havadurum

Serap Yazıcı Özbudun Kimdir? Türkiye’nin görme engelli anayasa hukuku profesörü ve milletvekili

Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye’nin görme engelli anayasa hukuku profesörü ve TBMM 28. dönem Antalya milletvekilidir. Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı olarak da görev yapan Özbudun, akademik ve siyasi alanda pek çok başarıya imza atmıştır. Serap Yazıcı Özbudun kimdir, hayatı ve biyografisi nelerdir? İşte, merak edilen soruların cevapları.

1521

Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye’nin ilk kör anayasa hukuku profesörü ve TBMM 28. dönem Antalya milletvekilidir. Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı olarak da görev yapan Özbudun, akademik ve siyasi kariyerinde önemli başarılar elde etmiştir. Peki, Serap Yazıcı Özbudun kimdir? İşte, Serap Yazıcı Özbudun’un hayatı ve biyografisi.

Serap Yazıcı Özbudun’un hayatı

Serap Yazıcı Özbudun, 1962 yılında Ankara’da dünyaya geldi. On üç yaşında, ailesiyle birlikte geçirdiği ve annesinin hayatını kaybettiği trafik kazasında, görme yetisini kaybetti1. Bu durum, onun eğitimine ve kariyerine engel olmadı. Aksine, onu daha çok çalışmaya ve başarmaya motive etti.

Serap Yazıcı Özbudun’un eğitimi

Serap Yazıcı Özbudun, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden pek iyi dereceyle mezun oldu. 1986 yılında, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. 1991-1992 yılları arasında, İngiliz Hükümeti’nden kazandığı bursla, Bristol Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde doktora tezi üzerine çalıştı3. 1995 yılında, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamlayarak Hukuk Doktoru unvanını aldı. 2000 yılında, doçentlik unvanına hak kazandı. 2009 yılında, profesörlüğe atandı.

Serap Yazıcı Özbudun’un kariyeri

Serap Yazıcı Özbudun, akademik kariyerinin yanı sıra, siyasi kariyerinde de önemli roller üstlendi. 1988 yılında, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne anayasa hukuku alanında araştırma görevlisi olarak atandı. 1997-2012 yılları arasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2012 yılından itibaren, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2023 yılında, Gelecek Partisi’ne katılarak, İnsan Hakları Başkanı oldu. Aynı yıl, CHP’nin Antalya listesinden 6. sırada milletvekili adayı gösterildi ve seçilerek TBMM’ye girdi. Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye’nin ilk kör anayasa hukuku profesörü ve milletvekili olma başarısını gösterdi.

Serap Yazıcı Özbudun’un ödülleri ve projeleri

Serap Yazıcı Özbudun, akademik ve siyasi çalışmalarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası ödüller de aldı. 2002 yılında, Amerikan Hükümeti’nin davetlisi olarak, Küresel Düzeyde Demokrasinin Güçlendirilmesi konulu International Visitors programına katıldı. 2010 yılında, Türkiye Barolar Birliği tarafından, Anayasa Hukuku alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle, Aydın Doğan Hukuk Ödülü’ne layık görüldü. 2012 yılında, Avrupa Konseyi tarafından, Türkiye’de Anayasa Reformu konusunda danışman olarak görevlendirildi. 2014 yılında, Türkiye Anayasa Hukuku Derneği’nin kurucu üyesi oldu. Serap Yazıcı Özbudun, ayrıca, Türkiye’de demokratikleşme, insan hakları, anayasa yapımı, başkanlık ve yarı-başkanlık sistemleri gibi konularda çok sayıda kitap, makale ve rapor yayınladı.

(Esra Güller)

Paylaş