havadurum

"Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir"

19 Eylül Gaziler Günü sebebiyle Çanakkale Valiliği önünde Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi.

770

19 Eylül, Sakarya Meydan Muharebesi'nin zaferle sonuçlanmasının ardından 19 Eylül 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e 'Gazi' ünvanının verilmesiyle beraber Gaziler Günü olarak kutlanıyor. Gaziler Günü sebebiyle Çanakkale Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Doğan; "Şanlı Türk Ordusu, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü simgesidir"

Gaziler Günü sebebiyle gerçekleştirilen çelenk sunma töreni; Atatürk Anıtı'na çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı ile başladı. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Doğan; "19 Eylül Günü bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların, vatan olmasında ve devletimizin bekası uğruna canlarını adayanların, gurur ve şerefle anıldığı bir gündür. Üzerinde yaşadığımız toprakların, bizler için vatana dönüşmesi, bayraklarımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlıklarının bir eseridir. Tarihin her döneminde hürce yaşamayı bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda Şehit ve Gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde varoluş mücadelesinin şifresi; ölürsem şehit, kalırsam gazi deyiminde saklıdır. Asil Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı Türk Ordusu, dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünü simgesidir. Kahraman Gaziler, Gaziler Günü'nüz kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

Yılmaz; "Adlarınız şanlı tarihimizde sonsuza dek yaşayacaktır"

19 Eylül ve Gazilerin Türkiye'deki önemine değinen Binbaşı Yunus Yılmaz; "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra, Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin varoluş mücadelelerinde Somali'de, Bosna Hersek'te, Kosova'da, Irak'ta, Suriye'de ve Libya'ya, Mavi Vatan ve dünya denizlerinde gösterdikleri büyü kahramanlıklarla, Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünya üzerindeki saygınlığının arttırılmasında, Cumhuriyetimizi bölmeye ve yıkmak isteyenlere karşı, güvenlik güçlerimizle yürütülen mücadelelerde Gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan, Şehitlik makamı ile birlikte anılan Gazilik mertebesi, bağımsızlık ve kutsal değerler uğruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği müstesna bir derecedir. Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir. Birlik ve bütünlüğümüzün, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen abideleri olan kahraman Gazilerimiz. Ölürsek Şehit, kalırsak Gazi oluruz anlayışı içerisinde mücadele ediyorsunuz. Adlarınız şanlı tarihimizde sonsuza dek yaşayacaktır. Bizler şehitlerimizden ve gazilerimizden aldığımız manevi güçle içinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan saldırılara asla fırsat vermeyecek, bu uğurda inanç ve kararlılıkla vatanımızın bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğini korumaya devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de vatanımızın bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan şer güçler, kahraman güvenlik güçlerimizin canları pasına ortaya koydukları mücadele ile aziz milletimizin azim ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdur" dedi.

Gerçekleştirilen çelenk sunma törenine; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Baro Başkanı Hande Keskin, siyasi temsilciler, gazi dernek başkanları, gaziler, gazi yakınları, askeri erkan, vatandaşlar ve öğrenciler katılım sağladı.
(Dilan Kaynak)

Paylaş