havadurum

Tatil hayalleriniz zehir olmasın!

İnternet üzerinden tatil için çevrimiçi fırsatlar ararken hem paranızdan hem de hayallerinizden olabilirsiniz. Birkaç adıma dikkat ederek dolandırılmaktan ya da kabus gibi bir tatil geçirmekten kurtulabilirsiniz.

296

Özellikle son yıllarda her işimizi internet üzerinden yapıyoruz. Faturalarımızı ödemekten tutun da kiralık ev aramaya kadar artık her şeyi çevrimiçi kanallardan hallediyoruz. Ancak dolandırıcıların özellikle kol gezdiği bir alan var ki o da özellikle tatile gitmek isteyenleri hedef alıyor.
Geçtiğimiz yıllarda da gerek tatilcileri gerekse turizm işletmecilerini veya konutlarını tatilcilere kiralamak isteyenleri mağdur eden dolandırıcılara bir de güvenlik tehditleri eklenince tatil rüyası kabusa dönüşebiliyor.

Daha güvenli bir online tatil arayışı için ipuçları haberimizin detaylarında...

Çevrimiçi bulduğunuz acente ve tesis gerçek mi?

Güvenli bir online tatil alışverişinin ilk adımı araştırma yapmaktan, bulduğunuz sitenin gerçekten o kuruma ait olup olmadığını kontrol etmekten geçiyor. Geçtiğimiz yıl pekçok tatilsever sahte tatil siteleri yüzünden mağdur olmuştu. Halbuki birkaç küçük hareketle acentenin ya da konaklama tesisinin gerçek internet sitesinde olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bunun için alan adının yer aldığı adres çubuğunun yanında bulunan site bilgilerini görüntüle seçeneğine tıklayabilir; bu sayede hem internet sitesinin teknik bilgilerini hem de ilgili kurum hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Burada unutulmaması gereken bir diğer nokta da bazı dolandırıcıların bu konuda epey titiz bir çalışma yaparak gerçek işletmelerin internet sitelerinin neredeyse birebir kopyalarını hazırlayabileceği. TURSAB gibi kaynaklardan acente ve konaklama tesislerinin bilgileriyle sitede yer alan bilgileri karşılaştırabilirsiniz.

Ucuz etin yahnisi pahalı olur!

İngilizce'de "Too good to be true" diye bir tabir var. Türkçesi "Gerçek olamayacak kadar güzel". Yani bir konaklama tesisinin fiyatı sunduğu imkanlara oranla aşırı ucuz görünüyorsa burada muhakkak bir bit yeniği aramalısınız!

Çarpraz teyit önemli

Diyelim ki tatiliniz için bir acente vasıtasıyla yer ayırtmaya karar verdiniz. Burada da dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri çarpraz teyit yapmak. Acente vasıtasıyla bir konaklama tesisiyle anlaşıyorsanız, bu tesise telefonla ulaşıp bizzat o acente ile çalışıp çalışmadıklarını teyit etmeniz sizi ileride yaşayabileceğiniz aksiliklerden koruyacaktır.

İnternetin kapıları hırsızlara açılmasın!

Günümüzde yaşamımıza dair pekçok anımızı sosyal medyadan paylaşıyoruz. Ne yazık ki bazen bu durum hırsızlara da davetiye çıkarabiliyor. Tatil için seçtiğiniz mekandan yapacağınız paylaşımlarda güvenlik açığı oluşturabilecek detaylara yer vermemeye özen gösterirseniz ileride yaşayabileceğiniz sorunları da önlemiş olursunuz.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş