havadurum

Son dakika! Ek MTV iptal mi oluyor? AYM kararı bugün belli oldu!

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini bugün görüşecek. Ek MTV iptal edilirse ödenen paralar geri iade edilecek mi? İşte ek MTV’de son durum…

776

Ek MTV, 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ve araç sahiplerinin normal MTV tutarına ek olarak ödemek zorunda kaldığı bir vergidir. Bu vergi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yaralarını sarmak için kaynak sağlamak amacıyla çıkarılmıştır. Ancak, bu vergiye karşı CHP Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunmuştur. Peki, ek MTV iptal edilecek mi? Ek MTV’de son durum ne? İşte merak edilenler…

Anayasa Mahkemesi kararı ne zaman açıklanacak?

Anayasa Mahkemesi, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu kabul etmiş ve dosyayı esastan görüşmeye karar vermiştir. Başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nca 28 Eylül Perşembe günü esastan görüşülerek karara bağlanacaktır. AYM’nin iptal kararı vermesi durumunda, ek MTV’den toplanan yaklaşık 30 milyar lira geri iade edilecektir. AYM’den yapılan son dakika açıklamasına göre ek MTV’nin iptali reddedildi.

Ek MTV ödemeleri nasıl yapılıyor?

Ek MTV, 2023 yılında iki taksit halinde ödenmektedir. İlk taksit ödeme süresi 6 Eylül’e kadar uzatılmıştır. İkinci taksit ise kasım ayında ödenecektir. Ek MTV ödemeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden veya vergi daireleri aracılığıyla yapılabilmektedir.

Ek MTV ödenmezse ne olur?

Ek MTV ödenmediği takdirde, araç sahiplerinin araç satış, devir, muayene, trafikten çekme, hurdaya çıkarma gibi işlemleri yapması mümkün olmayacaktır. Ayrıca, ek MTV amme alacağına dönüşecek ve vergi daireleri tarafından faiziyle birlikte icra işlemleri başlatılacaktır.

Ek MTV hakkında dava açılabilir mi?

Ek MTV tahakkukuna ilişkin vergiyi ödeyerek ya da ödemeyerek dava açmak mümkündür. Dava açma süresi duruma göre farklılık göstermektedir. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinde sicile kayıtlı bulunan taşıtların ek MTV’si aynı tarihte tahakkuk ettiği için dava açmak için son gün 7 Eylül’dür. 15 Temmuz’dan sonra ilk defa sicile kaydolacak taşıtlar için ise dava açma süresi tahakkuk tarihinden itibaren 30 gün içindedir. Dava açmak isteyenler vergi mahkemelerine başvurabilirler.

Son dakika!

Anayasa Mahkemesi, ek MTV'nin iptali talebini oy birliği ile reddetti.

(Esra Güller)

Paylaş