Slovenya hükümeti, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Hükümetin aldığı bu karar, Ulusal Meclis'e sunularak Filistin'in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını resmileştirdi.
Slovenya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, "Slovenya hükümeti bugün Filistin'in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasına ilişkin kararı kabul ederek Ulusal Meclis'e sundu" denildi. Başbakan Robert Golob, onaylanan kararın parlamentoya gönderildiğini belirtti. Kararın yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayı gerekiyor. Golob'un iktidardaki liberal koalisyonu, 90 üyeli parlamentoda rahat bir çoğunluğa sahip ve oylamanın formalite olması bekleniyor.
Slovenya hükümetinin kararı, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin devletini tanımasından sadece iki gün sonra geldi. Slovenya, bu adımıyla 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin Filistin devletini resmen tanıyan 10. üyesi olacak.
Slovenya, tanıma sürecini ilk olarak Mayıs ayı başında başlatmış, ancak Gazze'de devam eden İsrail-Hamas savaşındaki durum düzelene kadar bekleyeceğini söylemişti. Golob, İsrail'in Refah'a düzenlediği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin yerinden edilmesine neden olan son saldırılara tepki olarak süreci hızlandırdığını belirtti.
Birleşmiş Milletler'in üçte ikisinden fazlasını oluşturan 140'tan fazla ülke, Filistin devletini tanıyor. Slovenya'nın bu kararı, Filistin'in bağımsızlık ve egemenlik mücadelesine uluslararası desteği artırmayı hedefliyor.
(HABER MERKEZİ)En iyi site deneyimi sağlamak için 🍪 çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.