Sabun, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Temizlik, hijyen ve bakım için kullandığımız sabunlar, maalesef çoğu zaman kimyasal ve zararlı maddeler içeriyor. Peki, evde kendi sabunumuzu nasıl yapabiliriz? Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Biraz malzeme, biraz zaman ve biraz da yaratıcılık ile evde doğal sabun yapmak mümkün. Hem de 4 farklı yöntem ile. Bu yöntemler, erit ve dök, cold proses, sıcak proses ve tekrar işleme olarak adlandırılıyor. Bu yöntemlerin her birinin avantajları, dezavantajları ve özellikleri var. Siz de kendinize ve sevdiklerinize uygun olan yöntemi seçerek, evde doğal sabun yapmaya başlayabilirsiniz. İşte sabun nasıl yapılır sorusunun cevabı.
Bu yöntem, sabun yapmak için en kolay ve en hızlı yöntemdir. Bu yöntemde, kostik gibi tehlikeli maddeler kullanmanıza gerek yoktur. Sadece hazır sabun bazı, istediğiniz esans, renk ve katkı maddeleri gereklidir. Sabun bazını mikrodalga veya benmari usulü ile erittikten sonra, diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Sonra karışımı istediğiniz şekildeki kalıplara dökün ve soğumasını bekleyin. Sabununuz hazır.
Bu yöntem, sabun yapmak için en yaygın kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde, yağlar ve kostik kullanarak sıfırdan sabun yapılır. Bu yöntemde, kostik ile dikkatli olmak gerekir. Kostik, su ile karıştırıldığında ısı ve buhar üretir. Bu nedenle, koruyucu ekipman kullanmak ve havalandırması iyi bir ortamda çalışmak önemlidir. Yağları ve kostiği karıştırdıktan sonra, karışımı kalıplara dökün ve 24 saat bekletin. Sonra sabunları kalıptan çıkarın ve 4-6 hafta boyunca kurumaya bırakın. Sabununuz hazır.
Bu yöntem, cold proses yönteminin bir varyasyonu olarak sıcak proses, sabunun yavaşça pişirilmesini gerektirir. Bu yöntemde de yağlar ve kostik kullanılır. Ancak, karışımı kalıplara dökmeden önce, bir tencere veya fırında pişirilir. Bu sayede, sabunlaşma süreci hızlanır ve sabun daha çabuk olgunlaşır. Pişen sabun, kalıplara dökülür ve soğuması beklenir. Sabununuz hazır.
Bu yöntem, evinizdeki eski sabunları toparlayıp, öğütüp tekrar işleyerek kullanıma hazır hale gelme getirmeyi anlatır. Bu yöntemde, eski sabunları rendeleyin veya küçük parçalara bölün. Bir tencere içinde su kaynatın ve içine eski sabunları ekleyin. Karışımı kısık ateşte eriyene kadar karıştırın. İsterseniz, esans, renk veya katkı maddeleri ekleyebilirsiniz. Karışımı kalıplara dökün ve soğumasını bekleyin. Sabununuz hazır.
Sabun yapmak, hem keyifli hem de faydalı bir uğraştır. Evde doğal sabun yapmanın 4 farklı yöntemini sizin için anlattık. Bu yöntemlerin her birinin artıları ve eksileri olduğunu unutmayın. Kendinize ve cildinize uygun olan yöntemi seçerek, evde doğal sabun yapmaya başlayabilirsiniz. Sabun yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları da göz önünde bulundurun. Özellikle kostik gibi tehlikeli maddeler kullanırken koruyucu ekipman kullanın ve havalandırması iyi bir ortamda çalışın. Sabun yapımı için gerekli malzemeleri internetten veya aktarlardan temin edebilirsiniz.
(SAİM TUNÇMAN)