havadurum

Rüştü Asyalı Kimdir? Türk Tiyatro ve Sinemasının Keloğlan’ı

Rüştü Asyalı kimdir? Tiyatro ve sinemanın Keloğlan’ı, seslendirme sanatının usta ismi, Devlet Tiyatroları’nın eski başrejisörü… İşte Rüştü Asyalı’nın hayatı ve biyografisi…

1941

Türk tiyatro, sinema ve seslendirme sanatının usta ismi Rüştü Asyalı, 1947 yılında Elazığ’ın Ağın ilçesinde doğdu. Lise yıllarında tiyatroya başlayan Asyalı, Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra Devlet Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. Keloğlan tiplemesiyle rol aldığı dört filmle sinemaseverlerin gönlünde taht kuran Asyalı, aynı zamanda senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısı olarak da çalıştı. 2008-2012 yılları arasında Devlet Tiyatroları başrejisörlüğü yapan Asyalı, halen çeşitli kurumlarda diksiyon, spikerlik, sunuculuk, seslendirme ve oyunculuk dersleri vermektedir.

Tiyatro Hayatı

Rüştü Asyalı, tiyatroya lise yıllarında Ankara Halkevleri Genel Merkezi’nde açılan kurslara katılarak başladı. 1963 yılında Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinde temsil kolu sanatçısı olarak yer aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü sınavını kazanarak 1970 yılında mezun oldu. Aynı yıl Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonel oyunculuk yaşamına başladı. Keşanlı Ali Destanı, Fil Adam, Düşler Yolu ve Azizname gibi oyunlarda rol alarak büyük başarı sağladı. Kanlı Nigar, Ah Şu Gençler, Ölümsüzler, Yunus Diye Göründüm ve Soruşturma gibi oyunların yönetmenliğini yaptı. Özel tiyatrolarda da konuk yönetmenlik çalışmaları yapan Asyalı, Pamukbank Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu’nda Masal Var-Masalcık Var, Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda Ah Şu Gençler, Ankara Ekin Tiyatrosu’nda Nazım Hikmet için yazılmış Hasret adlı oyunları sahneye koydu. Hasret oyununda Nazım Hikmet rolünü de oynayan Asyalı, son çalışması olan Ben Bir İnsan isimli oyunu Devlet Tiyatroları sahnesinde sergiledi.

Sinema Hayatı

Rüştü Asyalı, sinemaya Ankara Radyosu Çocuk Saati’nde canlandırdığı Keloğlan oyunlarıyla adım attı. 1971-1975 yılları arasında Keloğlan Aramızda, Keloğlan, Keloğlan’la Can Kız ve Keloğlan İz Peşinde adlı dört filmde Keloğlan tiplemesiyle rol aldı. Ardından Sefer Seferde, Yaman Delikanlı, Ben Bir Garip Keloğlanım ve Dangalak gibi filmlerde oynadı. Yaman Delikanlı ve Ben Bir Garip Keloğlanım filmlerinin senaryosunu da yazan Asyalı, 2000’li yıllarda Ben Bir İnsan, Havada Bulut, Kod Adı ve Kod Adı Kaos gibi yapımlarda da rol aldı. Atatürk Anlatıyor isimli belgeselde Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Asyalı, ayrıca Şiirlerle Atatürk’ü Anlamak adlı şiir seçkisindeki şiirleri seslendirdi.

Seslendirme Hayatı

Rüştü Asyalı, seslendirme sanatçısı olarak da tanınmaktadır. 1963 yılından bu yana radyo ve televizyonda çeşitli programlara katılan Asyalı, İki Öküz, Bir Varmış Bir Yokmuş ve Türkülerle Oyunlar adlı dizilerin senaryo yazarlığı, yönetmenliği ve oyunculuğunu yaptı. Seslendirme Sanatçıları Birliği’nin kurucu üyesi ve genel başkanı olan Asyalı, birçok film, dizi, belgesel, reklam ve animasyonda seslendirme yaptı.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş