Şevket-i Bostan: Ege Mutfağının Gizli Şifası

Şevket-i bostan, papatyagiller familyasından, sarı çiçekli, dikenli bir bitkidir. Ege mutfağında kuzu etiyle pişirilen lezzetli bir yemek olarak bilinir. Ancak şevket-i bostanın faydaları da saymakla bitmez. Bu yazımızda şevket-i bostan nedir, nasıl yetiştirilir, nasıl pişirilir ve faydaları nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

1293

Ege Bölgesi’nin zengin ve sağlıklı mutfağına hakim olanların vazgeçilmez lezzetlerinden biri de şevket-i bostandır. Bu bitki, Portekiz’den Fransa ve İran’a kadar birçok Akdeniz ülkesinde de yetiştirilir ve tüketilir. Şevket-i bostan, yabani bir ot olarak bilinse de aslında kültür bitkisi olarak üretilir ve sofralarda yer bulur. Şevket-i bostanın faydaları ise hem geleneksel hem de modern tıp tarafından kabul edilir. Peki, şevket-i bostan nedir, nasıl yetiştirilir, nasıl pişirilir ve faydaları nelerdir? İşte bu soruların yanıtları:

Şevket-i Bostan Nedir?

Şevket-i bostan, halk arasında bostan otu, mübarek dikeni, akkız gibi isimlerle de anılan, anason kokulu, sarı çiçekli, dikenli bir bitkidir. Papatyagiller familyasının bir üyesi olan şevket-i bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Şevket kelimesi Arapça “diken” anlamına gelen bir sözcükten türemiştir. Yani şevket-i bostan anlamı; bostanın dikeni ya da bahçenin dikenidir.

Şevket-i Bostan Nasıl Yetiştirilir?

Şevket-i bostan, doğru koşullarda doğada kendiliğinden de yetişebilen yabani bir bitkidir. Ancak evde, saksı içinde yetiştirmek isteyenler için de bazı ipuçları vardır. Şevket-i bostan yetiştirmek için şu adımlara dikkat etmelisiniz:

Şevket-i bostan tohumlarını güvenilir yerlerden temin edin. Ekim işlemi için en uygun zamanlar Ege Bölgesi için haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Ancak evinizde doğru sıcaklığı sağlayarak yılın diğer zamanlarında da ekim yapabilirsiniz.
Tohumlarınız çimlenip büyümeye başladıktan sonra, geniş ve derin saksılara geçiş yapın. Çünkü şevket-i bostanlar verimli bir şekilde yetişirse, kökleri neredeyse 1 metreye kadar uzayabilir.
Şevket-i bostanları düzenli olarak sulayın. Toprağının tamamen kurumasına izin vermeyin, toprağı nemli olacak şekilde sulayın. Sulama işlemini olabildiğince aynı saatlerde ve aynı miktarda suyla yapmaya özen gösterin.


Şevket-i Bostan Nasıl Pişirilir?

Şevket-i bostan, Ege mutfağında kuzu etiyle pişirilen lezzetli bir yemek olarak bilinir. Bunun yanında salatası da yapılabilir. Ayrıca enginar gibi farklı sebzelerle bir arada pişirilerek de servis edilebilir. Şevket-i bostan yemeği yapmak için şu malzemeleri hazırlayın:

  • 1 kg şevket-i bostan
  • 500 gr kuzu eti
  • 2 adet arpacık soğanı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Su


Şevket-i bostan yemeği yapmak için şu adımları izleyin:

  • Şevket-i bostanları yıkayın ve tepelerini kesin. Kalan kısmını ince ince doğrayın. Soğuk su ve yarım limonun suyunu bir kaba koyun. Doğradığınız şevket-i bostanları limonlu suyun içine alın.Arpacık soğanlarını soyun. Zeytinyağı ve kuzu etini tencereye alın. Et suyunu bırakıp, suyunu biraz çekene kadar arada karıştırarak pişirin. Salçayı ekleyin ve karıştırın. Şevket-i bostanları süzün ve tencereye ilave edin. Tuzunu ayarlayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte şevket-i bostanlar yumuşayana kadar pişirin.
    Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.


Şevket-i Bostanın Faydaları Nelerdir?

Şevket-i bostan, sadece lezzetli bir yemek değil, aynı zamanda sağlığa da faydalı bir bitkidir. İçeriğinde bolca magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduran şevket-i bostan, vücuda sağladığı vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Şevket-i bostanın faydaları şunlardır2:

  • Grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, özellikle balgam söktürücü etkiler göstererek boğazı rahatlatır.
  • Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlar, kan basıncını düzenler, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
  • Karaciğeri temizler, hücre yeniler, kırışıklıkları giderir, cilt sağlığını korur.
  • Kronik baş ağrısı, şiddetli ateş, bronşit, sarılık, adet dönemlerindeki hormon dengesizlikleri ve deri rahatsızlıkları gibi durumlarda şifa kaynağı olur.
  • Sindirime yardımcı olur, kabızlığı önler, gaz problemlerini giderir, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Kasılma ve gevşemeye yardımcı olur, spazm giderici, antibakteriyel, antienflamatuar, antitümoral etkileri vardır.
  • Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılan nadir otlardandır.

    Şevket-i bostan, Ege mutfağının gizli şifasıdır. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir bitki olan şevket-i bostan, evde kolayca yetiştirilebilir ve pişirilebilir. Şevket-i bostanın faydaları ise saymakla bitmez. Bu yazımızda şevket-i bostan nedir, nasıl yetiştirilir, nasıl pişirilir ve faydaları nelerdir sorularına cevap verdik. Umarız siz de şevket-i bostanı deneyip, faydalarından yararlanırsınız. Sağlıklı günler dileriz.

(Haber Merkezi)

Paylaş