havadurum

Sophia Loren kimdir? Kaç yaşında nereli?

Sophia Loren, hakkında çıkan haberlerin ardından ünlü oyuncunun kim olduğu merak edildi. Peki, Sophia Loren kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte detaylar…

2714

Sophia Loren, İtalya’nın en güzel kadınlarından ve en ünlü film yıldızlarından biri olarak dünya çapında tanınan bir oyuncudur. Loren, yoksulluk içinde geçen çocukluğunu geride bırakarak, Hollywood’un en büyük isimleriyle başrol oynamış ve Oscar dahil pek çok ödül kazanmıştır. Loren’in hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Çocukluğu ve Gençliği

Sophia Loren, 20 Eylül 1934’te Roma’da Clinica Regina Margherita’da Sofia Villani Scicolone adıyla dünyaya geldi. Babası Riccardo, başka bir kadınla evliydi ve annesi Romilda Villani ile evlenmeyi reddetti. Bu yüzden Sophia ve küçük kız kardeşi Maria Scicolone, babalarının soyadını alamadılar. İkinci Dünya Savaşı sırasında Napoli yakınlarındaki Pozzuoli’de büyüyen Sophia, babasının desteğinden yoksun olarak çok zor günler geçirdi1 14 yaşındayken katıldığı bir güzellik yarışmasında finalist olmasıyla hayatı değişti. Bu yarışmada film yapımcısı Carlo Ponti’nin dikkatini çekti ve onunla evlenerek sinema kariyerine başladı.

Sinema Kariyeri

Sophia Loren, 1950 yılında Le sei mogli di Barbablù filminde küçük bir rolle sinemaya adım attı. Bu dönemde “Sofia Lazzaro” takma adını kullandı. 1956 yılında Paramount ile beş filmlik bir anlaşma imzalayarak uluslararası alanda tanınmaya başladı. The Pride and the Passion, Houseboat ve It Started in Naples gibi filmlerde rol aldı. Bu filmlerde Cary Grant, Clark Gable ve Frank Sinatra gibi ünlü aktörlerle çalıştı. Cary Grant ile kısa süreli bir ilişki yaşadı ancak onun evlenme teklifini reddetti.

Loren, 1960 yılında Vittorio De Sica’nın yönettiği Two Women filminde Cesira rolünü oynadı. Bu filmde savaş sırasında kızını korumaya çalışırken tecavüze uğrayan bir kadını canlandırdı. Bu performansıyla uluslararası alanda büyük beğeni topladı ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandı. Böylece İngilizce olmayan bir filmde rol alan ilk oyuncu oldu.

Loren, 1960’lı ve 1970’li yıllarda hem İtalya’da hem de Amerika’da pek çok filmde rol aldı. Paul Newman, Marlon Brando, Gregory Peck ve Charlton Heston gibi ünlü isimlerle başrolü paylaştı. El Cid, The Fall of the Roman Empire, Arabesque, Man of La Mancha ve The Cassandra Crossing gibi filmler bu dönemde çektiği filmler arasındadır.

Loren, 1980’li yıllarda daha az film yapmaya başladı ancak sinemadan tamamen kopmadı. Prêt-à-porter, Grumpier Old Men, Nine ve The Life Ahead gibi filmlerde rol aldı. 1991 yılında yaşam boyu başarılarından dolayı Akademi Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Özel Hayatı

Sophia Loren, Carlo Ponti ile iki kez evlendi. İlk evlilikleri 1957 yılında Meksika’da yapıldı ancak Ponti’nin ilk eşinden boşanamamasından dolayı geçersiz sayıldı. 1962 yılında evlilikleri iptal edildi. 1966 yılında Ponti, Fransa’da ilk eşinden boşandı ve Loren ile Fransa vatandaşı olarak yeniden evlendi. Bu evlilikten Carlo Ponti Jr. ve Edoardo Ponti adında iki oğulları oldu. Loren, Ponti’nin 2007 yılında ölümüne kadar onunla evli kaldı.

Loren, İtalya ve Fransa vatandaşıdır. 1996 yılında İtalya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Şövalye Büyük Haçı’na layık görüldü1 Loren, aynı zamanda bir hayvanseverdir ve pek çok hayvan hakları örgütüne destek vermektedir.

Sophia Loren, İtalyan sinemasının en önemli isimlerinden biridir. Yoksulluk içinde başlayan hayatını, güzelliği, yeteneği ve azmi sayesinde başarıyla taçlandırmıştır. Oscar dahil pek çok ödül kazanan Loren, hem dramatik hem de komik rollerde başarılı olmuştur. Loren, 89 yaşında hala sinemaya katkıda bulunmaya devam etmektedir.

(Saim Tunçman)

Paylaş