havadurum

Soyuak “Otomatik klorlama sisteminin kurulumu için harekete geçtik”

Başkan Soyuak, Gelibolu Belediyesi’nin su temin kaynaklarını ve şebeke suyu sorunlarını açıkladı.

878

Gelibolu Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak belediyenin sosyal medya hesabından şebeke suyu hakkında bilgilendirme yaptı. Soyuak; “Son günlerde kent genelinde şebeke suları ile ilgili yaşanan şikayetlerin ardından Gelibolu Belediyesi olarak yaptığımız incelemeleri siz değerli halkımızla paylaşıyoruz” dedi.

Gelibolu belediyesi hangi barajlardan su alıyor?

Gelibolu Belediye Başkanı Soyuak, ilçe merkezine su temini konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Soyuak; “Gelibolu Belediyesi olarak kent genelindeki şebekelere dağıtımı yapılan suyun yüzde 80’ini Çokal Barajı’ndan yüzde 20’sini de Tayfur Barajı’ndan temin ediyoruz” ifadesine yer verdi.

“Arıtma tesisi hakkında yasal işlem başlattık”

Tayfur Barajı’na lağım suyu karıştığı söylentisine de açıklık getiren Gelibolu Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak;“Sosyal medyada Tayfur Barajı’na lağım suyu karışıyor iddiaları ve görüntüleri ile ilgili yaptığımız incelemeler neticesinde, Tayfur Köyü’ndeki arıtmanın yıllardır atıl halde olduğu ve çalışmadığı tespit edilmiştir. Öncelikle bahse konu arıtma sisteminin sorumluluğunun Tayfur Köyü Muhtarlığı’na ait olduğunun altını çizmek istiyoruz. Buna rağmen Gelibolu Belediyesi olarak bahse konu arıtma tesisinin durumu ve sorumluları hakkında yasal işlem başlattık. Bunun yanı sıra bahse konu lağım sularının da doğrudan Tayfur Barajı’na akmadığı da ekiplerimizce tespit edilmiştir” dedi.

“Şebeke sularındaki bulanıklık ve koku alt yapı yetersizliğinden”

Şebeke sularındaki bulanıklık ve koku hakkında da bilgilendirme yapan Soyuak; “Halkımızdan gelen ‘Şebeke suları bulanık, çamurlu ve kokuyor’ şikayetleri üzerine yaptığımız incelemeler neticesinde suların bulanık, çamurlu akmasının ve kokmasının nedeninin kent genelindeki alt yapı yetersizliği olduğu tespit edilmiştir. Yıllardır ‘Alt Yapı yapıyoruz’ diyerek halkı oyalayan eski Yönetimin yaptığı çalışmalar incelendiğinde, kent genelinde alt yapıda kullanılan boruların yaklaşık yüzde 40’ının asbest boru olduğu tespit edilmiştir. Bahse konu asbest borular, kent genelinde yapılan Doğalgaz ve yol çalışmaları nedeni ile sık sık patladığı için de tamirat esnasında boruların içine toprak kaçmasından kaynaklı şebeke sularına toprak karışmaktadır. Ayrıca asbest borular yapısı gereği suların kokmasına neden olmaktadır” dedi.

Soyuak “Otomatik klorlama sisteminin kurulumu için harekete geçilmiştir”

Klorlama işleminin yetersiz olduğuna vurgu yapan Soyuak; “Şebeke sularımız İl Sağlık Müdürlüğü tarafından her ay alınan numunelerle incelenerek Analiz Raporları tarafımıza ulaştırılmaktadır. Hem geçmiş dönemde hem de yeni dönemde yapılan incelemeler neticesinde ortaya çıkan analiz raporları, Bayırköy İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde Klorlama işleminin yetersiz bir şekilde yapıldığını ortaya çıkarmıştır. Gelibolu Belediyesi olarak bu durumu düzeltmek için gerekli çalışmaları başlatarak bugüne kadar manuel (elle) yapılan klorlama işlemlerine son vererek otomatik klorlama sisteminin kurulumu için harekete geçilmiştir.”

“Belediye olarak şeffaf olacağız”

Yetersiz klorlama ilgili görevli amirin ilişiğinin kesildiğini söyleyen Soyuak; “Bugüne kadar kent genelindeki şebeke sularının yetersiz klorlanmasına sebebiyet veren Sorumlu Amir ile ilişiğimizin kesilmiş olduğunu da kamuoyuyla paylaşmayı görev biliriz. Bundan sonraki süreçte halk sağlığını ilgilendiren konularla ilgili Belediyemizin şeffaf olacağını belirtmek isteriz” diyerek sözlerine son verdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş