havadurum

Savaş batıkları ile ilgili çalıştay düzenlendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ortaklığıyla savaş batıkları, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir yönetimi konuşuldu.

616

8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü Kapsamında “Çanakkale Savaşları Batıkları-Biyoçeşitliliği, Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” başlıklı Çevrimiçi Çalıştay gerçekleştirildi.

Sivil toplum kuruluşlarının ve halkın, denizler ve çevre ile ilgili konularda söz hakkını kullanması için, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü” kapsamında TÜDAV ortaklığıyla “Çanakkale Savaşları Batıkları – Biyoçeşitliliği, Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” başlıklı çevrimiçi bir çalıştay gerçekleştirdi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı Muhammed Parlak çalıştayda yaptıkları konuşmada, 109 yıl önce Çanakkale Savaşları’nda batan/batırılan gemiler, savaşın yadigârları, ait oldukları ülkelerin emanetleri olarak ele alındı.

ÇOMÜ ve Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerin yanı sıra, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri ve alanında uzman sualtı fotoğrafçıları yaptıkları çalışmaları sundu. Çanakkale Savaşlarında batan/batırılan gemilerin kültürel mirasımız, yeni turizm destinasyonlarımız ve deniz canlılarının barınakları olarak korunması, tanıtılması ve sürdürülebilir yönetilmesi konuları üzerinde duruldu. Sunumlar sırasında, kültürel miras, biyoloji, tarih, turizm, pazarlama uzmanlarının, bölge yönetimi için yıllardır çalışanların ve sualtını görüntülemeye ve sanatıyla, dalış yapmayanlara da sualtını anlatmaya gönül vermiş olanların ortak paydalarda buluşması, ortak sonuçları hedef alması, Çanakkale Batıkları için disiplinlerarası çalışmalar yapılması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkardı.

ÇOMÜ, “Disiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Anabilim Dalı” altında yeni açılan “Sualtı Kültürel Mirasını Koruma” adlı yüksek lisans programı ile konusunda uzman, nitelikli insan gücü yetiştirme yolunda önemli bir adım daha atmış oldu. Çalıştay, Dünya Okyanus Günü internet sayfasının, dünya çapında yapılan etkinlikler takvimine işletildi.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş