Sıcak havalar ve iç talep artışı klima haberlerini de artırdı!

Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından 10 bini aşkın kaynak üzerinden yapılan tarama sonuçlarına göre; sıcak havalar ve satışlardaki artış, klima haberlerini yüzde 13 oranında artırdı.

748

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı son sıcaklık analiz raporunu göre; 2024 yılı Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak Haziran ayı olarak kayıtlara geçti. Buna göre; geçtiğimiz Haziran ayı sıcaklığı 25.4°C ile mevsim normallerinin 3.6 °C üzerinde gerçekleşti. Ortaya çıkan bu kavurucu sıcaklık, beyaz eşya sektörünün yaz yıldızı klimaları da yeniden alışveriş sohbetlerin ana konusu haline getirdi.

Geçmişte klima ile ilgili sohbet ve pazarlıkların bir numaralı konusunu enerji tasarrufu oluştururken, günümüzde en çok konuşulan konuların başında satış fiyatları geliyor. Online alışveriş sitelerinin fiyat değişim tabloları incelendiğinde son bir yılda bazı klima marka ve modellerindeki fiyatların ikiye katlandığı görülüyor.

Ev tipi klima satışları yüzde 35 artı, her 5 kişiden 1’i klima sahibi!

Her beş kişiden birinin klima sahibi olduğu Türkiye’de en yoğun sahiplik %29 ile Akdeniz Bölgesi’nde en az sahiplik oranının ise %16 ile Kuzeydoğu Anadolu’da gerçekleştiği gözleniyor. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD)’in İklimlendirme Sektör Rapora göre; bireysel kullanıcılar tarafından yoğun ilgi gören ev tipi split klima pazarı %35 oranında büyürken yeni AVM projelerinin azalmasına bağlı olarak çatı tipi paket klima pazarında ise gözle görülür bir düşüş söz konusu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin adet ithalatın yaşandığı bu ürün grubunda, iç pazar satışları ise 1 milyon 900 bin adet olarak kayda geçmiş durumda.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş