havadurum

SES Çanakkale Gelibolu Şubesi’nden İsrail’in Gazze Hastanesine Saldırısına Kınama

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi Gelibolu ilçe Temsilciliği, Gazze başta olmak üzere haksız, hukuksuz savaşlarda yaşamını yitiren sağlık emekçileri ve yaşamını yitirenler için herkesi bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

1356

İsrail’in Gazze Şeridi’nde bulunan hastaneye düzenlediği saldırı, Ses Çanakkale Şubesi Gelibolu ilçe Temsilciliği tarafından sert bir şekilde kınandı. Saldırının savaş suçu olduğu ve sorumluların yargılanması gerektiği belirtildi. Açıklamada, saldırının bir soykırım olduğu, sorumluların savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiği ve sorunların barış ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

"Savaş Suçu İşleyenler Yargılansın"

SES Çanakkale Şubesi Gelibolu ilçe Temsilciliği’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “17 Ekim insanlık tarihine kara bir gün, bir soykırım günü olarak geçti. Adı yolsuzluklara da karışan sağcı, ırkçı, faşist İsrail hükümetinin çoğunluğu çocuk hastalardan oluşan Gazze şeridindeki hastaneye düzenlediği saldırı sonucu yüzlerce kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Katliamı şiddetle kınıyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hastanelerin bombalanması ve tedavi görenlerin tedavi hakkının engellenmesi Cenevre Sözleşmelerine ve çatışma hukuku kurallarına aykırıdır. Tüm dünyanın göz önünde gerçekleşen hastane saldırısı kuralların çiğnenmesidir, savaş suçudur ve sorumluluğu olanlar savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır.”

“Hastaneler Korunmalıdır”

Açıklamada, savaş zamanında hasta ve yaralılara bakım sağlanmasının ahlakın, dinin ve insanlık hukukunun gereği olduğu belirtilerek, “Gazze başta olmak üzere haksız, hukuksuz savaşlarda yaşamını yitiren sağlık emekçileri için herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. Coğrafyamızda savaşların yarattığı tahribat ve acılar bitmiyor. Hamas saldırıları bahane edilerek bir halk soykırıma tabi tutuluyor. Savaş zamanı hasta ve yaralılara bakım sağlanması ahlakın, dinin ve insanlık hukukunun gereğidir. Silahlı çatışmalar hukukunda bazı hedeflere saldırılması özel olarak yasaklanmıştır. Bu konudaki en eski kural ise sivillere saldırılmasının yasaklanmasıdır. Hastaneler, tıbbi birimler savaşlarda çatışan taraflar tarafından hedef gösterilemez ve korunmakla yükümlü olunan tesislerdir” ifadelerine yer verdi

Barış ve Diyalog Çağrısı

Açıklamada, saldırının bir barbarlık olduğu ve benzer katliamlara yol verilmemesi için uluslararası girişimlerde bulunulması gerektiği ifade edilerek, “Kararlılık gösterisi adı altında yapılan saldırı en asgari ahlaki ve insani değerlerden yoksunluğu, bir barbarlığı temsil etmektedir. Bu suçu işleyenler insanlığın vicdanında mahkûm edilmiş, lanetlenmişlerdir. Benzer katliamlara yol verilmemesi ve hesabının sorulması için bu suçu işleyenlerin ve sivillerin ölümüne yol açan benzer saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır. Bu nedenle, emperyalist hegemonik güçlerin işlevsiz hale getirdiği Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin derhal toplanması ve süreci başlatılması çağrısında bulunuyoruz. İsrail devleti hükümeti daha fazla suça bulaşmamak için saldırıları durdurmalı, ateşkes sağlanmalı, insani yardımlara yönelik engellemeler kaldırılmalı, sorunların barış ve diyalog yoluyla çözümü esas alınmalıdır” denildi. (Damla Yeltekin)

Paylaş