havadurum

Sugar Ray Robinson kimdir? Boksör Robinson rakibini öldürdü!

Boksör Robinson rakibini öldürdüğünü rüyasında gördü mü? Rüyasında rakibini ringde öldürdüğünü gören boksör, maça çıktı ve kabusu gerçekleşti.

65637

Boks tarihinin en büyük isimlerinden biri olan Sugar Ray Robinson, 1947 yılında yaşadığı bir olayla hem kendini hem de boks dünyasını sarsmıştı. Robinson, ünvan maçından önce rüyasında rakibini ringde öldürdüğünü görüp maçı iptal etmek istemişti. Ancak ikna edilip maça çıkan Robinson, rüyasının aynısını yaşayarak rakibi Jimmy Doyle’ı nakavt etmiş ve onun hayatına son vermişti. Bu trajik olay, Robinson’un hayatını ve kariyerini nasıl etkiledi? İşte detaylar…

Rüyasında gördüğü kabusu yaşadı

Sugar Ray Robinson, 1947 yılında Cleveland’da dünya yarı orta siklet şampiyonluğu için Jimmy Doyle ile karşılaşacaktı. Ancak maçtan önceki gece Robinson, rüyasında rakibini ringde öldürdüğünü gördü. Bu kabusu çok ciddiye alan Robinson, maçı iptal etmek istediğini söyledi. Ancak maçın organizatörleri ve doktorlar, Robinson’un endişesinin yersiz olduğunu ve Doyle’ın sağlıklı olduğunu belirterek onu ikna ettiler.

Robinson, maça çıkmaya razı oldu ama rüyasının gerçek olacağından habersizdi. Maçın sekizinci raundunda Robinson, Doyle’a sol kroşe ve sağ direkten oluşan bir kombinasyon vurdu. Doyle, yere yığıldı ve bir daha kalkamadı. Hastaneye kaldırılan Doyle, ertesi gün beyin kanamasından öldü.

Robinson suçluluk duygusuyla boğuştu

Robinson, rakibinin ölümünden sonra büyük bir şok ve suçluluk duygusu yaşadı. Doyle’ın ailesine tazminat ödemek için boks yapmaya devam etti. Ancak bu olay onun psikolojisini derinden etkiledi. Robinson, daha sonra şöyle anlatacaktı: “Doyle’ın ölümünden sonra hiçbir zaman eskisi gibi olamadım. Boks yaparken hep onun yüzünü görüyordum. Onu öldürdüğüm için kendimi affedemedim.”

Robinson, bu travmatik deneyimden sonra da boks tarihine damga vurdu. Altı kez dünya şampiyonu oldu ve 200’den fazla maç kazandı. Ancak Doyle’ın ölümünün izlerini hiçbir zaman silmedi. 1989 yılında Alzheimer hastalığından hayatını kaybetti.

Boksör Sugar Ray Robinson kimdir?

Sugar Ray Robinson, 3 Mayıs 1921’de Ailey, Georgia’da doğdu. Gerçek adı Walker Smith Jr.'dı. Amatör olarak 85 maçta yenilmedi ve 69 nakavt elde etti. Profesyonel olduktan sonra da boks dünyasının en büyük isimlerinden biri haline geldi. Yarı orta siklet ve orta siklet şampiyonlukları kazandı ve beş kez orta siklet unvanını geri aldı. Böylece bir sıklette beş kez şampiyon olan ilk boksör oldu. Pound for pound (siklet gözetmeksizin) gelmiş geçmiş en iyi boksör olarak kabul edildi. Ring dışında da renkli bir kişiliği olan Robinson, dansçılık, oyunculuk ve işletmecilik de yaptı. Ancak maddi sıkıntılar yaşadı ve Alzheimer hastalığına yakalandı. 12 Nisan 1989’da Los Angeles’ta öldü. 1990 yılında Uluslararası Boks Onur Listesi’ne alındı.(Saim Tunçman)

Paylaş