’ Troya Hazineleri Asırlık Hasret’ isimli belgesel filminin gösterimi, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın katılımı ile TBMM’de gösterildi. Gösterime, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, TBMM İdare Amiri Hasan Turan, AKP Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Cahit Özkan ve Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile milletvekilleri ile belgesel sponsorluğunu üstlenen TÜMAD Madencilik Sanayi Genel Müdürü Hasan Yücel ve davetliler katıldı.  Belgeselin gösteriminden önce TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Nihal Ağırbaş birer konuşma yaptı.  Yıldırım konuşmasında Belgesel filmin çekilmesine katkı sunan AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.  Yurt dışına çıkarılan kültür varlıklarının tamamının son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Yıldırım; "Troya Hazineleri de bunlardan biri. Milletimizde kültür varlıklarımızın korunması konusunda yavaş yavaş ciddi bir bilinç oluşmaya başladı. TBMM, bu konuda her türlü yasal desteği verdi, vermeye devam edecek" dedi. Çanakkale`nin, tarihin her döneminde önemini koruyan, Anadolu Türklerinin de Avrupa topraklarına ayak bastığı ilk şehir olduğunu dile getiren Yıldırım; "Ecdadımızın Avrupa karasında, Gelibolu`da ilk donanmamızı ve ilk camimizi yaptığını biliyoruz. Ecdadımız daha İstanbul fethedilmeden Çanakkale`ye ayakbastı. Bizim için çok daha önemli olan 104 yıl önce yedi düvele `Çanakkale geçilmez` dediğimiz şehirdir. Binlerce şehidimizin yattığı şehirdir" ifadelerini kullandı.

  
“Hazinelerin izini bulmak için ‘hafiye gibi çalışmak’ gerekiyor” 
ABD, Almanya, Avusturya, Danimarka, İngiltere, İsviçre, Rusya ve Hollanda gibi ülkelerin müzelerinde sergilenen hazinelerin izini bulmak için ‘hafiye gibi çalışmak’ gerektiğine dikkati çeken Yıldırım; "Bunların iadesi de o kadar kolay olmuyor, hukuk mücadelesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu konuda hakikaten ciddi bir çalışma yapıyor. Uşak Müzesi`ndeki Karun Hazineleri gibi yüzlerce eserin ülkemize geri getirilmesi ancak bu kararlı ve sabırlı çalışmaların bir sonucudur. Milletimizde de kültür varlıklarımızın korunması konusunda yavaş yavaş ciddi bir bilinç oluşmaya başladı. TBMM, bu konuda her türlü yasal desteği verdi, vermeye de devam edecek. Yurt dışına çıkarılan kültür varlıklarımızın hepsi son derece kıymetli. Yalnızca Anadolu`nun değil, insanlık tarihine ışık tutacak nitelikte. Çünkü insanlık tarihi Anadolu topraklarında başlıyor. Troya Hazineleri de bunlardan biri" dedi. 
 
“Hazırlanan belgesel, Troya Yılı`nın bir ürünüdür”
Troya`nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi`nde yer alan antik bir şehir olduğunu vurgulayan Yıldırım; "2018`de Troya`nın dünya kültür mirası arasında yer alışının 20. yıl dönümünü ihya ettik. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımız geçtiğimiz yıl içinde Çanakkale`de bu etkinlikleri yaptı. Hazırlanan belgesel de Troya Yılı`nın bir ürünüdür. Eminim ki uluslararası gösterimi de yapılabildiğinde, bu başarıldığında bölge tanıtımı açısından çok daha büyük ses getirecek. Temenni ederim gelecek yıllarda St. Petersburg Müzesi`nde olduğu tespit edilen Troya hazineleri de ülkemize, ait olduğu yere gelmiş olur" dedi. 
 
“Troya tahribatı detaylarıyla yazıldı”
Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Nihal Ağırbaş ise, Troya Hazineleri`nin, Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından yurt dışına kaçırılan en önemli eserlerden olduğunu belirtti. Belgeselde, Troya Hazineleri`nin kaçırılış hikâyesinin ele alındığını dile getiren Ağırbaş, Schliemann`ın, hatıralarında ve kazı notlarında Troya`yı nasıl tahrip ettiğini detaylarıyla yazdığını hatırlatarak; "Senaryoyu oluştururken bunlara dikkat ettik. Belgesel filmde kurmaca hiçbir şey yok, her şey gerçek" dedi.  Ağırbaş, Avrupa`nın, ‘Schliemann`ı arkeolojinin babası ve Troya`nın kâşifi’ olarak kabul ettiğini ancak kendisinin, ‘Troya`yı tahrip eden bir hazine avcısı’ olduğunu söyledi. Filmin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Ağırbaş; “İlk günden itibaren bize katkı sunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, ana sponsorumuz Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe hayal ettiğim her şeyi filme yansıtılmasını sağladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.  
(Haber Merkezi)
Paylaş