Su krizi kapıda!

Çanakkale Belediye Encümeni tarafından, Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın birçok etkenle beraber en önemlisi kuraklık gibi tehlikelere karşı korunmasına ilişkin dizi karar alındı.

460

Çanakkale`nin tek içme ve kullanma suyu özelliği taşıyan Atikhisar Barajı`nın, özellikle kuraklık riskine karşı korunması, bu doğrultuda suyun tasarruflu kullanımına yönelik farkındalık ve bilinç yaratılmasına ilişkin Çanakkale Belediye Encümeni tarafından bir dizi karar masaya yatırılarak netleştirildi. Barajın sürdürülebilirliği sağlamak, yaşam kaynağı olan suyu korumak adına alınan tasarrufa yönelik kararların geçerliliği 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Oy birliği ile karar verildi
Çanakkale Belediye Encümeni tarafından, Çanakkale`nin su kaynağı olan Atikhisar Barajı`nın korunmasına dair aldıkları kararlar net bir sonuç aldı. Alınan tedbir kararları kapsamında; "Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için, mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine oy birliği ile karar verildi.

Su kaynakları azalıyor
Çanakkale Belediyesi, dünyada olduğu gibi Türkiye`de de yaşanan küresel ısınmanın sebebiyet verdiği su kaynaklarının azalmasının ardından yaşanan su sıkıntılarını göz önünde bulundurarak, Çanakkale`nin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı`nın en yüksek verimde ve bilinçli bir şekilde kullanılmasıyla birlikte su yönetiminin kentliler tarafından sağlanabilmesi adına, Belediye tarafından alınan Encümen kararlarının daha önce 31 Mayıs 2023 tarihine kadar geçerli olup, son yapılan toplantının ardından 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılarak, geçerli olması kararlaştırıldı.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş