Sebze suyu (Sebze Stok) nasıl hazırlanır?

Çocuklarının yeteri kadar sebze yemediğinden şikâyetçi anneler, daha pratik mutfak çözümleri ile sofralarının hem lezzetini hem de besin değerini yükseltmek isteyenler için harika bir tarifle karşınızdayız: Sebze suyu (Sebze stok)!

711

Başta çorbalar ve soslar olmak üzere mutfakta tatlılar hariç neredeyse her alanda kullanılabilen sebze sularını bir kere hazırladıktan sonra uzun süre buzlukta saklayabiliyorsunuz. Hayvansal ürünlerden elde edilen suların yerine çok daha besleyici bir alternatif olan sebze suyu için tarifi aşağıdaki satırlarda bulabilirsiniz.

Sebze Suyu (Sebze Stok) Tarifi

Malzemeler

Soğan, patates, sarımsak, havuç (Sebze suyunu hazırlayacağınız her bir tencere için bir adet orta boy yeterli)

Mevsim sebzeleri (Sebze suyu hazırlarken mevsimindeki sebzelerden faydalanmak besin değerlerini yükseltecektir)

Maydanoz, nane, dereotu (Tencere başına her birinden yarım demet yeterli olacaktır)

Biberiye, kekik, defneyaprağı (Güçlü aromatikler olan bu bitkilerin mümküne taze olanlarından çok az miktarda kullanılmalı)

Zeytinyağı (Bir tatlı kaşığı yeterli)

Su (Tencerenizin aldığı kadar ekleyin)

Tarif

İşe kullanacağımız tüm sebzeleri yıkayıp, kabuklarından ayırarak başlıyoruz. (Kabuklar ile ayrıca sebze suyu yapabilirsiniz.) Çok büyük ya da küçük olmayacak şekilde sebzelerimizi doğruyoruz. Uzun süre pişecekleri için fazla küçültmeye gerek yok. Maydanoz, biberiye gibi diğer malzemelerimizi de yıkıyoruz ancak saplarından ayırmıyoruz. Çünkü bu saplardan da istifade etmek, içindeki vitamin ve minerallerden yararlanmak gerek.

Tenceremizi ocağın üzerine alıp, altını açıyoruz. Tenceremizin çelik olması önemli. Tencerenin ısındığından emin olduktan sonra zeytinyağı ve su hariç tüm malzemeyi içine alıyoruz. Bir, bir buçuk dakika kadar bu şekilde ateşte mühürlüyoruz. Sonrasında ise zeytinyağını ekleyip, bir tur karıştırıyoruz ve ardından tenceremizin aldığı kadar suyu ekleyip kaynayana kadar aralıklarla karıştırıyoruz.

Kaynamaya başlayan tenceremizin altını kısıp, en az 2 saat pişmesini bekliyoruz. Daha sonra tenceremizi kapağını çok hafif aralık bırakarak soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuyan tenceremizdekileri başka bir kaba süzüyoruz. Posaları asla atmayın. Az önce hazırladığınız sebze suyu ve bir karıştırıcı (blender) yardımıyla harika bir sebze çorbası yapabilirsiniz.

Güzelce süzdüğünüz sebze sularını cam şişeler içerisinde bir hafta kadar buzdolabında saklayabileceğiniz gibi, buzluklarda dondurduktan sonra buzdolabı poşetleri içerisine yemek başına kullanılacak porsiyonlarda koyarak daha uzun süre de saklayabilirsiniz.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş