havadurum

Steam dolara geçti: Oyunlara büyük zam geldi!

Online oyun platformu Steam, Türkiye’de Türk Lirası yerine dolarla ödeme almaya başladı. Bu kararın ardından oyun fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Peki hangi oyunlar ne kadar oldu? İşte detaylar…

2772

Steam, 2014 yılında getirdiği Türk Lirası desteğini 20 Kasım 2023 tarihinde sonlandırdığını duyurdu. Platform, Türkiye ve Arjantin’deki döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle bu kararı aldığını belirtti1. Artık oyunlar dolar kurundan satışa çıkıyor. Bu durum, oyunseverleri olumsuz etkiledi. Çünkü oyun fiyatları, doların yükselişiyle birlikte katlanarak arttı.

Popüler oyunlarda yüzde 25 zam

Steam, Türkiye’yi Ortadoğu grubu olan MENA grubuna dahil etti. Bu da yerel fiyatlandırmaya bağımsız olarak izin ve teşvik verileceği, fakat yapımcının insafına kaldığı anlamına geliyor. Yani 20$ fiyatlı bir oyun Türkiye’de 10$ olabilecek, sadece işleyen para birimi dolar olacak. Ancak bu fiyatlar, geliştiricilerin isteğine göre değişebiliyor. Bazı popüler oyunlarda, yüzde 25 oranında bir zam görüldü. Örneğin, Cyberpunk 2077 oyunu 800 TL’den 760 TL’ye düşmesi gerekirken, 1000 TL’ye çıktı. Benzer şekilde, Grand Theft Auto V oyunu 650 TL’den 850 TL’ye yükseldi.

Indie oyunlar avantajını kaybetti

Steam’in dolarla ödeme almaya başlaması, bağımsız oyun geliştiricilerini de zor durumda bıraktı. Çünkü indie oyunlar, genellikle uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyordu. Ancak artık bu oyunlar da dolar kuruna bağlı olarak pahalılaştı. Örneğin, 15$ fiyatlı bir oyun için önerilen fiyat 150 TL iken, artık 225 TL oldu. Bu da indie oyun oynama devrini bitirdi gibi görünüyor.

Korsan oyunlara talep artacak

Steam’in bu hamlesi, korsan oyunlara olan talebi de artıracak gibi görünüyor. Zira, oyun fiyatlarının yüksek olması, oyunseverleri alternatif yollara yöneltebilir. Bu da ülkemize oyun şirketlerinin yatırımını azaltabilir. Ayrıca, oyun alacağınız gün dolar kurunu takip etmeniz gerekecek, oyunların fiyatı dolara bağlı olarak artabilecek. Bankanız yurtdışı satın alımında makası geniş tutarsa, fiyat göründüğünden de fazla olacak. Eski oyunlar da dolara geçeceğinden, sepetinizdeki ucuz oyunlar birden zamlanacak.

Steam oyun fiyatları nasıl oluştu?

Steam, oyun fiyatlarını belirlerken, bölgesel fiyatlandırma yöntemini kullanıyor. Bu yöntemde, oyunların fiyatları, ülkelerin satın alma gücüne göre ayarlanıyor. Böylece, oyunlar her ülkede aynı değeri taşıyor. Ancak bu yöntem, döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı hassas olabiliyor. Bu nedenle, Steam, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerde dolarla ödeme almaya karar verdi.

(Esra Güller)

Paylaş