Suvla Şarapları'ndan açıklama

Suvla Şarapları, son günlerde internet haber siteleri ve sosyal medyada gündem olan haberlere ilişkin paylaşımda bulundu.

1132

Türkiye'nin ve Çanakkale’nin önde gelen şarap markalarından “Suvla Şarapları” ile ilgili sosyal medyada son günlerde, “260 liraya sattığımız şarabı restoranda 3 bin 300 liraya içtik” şeklinde haberler gündeme oturmuştu. Ekonomim.com’dan Vahap Munyar’ın köşe yazısında kaleme aldığı sonrasında ise yerel ve ulusal basında gündem oldu. Suvla Şarapları'nın kurucusu Selim Zafer Ellialtı bir şişesini 260 liraya sattıkları şaraba gittikleri restoranda 3 bin 300 lira verdiği haberlere ilişkin; Suvla Şarap kendi sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Suvla Şarap kendi satış politikalarına ilişkin şu sözlere yer verdi; “Vahap Munyar Bey'in gündeme taşıdığı yazı ve bu yazıdan esinlenerek sosyal medyada paylaşılan eski fotoğraflarla ilgili bazı hususları açıklığa kavuşturmak isteriz. Zira konu günümüz sosyal medya iletişim hızı nedeniyle yorumlanması sürecinde bazı bilgileri şeffaflıkla paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Öncelikle, yeme-ime sektöründeki ticari işletmelerin kâr marjı ya da fiyatlandırma yapısına müdahale etmemiz söz konusu değildir. Restoranlar, kendi yatırımları, yaratılan ambiyans, genel giderleri, kiraları ve kar beklentileri doğrultusunda kendi fiyatlarını belirlerler. Bu bağlamda, restoranlar bizim doğal iş ortaklarımızdır ve özellikle dürüstlüğüne devamlılığına inandığımız işletmelerle herhangi bir çatışmaya girmek gibi bir niyetimiz yoktur. Mevcut enflasyonist ortamın getirdiği belirsizlikler hem üretici hem restoranlar hem de tüketici açısından büyük zorluklar yaratmaktadır.

Ekonomist Uğur Gürses' in geçen hafta gastronomi sektörüne dair yaptığı ekonomik değerlendirmede de belirttiği gibi, piyasalardaki çalkantılar, fiyatlandırma konusunda hassasiyet gerektirmektedir. Suvla restoranlarımıza uyguladığımız fiyat stratejimize açıklık getirmek için aşağıda bir örnek oluşturduk. Oldukça şeffaf şekilde uygulamakta olduğumuz fiyatlandırma şarapları belirli bir çarpan ile fiyatlandırmak yerine, perakende raf fiyat üzerine sabit bir sise açma bedeli ekleyerek menü fiyatlarımızı belirlemektir.

Bu sistem, yurtdışındaki restoranlarda yaygın olarak 'Cork Fee - Mantar Ücreti’ olarak uygulanmaktadır. Eceabat'taki (açılış tarihi 2012) şaraphane restoranımız ve İstanbul’daki Suvla Kanyon'da (açılış tarihi 2016) şarap menülerimizdeki fiyat farklıkları da bu hesaplamalara dayanmaktadır. Çünkü her iki restoranın kendi içindeki servis hizmet kinlimi oldukça farklıdır.

Sosyal medya haberlerinde geçen şarapların perakende, Kanyon ve Eceabat menü fiyatları ile ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bu karmaşık dönemde tüm is ortaklarımızla uyum içinde çalışmayı ve karşılıklı anlayışı sürdürmeyi önemsiyoruz.

Bizim üretici olarak amacımız, ürettiğimiz ürünlerle talep edenler arasındaki ilişkiyi en iyi hale getirebilmek ve ulaşılır kılmaktır. Bu sebeple de restoran kanalı oluşturduk. Bu noktalarda, tüm saraplar hem 15 cl hem de 5 cl olarak kadehlerde deneyimlenebilmektedir” denildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş