havadurum

Seçim görevleri belli oldu mu? Sandık görevlileri ne kadar alacak?

Yerel seçimler yaklaşıyor. Sandık görevlileri kimler olacak, nasıl belirlenecek ve ne kadar ücret alacaklar? İşte, sandık görevlileri ile ilgili merak edilen tüm detaylar

3405

Türkiye, 31 Mart 2024’te yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Bu seçimlerde, 30 büyükşehir, 51 il, 922 ilçe ve 397 belde belediye başkanı, 1.251 il genel meclisi üyesi ve 20.500 belediye meclisi üyesi seçilecek.

Yerel seçimlerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için, sandık kurullarında görev alacak kamu görevlileri ve siyasi partilerin temsilcileri büyük önem taşıyor. Peki, sandık görevlileri kimler olacak, nasıl belirlenecek ve ne kadar ücret alacaklar? İşte, merak edilen soruların yanıtları.

Sandık Görevlileri Nasıl Belirlenecek?

Sandık kurulları, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen usul ve esaslara göre oluşturulacak. Sandık kurulları, bir başkan ve altı üyeden oluşacak. Başkan, ilçe seçim kurulu tarafından devlet memurları arasından seçilecek. Üyelerden dördü, siyasi partilerin ilçe seçim kuruluna verdikleri listelerden kura ile belirlenecek. Üyelerden biri, Türkiye Barolar Birliği’nin ilçe seçim kuruluna bildirdiği avukatlar arasından kura ile seçilecek. Üyelerden biri de, ilçe seçim kurulu tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yükseköğrenim mezunu personel arasından kura ile seçilecek.

Sandık Görevlileri Ne Zaman Belli Olacak?

YSK, sandık kurullarının oluşturulmasına ilişkin takvimini açıkladı. Buna göre, siyasi partilerin sandık kurulu üyeleri için ilçe seçim kurullarına verdikleri listeler, 1 Mart 2024 tarihinde ilan edilecek. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin kura çekimi, 8 Mart 2024 tarihinde yapılacak. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin listeleri, 15 Mart 2024 tarihinde ilan edilecek. Sandık kurulu başkan ve üyelerine görev yerleri, 22 Mart 2024 tarihinde bildirilecek.

Sandık Görevlileri Ne Kadar Ücret Alacak?

Sandık görevlileri, yerel seçimlerde görev aldıkları için ek ödeme alacaklar. Sandık kurulu başkanları, 2024 yılı için belirlenen asgari ücretin brüt tutarı olan 5.000 TL’nin yüzde 10’u kadar, yani 500 TL ödeme alacaklar. Sandık kurulu üyeleri ise, asgari ücretin yüzde 7,5’i kadar, yani 375 TL ödeme alacaklar. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin ödemeleri, seçimden sonra ilçe seçim kurullarınca yapılacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş