Tatile çıkacaklar için Ticaret Bakanlığı’ndan önemli uyarı!

Ticaret Bakanlığı, yaz tatiline çıkmayı planlayan vatandaşlara otel ve tatil paketi alımlarında dikkat edilmesi gereken hususları hatırlattı.

394

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, Ticaret Bakanlığı, otel ve tatil paketleri satın almayı düşünen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bakanlık, tatil planları yapan kişilerin dikkat etmesi gereken hususları hatırlatarak, turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların yürüttüğü yoğun reklam ve tanıtım faaliyetlerine karşı tüketicilerin bilinçli olmalarını vurguladı.

Reklam ve Tanıtımlara Dikkat

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, özellikle sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen tatil tekliflerinin içeriğinde yer alan tesis resimleri, kurumsal logolar ve işaretlerin doğruluğunun sorgulanması gerektiği belirtildi. Vatandaşların, seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığını kontrol etmeleri önemle vurgulandı.

Güvenilirlik Kontrolleri

Açıklamada, "Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu kapsamda tüketiciler, seyahat acentelerinin ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğunu 'www.kulturturizm.gov.tr' ve 'www.tursab.org.tr' adreslerinden sorgulayabilir" ifadeleri yer aldı.

Sözleşme ve Ödeme Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiği ve internet sitelerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde (ETBİS) kayıtlı olduğunun kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. Sosyal medya üzerinden satın alma yerine, seyahat acentelerinin kendi internet sitelerinin tercih edilmesi ve ödeme aşamasında bu hususlara dikkat edilmesi önerildi.

Feshetme Hakkı

Tüketicilerin önceden planladıkları paket turlara katılamamaları durumunda paket tur sözleşmesini feshetme hakları bulunduğu hatırlatıldı. Bakanlık, "Paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Zarar Tazmini ve Sigorta

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nun zorunlu sigortayla ilgili hükümleri saklı kalmak üzere, paket tur düzenleyicisinin sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu olduğu belirtildi. Ayrıca, tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanı için uygun bir tazminat talep edebilecekleri vurgulandı.

Tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemeleri

Bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin yetkili kılındığı hatırlatılarak, 2024 yılı için değeri 104 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurulabileceği bildirildi. Dava şartı olarak tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiği de ifade edildi.

(ATİLLA AKIN)
Paylaş