havadurum

Slovenya, Filistin Devletini Resmen Tanıdı

Slovenya hükümeti, Filistin devletinin bağımsızlığını ve egemenliğini resmen tanıma kararı aldı. Karar, Ulusal Meclis'e sunularak resmileştirildi.

592

Slovenya hükümeti, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Hükümetin aldığı bu karar, Ulusal Meclis'e sunularak Filistin'in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını resmileştirdi.

Hükümet kararı Ulusal Meclis'e sundu

Slovenya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, "Slovenya hükümeti bugün Filistin'in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasına ilişkin kararı kabul ederek Ulusal Meclis'e sundu" denildi. Başbakan Robert Golob, onaylanan kararın parlamentoya gönderildiğini belirtti. Kararın yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayı gerekiyor. Golob'un iktidardaki liberal koalisyonu, 90 üyeli parlamentoda rahat bir çoğunluğa sahip ve oylamanın formalite olması bekleniyor.

Filistin'e destekler devam ediyor

Slovenya hükümetinin kararı, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin devletini tanımasından sadece iki gün sonra geldi. Slovenya, bu adımıyla 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin Filistin devletini resmen tanıyan 10. üyesi olacak.

Tanıma süreci mayıs ayında başladı

Slovenya, tanıma sürecini ilk olarak Mayıs ayı başında başlatmış, ancak Gazze'de devam eden İsrail-Hamas savaşındaki durum düzelene kadar bekleyeceğini söylemişti. Golob, İsrail'in Refah'a düzenlediği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin yerinden edilmesine neden olan son saldırılara tepki olarak süreci hızlandırdığını belirtti.

Destekler artacak

Birleşmiş Milletler'in üçte ikisinden fazlasını oluşturan 140'tan fazla ülke, Filistin devletini tanıyor. Slovenya'nın bu kararı, Filistin'in bağımsızlık ve egemenlik mücadelesine uluslararası desteği artırmayı hedefliyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş