havadurum

Şu ana kadar 300 hektarlık alan etkilendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Eceabat ilçesindeki yangın ile ilgili olarak canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı şu ana kadar 300 hektarlık alanın yangından etkilendiğini açıkladı.

585

Eceabat ilçesindeki yangını yerinde takip etmek için bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, burada düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Ekiplerin yangını kontrol altına alabilmek için canla başla çalıştığını belirten Bakan İbrahim Yumaklı şunları söyledi:
"16:05'te ilk tespit yapıldı. 16:11'den itibaren müdahale başladı. 9 uçak, 6 helikopterle başlamıştık. Şu anda bu hava araçlarımız günbatımı nedeniyle inmek durumunda kaldılar. 1 gece görüşlü aracımızla havadan mücadelemize devam edeceğiz. Şu anda 94 adet aracımız ve 540 personelimizle müdahaleye devam ediyoruz. Büyükanafartalar köyünü tedbiren boşaltılmasını istemiştik. Onun dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit eden bir unsur yok. Bu köyde de herhangi bir can ya da mal kaybı söz konusu değil. Şu anda 28 kilometre/saat'lik bir rüzgar hızı var. Çok şükür şartlar bizim lehimize. İlk tespitlerimize göre 300 hektarlık bir alanın etkilenmesi söz konusu.
Yangınla mücadelede sizin kabiliyetiniz, ülkenizin kapasitesi elbette çok mühim ve çok şükür ülkemizin bu konuda bir sıkıntısı yok. Ancak biz yangının çıkmamasını önceliyoruz ve başarının burada olduğunu her seferinde getiriyoruz.
Ancak maalesef iklim değişikliğinin son derece büyük etkilerini yaşadığımız bugünlerde hele ki Akdeniz havzasındaki ülkemizin bundan çok daha fazla etkileneceğini de düşündüğümüzde çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Özellikle orman dışı alanlarda çıkan yangınların büyük bir çoğunluğunun da aslında dikkatsizlik sebebiyle çıktığını gözlemliyoruz. Ben burada bilerek ya da bilmeyerek, doğrudan ya da dolaylı, hiç fark etmez; orman yangınına sebebiyet vermenin çok ağır müeyyidelerinin olduğunu hatırlatmak istiyorum. Biz çok büyük oranda vatandaşlarımızın desteğini alırken, sorumsuz bir ya da birkaç kişinin ihmalinden ötürü çok büyük alanların etkilenmesini bir ekosistemin zarar görmesini, burada yaşayan canlıların zarar görmesini hiçbir şekilde kabullenemiyoruz. Bütün kurumlarımız, bölge vekillerimiz kol kola vermiş durumdayız."
Bakan Yumaklı'ya açıklamasında AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ile Özgür Ceylan ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de eşlik etti.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş