"Sağlığını erteleme, harekete geç" temasıyla farkındalık yaratıldı

Çan’da "Halk Sağlığı Haftası" nedeniyle hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumun farkındalığını artırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.

344

Konuyla ilgili olarak Çan İSM’den yapılan açıklamada; “Halk Sağlığı Haftasının ana teması (sloganı) ‘Sağlığını Erteleme, Harekete Geç’ olup ana tema kapsamında her gün için ayrı tematik konu belirlenmiştir. Haftada yedinci gün teması ‘Sağlıklı Anneler, Sağlıklı Nesiller’ olarak belirlenmiştir. İnsanlığın ve ülkelerin geleceğinin teminatı sağlıklı nesillerdir. Sağlıklı nesillerin devamlılığı üreme sağlığı hizmetleri ile sağlanır.

Üreme çağındaki kadınların üreme sağlığı danışmanlık hizmetleri, risk durumlarının tespiti, riskli gebeliklerin önlenmesi, gebelik öncesi danışmanlık hizmeti ile gebeliğe hazırlanması, gebe kalamıyorsa gebe kalmasını destekleyici hizmetlere yönlendirilmesi, gebeliğin izlenmesi, güvenli ve kaliteli doğum hizmetiyle bebeğin doğumunun gerçekleşmesi, lohusalık döneminde anne ve bebeğin sağlığını korumak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için gereklidir. Onun için anne adaylarına; Gebe kalmadan gerekli risk tespiti yapılmalı, Kalıtsal genetik geçişli hastalıklar değerlendirilmeli, Kızamıkçık, grip, tetanoz gibi aşılar yapılmalı, TORCH testi bakılmalı (Toksoplazma, Rubella (kızamıkçık), Cytomegalovirus, Herpes Simplex tip II, Folik asit desteği sağlanmalıdır.

Gebelikte ise sağlıklı beslenme ve gerekli nutrisyonel (Demir-D Vitamini) desteğin alınması, izlemlerin tam yapılması ve komplikasyonları önlemek için hastanede sağlık personeli eşliğinde güvenli bir doğum yapılması sağlıklı nesillerin çoğalmasını sağlayacaktır” denildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş