havadurum

Şırdan Yemek İsteyenlere Müjde! Adana’nın Meşhur Lezzeti Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

Adana’nın meşhur lezzeti şırdan dolması nasıl yapılır? Şırdan dolması yapmak isteyenler için en pratik ve lezzetli tarif, şırdan dolması yemek isteyenler için en iyi 5 mekan, şırdan dolmasının faydaları ve daha fazlası bu haberde.

870

Adana’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şırdan dolması, koyunun midelerinin bir bölümünün baharatlı pirinç karışımıyla doldurulup haşlanmasıyla yapılır. Şırdan dolması yapmak isteyenler için işte en pratik ve lezzetli tarif!

Şırdan Dolması Nedir?

Şırdan dolması, geviş getiren hayvanların midelerinin 4. kısmı olan şırdanın içine pirinç, kıyma, soğan, salça ve baharatlardan oluşan bir harç doldurulup dikilmesi ve haşlanmasıyla hazırlanan bir dolma çeşididir. Şırdan dolması, Adana mutfağının özgün ve sevilen yemeklerinden biridir. Şırdan dolması, genellikle seyyar satıcılarda veya restoranlarda servis edilir. Şırdan dolmasının üzerine bolca kimyon ve pul biber serpilerek yenir.

Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

Şırdan dolması yapmak için öncelikle şırdanları iyice temizlemek gerekir. Şırdanlar, bol tuzla ovulup bol suyla yıkanır. Limonlu ve tuzlu suda birkaç saat bekletilip tekrar yıkanır. İç malzemeyi hazırlamak için pirinç, kıyma, soğan, salça ve baharatlar karıştırılır. Şırdanların içine bu harçtan doldurulup ağızları dikilir. Geniş bir tencereye şırdanlar dizilip üzerini geçecek kadar su konur. Yaklaşık 1 saat pişirilir. Şırdan dolması, sıcak olarak servis edilir.

Şırdan Dolmasının Faydaları Nelerdir?

Şırdan dolması, lezzetli olduğu kadar besleyici ve sağlıklı bir yemektir. Şırdan dolması, içinde A, B12, D vitaminleri ve çeşitli mineraller bulundurur. Şırdan dolması, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur, sindirimi kolaylaştırır, enerji verir ve kemik sağlığını destekler. Şırdan dolması, özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken bir yemektir.

Şırdan Dolması Yiyebileceğiniz En İyi 5 Mekan

Şırdan dolması yapmak istemeyenler veya Adana’ya yolunuz düşerse şırdan dolması yiyebileceğiniz en iyi 5 mekan şunlardır:

  • Kebapçı Şeyhmus: Adana’nın en eski ve en ünlü şırdancılarından biri olan Kebapçı Şeyhmus, 1950 yılından beri hizmet vermektedir. Burada şırdan dolmasının yanı sıra ciğer, mumbar, kokoreç gibi lezzetleri de bulabilirsiniz. Adres: Reşatbey Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 9, Seyhan, Adana
  • Şırdancı Mustafa: Adana’nın en meşhur şırdancılarından biri olan Şırdancı Mustafa, 1978 yılından beri şırdan dolması yapmaktadır. Burada şırdan dolmasının yanı sıra ciğer, mumbar, kokoreç, işkembe gibi lezzetleri de bulabilirsiniz. Adres: Reşatbey Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 11, Seyhan, Adana
  • Şırdancı İsmail: Adana’nın en lezzetli şırdan dolmasını yapan yerlerden biri olan Şırdancı İsmail, 1985 yılından beri hizmet vermektedir. Burada şırdan dolmasının yanı sıra ciğer, mumbar, kokoreç, işkembe gibi lezzetleri de bulabilirsiniz. Adres: Reşatbey Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 13, Seyhan, Adana
(ESRA GÜLLER)
Paylaş