havadurum

"Şimdi Kazdağları'nın yaralarını sarma vaktidir"

1124
Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold`un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından Kirazlı`da yapılmak istenen altın madeni işletmesinin ruhsatının iptal olması sonrası, şirketin alandan çıkması ve alanın biran önce rehabilite edilerek ağaçlandırılması istemi ile Orman Bölge Müdürlüğü`ne dilekçe verildi. Konteynırların 2021 Ekim ayında boşaltılmasına karşı çıkılan açıklamada, alanın eski haline getirilmesi için çalışmaların biran önce başlatılması gerektiği talep edildi. Açıklamada; "350 bin ağacı katledip, kurdu kuşu sincapları yuvasından eden Alamos Gold`un altın madeni projesine karşı yıllardır sürdürülen mücadelenin devamında son iki yılda 425 gün kar kış, yağmur fırtına demeden çadırlarımızla nöbet tuttuk. 4 mevsim geçirdik gözümüz gibi koruduğumuz Kazdağları`nın yamacında. Alamos Gold`un patlatıp yok etmek istediği Balaban Tepesinin eteğinde çadırlarımızda uyuduk, o bize göz kulak oldu biz de ona. İçme suyumuz zehirlenmesin, daha fazla ağaç kesilmesin diye her türlü zorluğa, tüm baskılara, 600 bin liranın üzerinde kesilen para cezalarına, açılan davalara rağmen mücadelemizden vazgeçmedik. Maden işletmesi kapanana ve tahrip ettikleri alan onarılana kadar Kazdağları`nı terk etmeyeceğimize, haklı mücadelemizi kazanana kadar direneceğimize, her ağacı tek tek savunacağımıza söz verdik" denildi. 
"Her ağacı tek tek savunacağız!"
Açıklamada; "Dünya iklim kriziyle boğuşurken, tüm dağlarımız, derelerimiz, ormanlarımız rant projelerine peşkeş çekilip yok ediliyor. Böyle bir dönemde Kazdağları`nda yükselen ses, tüm Türkiye`nin doğasının, para uğruna katledilmesi karşısında bir haykırışa dönüştü. Ekoloji mücadelelerinin, dayanışmanın ve umudun simgesi haline gelen Kazdağları çadırlı nöbeti, tüm Türkiye`deki ekolojik yıkımların da gündem olmasını, gözle görülür olmasını sağladı" dedi. 
"Yaşasın kazdağları mücadelemiz!"
Firmanın ruhsat süresinin 13 Ekim 2019`da dolmasından sonra Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madenciliğin tüm faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilen açıklamada; "Ruhsatsız olan şirketin Orman izinleri bir yıl sonra iptal edildi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü CİMER`den yönelttiğimiz sorulara yanıtında: 1. Şirketin tüm orman izinlerinin iptal edildiğini, 2. Alanda iş makinası kalmadığını, sadece konteyner bulunduğunu ve konteynerlerin tahliyesi için şirkete Orman Uygulama Yönetmeliği`nin 17/4 maddesi uyarınca 13.10.2021 tarihine kadar süre verildiğini, 3. Sahanın idarelerinin tasarrufuna geçtiğini, 4. Bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde planlama yapılmakta olduğunu bildirmiştir" denildi. 
"Firma konteynerlerini acilen çıkarmalıdır"
Alanın rehabilite edilmesine dair taleplerin sıralandığı açıklamada; "Buradan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü`ne sesleniyoruz: 1. Öncelikle yalnızca konteynerlerin boşaltılması için firmaya 13.10.2021 tarihine kadar süre verilmesine itiraz ediyoruz. Birkaç gün sürecek bir işlem için firmanın alanda daha bir süre varlığını sürdürmesine izin verilmemeli, firma konteynerlerini acilen çıkarmalıdır. 2. Bir orman ekosistemi yok edilerek tahrip olmuş olan alanın eski haline getirilebilmesi ve doğal yapısına kavuşturulması için bilim insanlarının önerileri doğrultusunda acilen bir rehabilitasyon planı hazırlanmalıdır, 3. Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanması sürecinde STK`larla iş birliği yapılmalıdır. 4. "Bütçe ve ödenek" mazeretine sığınılmadan rehabilitasyon masrafları için şirketten alınmış olması gereken teminat vb. değerlendirilerek ekolojik yıkımın maliyeti Alamos Gold`a ödettirilmelidir" dedi. 
"Saha rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılmalıdır"
Açıklamada; "Artık Kazdağları`nın yaralarını sarma vaktidir. Tüm tel örgüler sökülüp, verilen zarar telafi edilmeli ve saha rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılmalıdır. Yukardaki taleplerimiz doğrultusunda Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü`nü acilen göreve çağırıyoruz. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Alamos Gold acilen tamamen tahliye edilmelidir! Rehabilitasyon acilen başlamalıdır!" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş