havadurum

T3 Vakfı Nedir? Türkiye’nin Teknoloji Üreten Vakfı Hakkında Her Şey!

T3 Vakfı, Türkiye’nin teknoloji üreten bir vakfıdır. T3 Vakfı, araştırma-geliştirme, girişimcilik, eğitim ve sosyal sorumluluk alanlarında birçok proje ve etkinlik düzenleyerek teknoloji tutkusunu 7’den 70’e herkese aşılamayı hedefliyor. T3 Vakfı, 2016 yılında kurulmuş olup, TEKNOFEST, Deneyap, Keşif Kampüsü, T3 Girişim Merkezi gibi markaları bünyesinde barındırıyor. İşte, Türkiye’nin teknoloji üreten vakfı hakkında bilmeniz gerekenler…

3752

T3 Vakfı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın kısaltmasıdır. T3 Vakfı, Türkiye’de teknoloji üretme ve geliştirme süreçlerine katılmak isteyen bireyleri desteklemek, araştırma-geliştirme ve girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla 2016 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. T3 Vakfı, TEKNOFEST, Deneyap, Keşif Kampüsü, T3 Girişim Merkezi gibi birçok proje ve etkinlik düzenleyerek teknoloji tutkusunu 7’den 70’e herkese aşılamayı hedefliyor. İşte, Türkiye’nin teknoloji üreten vakfı hakkında bilmeniz gerekenler…

T3 Vakfı’nın Kuruluşu ve Misyonu

T3 Vakfı, 12 Aralık 2016 tarihinde kurulmuştur. Vakfın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Haluk Bayraktar, mütevelli heyeti başkanı ise Selçuk Bayraktar’dır. Vakfın merkezi İstanbul’da bulunmaktadır. Vakfın misyonu, “Teknoloji Üreten Bir Türkiye Hedefi” ile araştırma-geliştirme projelerinin desteklenmesinden, yetenekli gençlerin tespit edilmesine ve eğitilmesine; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün geliştirilmesine kadar çeşitli alanlarda proje geliştirme ve katkı sağlama olarak açıklanmaktadır.

T3 Vakfı’nın Projeleri ve Etkinlikleri

T3 Vakfı, teknoloji alanında birçok proje ve etkinlik düzenlemektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

TEKNOFEST

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve birçok paydaş kurumun desteğiyle düzenlenmektedir. Festivalde, 44 farklı kategoride teknoloji yarışmaları, seminerler, atölyeler, sergiler, hava gösterileri, konserler ve eğlenceli aktiviteler yer almaktadır. Festival, her yıl farklı bir şehirde gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında İstanbul’da düzenlenen festival, 1 milyon 720 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Deneyap

Geleceğin Teknoloji Yıldızları programı kapsamında, ortaokul ve lise öğrencilerine 10 temel teknoloji alanında 36 ay boyunca ücretsiz eğitimler verilen teknoloji atölyeleridir. Atölyelerde, tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama, nesnelerin interneti, yapay zeka, biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay teknolojileri, savunma teknolojileri gibi alanlarda eğitimler verilmektedir. Atölyeler, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de faaliyet göstermektedir.

Keşif Kampüsü

Bilim merkezlerindeki deney düzenekleri üzerinden eğitim vermeyi, atölye eğitimiyle harmanlayarak kendine özgü bir eğitim modeli sunan bir kampüstür. Bilim, teknoloji ve sosyal alanları içeren 8 tema üzerine kurulu özgün atölye ve keşif alanlarından oluşmaktadır. Kampüsler, 6-14 yaş arası çocuklara hafta sonu ve yaz döneminde eğitimler vermektedir. Kampüsler, İstanbul ve Bursa’da bulunmaktadır.

T3 Girişim Merkezi

Yenilikçi iş fikirlerine sahip, yüksek katma değerli teknoloji üreten girişimlerinin ticarileşmesi, büyümesi ve dünya pazarına açılmasındaki ihtiyaçlarına çözümler geliştiren bir girişimcilik merkezidir. Merkez, girişimlere mentorluk, eğitim, danışmanlık, ofis, laboratuvar, prototipleme, test, sertifikasyon, patent, yatırım, uluslararası pazar erişimi gibi hizmetler sunmaktadır. Merkez, 14 odak teknoloji alanında faaliyet göstermektedir.

T3 Vakfı’nın Markaları

T3 Vakfı, teknoloji tutkusunu 7’den 70’e herkese aşılamak için çeşitli markalar oluşturmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Deneyap Kart: Türkiye’nin mühendislik kaynakları kullanılarak geliştirilen bir elektronik karttır. Güçlü işlemcisi ve dayanıklı tasarımı ile kullanıcılara elektronik programlama, nesnelerin interneti ve yapay zeka alanlarında başlangıç seviyesinden endüstriyel uygulamalara kadar her seviyede projeyi yapma imkanı sunmaktadır.

Bilim Türkiye: Bilim merkezleridir. Bilim merkezlerinde, 6-14 yaş grubu çocuklara uygulamalı etkinliklerle eğitim vermeye elverişli 7 atölye alanı, yerelin kültürel özelliklerini yansıtan interaktif deney düzenekleri içeren bir sergi salonu ve çocuklara soyut kavramları somutlaştırarak öğrenme imkanı sunan planetaryum alanı bulunmaktadır. Bilim merkezleri, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan’da da faaliyet göstermektedir.

Take Off: Türkiye’nin girişimcilik alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve girişimciler için iş birliği ortamının oluşturulması hedefiyle düzenlenen girişimcilik zirvesidir. Zirvede, ulusal ve uluslararası girişimler, yatırımcılar, mentorlar, kurumlar ve medya temsilcileri bir araya gelmektedir. Zirvede, girişimlere 155 bin dolarlık ödül dağıtılmaktadır. (Haber Merkezi)

Paylaş