Soydan, “Çanakkale nefes alsın”

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, dün parti il merkezinde açıklama yaparak havaalanı ile ilgili tartışmalara değindi. Soydan, “Havalananın mevcut yerinde kalması Çanakkale’nin yüreğine saplanmış bir hançer olacaktır. Bu acı hep Çanakkale’nin yüreğinde olacaktır. Gelin havaalanını kent dışına taşıyalım. Çanakkale rahat bir nefes alsın” dedi.

657
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, dün açıklama yaparak havaalanı konusuna değindi. İl Genel Meclisi CHP Grubunun tam kadro olarak katıldığı açıklama sırasında Soydan’a İl başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ve bazı belediye meclis üyeleri eşlik ettiler. Soydan, burada yaptığı açıklamasında “2011 yılında genel seçimler yapıldıktan sonra ilk ziyaretlerimizden biri ÇASİAD’tı, o zamanki başkanı ise Sayın Hüseyin Yalman idi. O gün ziyarette havaalanını gündeme getirmiştim. O gün ziyarette; ‘Havaalanı ile ilgili çalışmalar var. Havaalanı genişletilmek büyütülmek isteniyor. Elbette ki Çanakkale’ye geniş büyük bir havaalanı yakışır. Madem ki bu havaalanı büyütülmek isteniyor, madem ki böylesi bir masraf yapılıyor. Bu masrafa girmeyelim. Bu havaalanı mevcut hali ile Çanakkale’nin gelişmesine engel oluyor. Çanakkale’de yaşamı sıkıntıya sokuyor, sıkıntı yaratmaya da devam edecektir’ dedim. Bunun yeni bir yere, yeri önemli değil, kent merkezi dışında farklı bir yere taşınması gerekir diye gündeme getirmiştim. Bu tarihten sonra zaman zaman ben, zaman zaman belediye başkanımız, bazı sivil toplum örgütleri de gündeme getirdi. Hatta bazı gazeteler vatandaşlarla yaptıkları söyleşilerde vatandaşın da bu yönlü bir talebi olduğu ortaya çıktı. Ben bunu mecliste de gündeme getirdim. Soru önergesi verdim, bakan hala önergeme cevap vermedi. Hatta yine orada Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a ‘Sayın Bakan siz Çanakkale’yi biliyorsunuz. Havaalanı büyür ve kentin içinde kalırsa, kent gelişimine engel olur ve yaşamı sıkıntıya sokar. Çanakkale zor bir kent haline gelecektir. Gelin bu havaalanını Çanakkale dışına taşıyalım. Mevcut havaalanı arazisini satarsanız 5 tane havaalanı yaparsınız’ dedim. Hatta ‘Siz Çanakkale’ye bu hizmeti yapın yeni açılacak havaalanına sizin adınızın verilmesini ben önereceğim’ demiştim. Ben halen bu sözümün arkasındayım” dedi.
“Harita üzerinden anlattı”
“Şimdi arkadaşlar Çanakkale, 104 bin nüfusu olan bir kent” diyen Soydan, “Tabi bu böyle kalmayacaktır, Çanakkale 40 binlik nüfuslardan geldi buralara. Çanakkale Türkiye’nin gözde kentlerinden biridir. Her anlamda gözde bir kenttir. Özgürlük anlamında, barış anlamında, çağdaşlık anlamında, yaşam anlamında, tarihi ile doğası ile çok gözde bir kenttir. Çanakkale’nin 104 binlik nüfusu 150 bin, 200 bin, 300 bine doğru çıkacaktır. Çıkarsa ne olur ben size Çanakkale haritası üzerinden bir şeyler anlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.
“Kente nefes alma şansı verecek”
Soydan, açıklamasında kentin trafik ve gelişim noktasında tıkanma aşamasına geldiğini ifade etti. Soydan, “Şu anda Çanakkale’nin nüfusu 104 bin. Şu haliyle İzmir’e tek ana çıkışı olan, Ankara‘ya tek ana çıkışı olan bir kent. Yine iki yakayı birbirine bağlayan üç köprümüz var. Troia, Atatürk ve İnönü köprüleri. Şu anda nüfusumuz 104 bin iken bu üç köprüde çok ciddi sıkışmalar oluyor. Düşünün ki bu kentin nüfusu yarın 150 bin olacak, 5-6 yıl sonra 200 bin olacak. Bu ana geçişi sağlayacak, 4’üncü köprüyü yapma şansımız ortadan kalkıyor. Çünkü Troia Köprüsü’nden sonrası havaalanı. Haritaya baktığınızda Çanakkale’nin gelişebileceği yer çevre yoluna kadardır. Bu bölge yeşil alanıyla, spor alanıyla, okul alanıyla, camisiyle son derece kenti rahatlatacak ve Çanakkale’ye nefes alma şansı verecektir. O zaman buraya ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci köprüler de yapabilirsiniz. Ama önemli olan bu bölgenin havaalanı ile kapatılmaması lazım” dedi.
Durumu Vali Tuna’ya aktaracak
Soydan, konuyu Vali Tuna’ya taşıyacağını da ifade ederek, “Şu anda havaalanı çalışmaları başlamıştır, ama hala pist çalışmalarına girilmemiştir. Yol yakındır. Bugün vali beyden de randevu aldım. Bu konuyu Vali beye de taşıyacağım. Buraya derhal önlem alınması gerekir. Çünkü, buraya yapılacak bir havaalanı, Çanakkale’nin yüreğine saplanmış bir hançer olacaktır. Bu acı hep Çanakkale’nin yüreğinde olacaktır. 10 sene sonra-15 sene sonra insanların geriye dönüp de benim haklı olduğumu anlamalı beni üzecektir. Önemli olan benim haklı olup olmamam değil, önemli olan Çanakkale’de iyi bir şeylerin olmasıdır” dedi.
TSO’ya teşekkür etti
Soydan açıklamasını TSO’ya teşekkür ederek bitirdi. “TSO son oturumunda bunu gündeme almış. Biraz geç de olsa gündeme almışlar, çok teşekkür ediyorum” diyen Soydan, “Onlar da bu işin önemini anlamışlar. Şimdi sıra diğer odalarda ve sivil toplum örgütlerinde. Derhal, tüm sivil toplum örgütleri, tüm odalar bu konuyla ilgili bir karar olan, bu kararı vali beyle birlikte bakana iletmeleri gerekir ki biz bu işi durduralım. Şu anda İl Genel Meclisi grubumuz burada, onlar gündemlerine alacaklar, il başkanımız da bu konuyu belediye meclisimizin grup toplantısında gündeme getirecek. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyacağız. Bir an önce ne yapılması gerekiyorsa hep birlikte yapmak zorundayız. Çünkü Çanakkale’nin geleceği buradadır. Biz havaalanına olan mesafemizi uzatacağız belki ama bu kentin yaşam süresini de uzatacağız” şeklinde konuştu.
Paylaş