Siyah Pasaport Nedir? Kimlere Verilir? Siyah Pasaport Nasıl alınır? Gerekli evraklar nelerdir?

Siyah pasaport nedir? Kimler siyah pasaport alabilir? Detaylar haberimizde...

492
Siyah pasaport yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından TBMM üyelerine, bakanlara, belediye başkanlarına, orgenerallere, valilere ve bunlar gibi üst düzey devlet yöneticilerine görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür. Diğer adı, diplomatik pasaporttur. Siyah pasaport almak için hiçbir harç bedeli ödenmemektedir. Siyah renkte olması nedeniyle siyah pasaport olarak da adlandırılan pasaport türü 28 sayfadan oluşmaktadır.

Siyah Pasaport Kimlere Verilir?

Siyah pasaport devletin üst düzey kademelerinde görev yapan kişilere ve belirli şartlara sahip olan ailelerine verilmektedir. Diplomatik pasaport;
TBMM üyeleri,
TBMM üyesi olmayan bakanlar,
Orgeneraller,
Oramiraller,
Eski cumhurbaşkanları,
Bakanlık Müsteşarları,
Diyanet İşleri Başkanı,
Büyükşehir Belediye Başkanları,
Valiler,
Cumhuriyet başsavcıları,
Eski başbakanlar ve dışişleri bakanları,

Anayasa mahkemesi başkanı ve üyeleri

Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,

Yabancı devletlere göreve gönderilenler,
Siyasi kuryeler vb statüde görev yapanlar,
Ateşeler ve müşavirler,
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri,

Büyükelçiler,

Diplomatik pasaport alma hakkına sahiptir. Ayrıca siyah pasaport hak sahiplerinin görev süreleri boyunca eşleri, 18 yaşını doldurmamış çocukları, 18 yaşını geçmiş 25 yaşını doldurmamış öğrenimi devam eden evlenmemiş çocukları da siyah pasaport alma hakkına sahiptir.

Siyah Pasaport Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Diplomatik pasaport almak için Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesi üzerinden gerekli belgelerle birlikte online olarak diplomatik e-pasaport ön başvuru yapabilirsiniz. Siyah pasaport için gerekli belgeler ve başvuru formunda dikkat edilmesi gereken unsurlar;

Diplomatik pasaport başvuru formu Dışişleri Bakanlığı e-pasaport bölümüne girilerek sistem üzerinden tamamlanarak bir çıktısı alınmalıdır. Başvuru yapılacak her kişi için ayrı form doldurulması gereklidir. Başvuru kağıtları barkodlu olduğu için kişiye özeldir, çoğaltılamaz ve başkası adına kullanılamaz.

Başvuru formu kimlik bilgileri bölümü eksiksiz olarak doldurulmalı ve nüfus kartınızda yazan bilgilerle birebir uyuşmalıdır.

Başvuru sahibi diplomatik pasaport hakkını aile üyelerinden biri sayesinde kazanmışsa, asıl hak sahibinin bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak bildirmelidir.

Başvuru formu üzerinde bulunan imza kutusu alanına elektronik imza değil, ıslak imza atılmalıdır. İmzanızın kutu alanından taşmamasına dikkat etmelisiniz. Başvuru yapılan kişi 12 yaşından küçükse imza alanı boş bırakılmalıdır.

Başvuru kâğıdı üzerinde bulunan barkod alanı asla değiştirilmemeli, karalanmamalı ve zarar görmemelidir aksi halde başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

Görev atama belgeleri başvuru formuna eklenmelidir.

Başvuru sırasında nüfus cüzdanınız yanınızda olmalı ve mutlaka üzerinde TC kimlik numaranız yazılı olmalıdır.

Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf da başvuru sırasında belgeleriniz arasında yer almalıdır.

Diplomatik pasaport defter bedelinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı hesabına yatırıldığına dair dekont (PDGY / e-PASAPORT HESABI: 4368 20318) başvuru belgeleriniz arasında bulunmadır.

Başvuru formunu online olarak sistem üzerinden dolduran ve gerekli belgeleri tamamlayan kişiler Dışişleri Bakanlığı'na giderek birebir müracaat yapmaları gerekmektedir.

Başvurusu kabul olan diplomatik pasaport sahiplerine Dışişleri Bakanlığı tarafından pasaportları teslim edilmektedir.

Diğer özel durumlar ve gerekli evraklar için Dışişleri Bakanlığı e-pasaport sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diplomatik Pasaport Sahibi Kişilerin Hakları Nelerdir?

Pasaport türleri arasında almanın en zor olduğu pasaport türü siyah pasaporttur. Siyah pasaport sahipleri pek çok avantaja sahiptir. Siyah pasaport sahiplerinin hakları; pek çok ülkeye göre süreleri boyunca vizesiz giriş hakkına sahip olmaları, pasaport harç bedeli ödememeleri, siyah pasaport imkanlarından ailelerinin de yararlanmaları avantajlar arasında gösterilebilir.
(Erhan Taylan)
Paylaş