havadurum

Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 30 Ocak 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Resmi gazetede bugün, turizm ajansı personelinin işe alınması, Çanakkale Üniversitesi'nin spor merkezi, zorunlu karşılıklarda değişiklik, elektronik para kuruluşlarına faaliyet izni, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararı ve daha birçok konu yer alıyor. Resmi gazetede bugün yayınlanan belgelerin özetlerini sizin için derledik.

733

Resmi gazetede bugün yayınlanan yönetmelik, tebliğ, karar ve ilanlar arasında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Personelinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile İşe Alınmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar, Ziraat Finansal Teknolojiler Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ye Elektronik Para Kuruluşu Olarak Faaliyet Göstermek Üzere Faaliyet İzni Verilmesine İlişkin Karar ve Anayasa Mahkemesinin 11/10/2023 Tarihli ve E: 2023/104, K: 2023/177 Sayılı Kararı yer alıyor.

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelikler

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Personelinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile İşe Alınmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik: Bu yönetmelik, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kuruluş, görev, yetki, sorumluluk, çalışma usul ve esasları ile personelinin işe alınmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Yönetmelik, ajansın misyonu, vizyonu, değerleri, stratejik planı, performans programı, bütçesi, denetimi, yönetim kurulu, genel müdürlük, personel politikası, personel sınıfları, personel alımı, personel değerlendirme, personel eğitimi, personel ödüllendirme, personel disiplini, personel hakları ve yükümlülükleri gibi konuları kapsamaktadır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelik, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapmaktadır. Yönetmelikte yapılan değişiklikler, merkezin amacı, faaliyet alanları, organları, yönetim kurulu, merkez müdürü, merkez müdür yardımcısı, merkez kurulu, merkez personeli, merkezin çalışma usul ve esasları, merkezin gelirleri, merkezin harcamaları, merkezin denetimi, merkezin işbirliği yapabileceği kurum ve kuruluşlar, merkezin yürürlükten kaldırılması gibi konuları içermektedir.

Tebliğler

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/2): Bu tebliğ, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapmaktadır. Tebliğde yapılan değişiklikler, zorunlu karşılık oranları, zorunlu karşılık hesaplaması, zorunlu karşılık yükümlülüğü, zorunlu karşılık tutarının ödenmesi, zorunlu karşılık tutarının değiştirilmesi, zorunlu karşılık tutarının iadesi, zorunlu karşılık tutarının nakde çevrilmesi, zorunlu karşılık ihlalleri, zorunlu karşılık cezaları gibi konuları kapsamaktadır.

Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar: Bu karar, Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.'nin faaliyet izni kapsamının genişletilmesine ilişkindir. Karara göre, Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş., Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 30/01/2024 tarihli ve 2024/1 sayılı kararı ile elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere verilen faaliyet izni kapsamında, ayrıca ödeme hizmetleri sağlayıcı olarak da faaliyet göstermeye yetkilendirilmiştir. Bu kapsamda, şirket, ödeme hesabı açma, yönetme ve kapatma, ödeme işlemlerinin başlatılması, ödeme işlemlerinin alıcısına hizmet sunulması, doğrudan borçlanma, havale, ödeme emri, kartlı ödeme işlemleri, elektronik para ihraç etme, geri alınabilir elektronik para karşılığında nakit tahsil etme, geri alınabilir elektronik para karşılığında nakit ödeme yapma, elektronik para transferi, elektronik para aracılığıyla ödeme işlemleri gibi hizmetleri sunmaya yetkilidir.

Ziraat Finansal Teknolojiler Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ye Elektronik Para Kuruluşu Olarak Faaliyet Göstermek Üzere Faaliyet İzni Verilmesine İlişkin Karar: Ödeme Hizmetleri A.Ş.'ye elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere faaliyet izni verilmesine ilişkindir. Karara göre, Ziraat Finansal Teknolojiler Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 30/01/2024 tarihli ve 2024/2 sayılı kararı ile elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermeye yetkilendirilmiştir. Bu kapsamda, şirket, elektronik para ihraç etme, geri alınabilir elektronik para karşılığında nakit tahsil etme, geri alınabilir elektronik para karşılığında nakit ödeme yapma, elektronik para transferi, elektronik para aracılığıyla ödeme işlemleri gibi hizmetleri sunmaya yetkilidir.

YARGI BÖLÜMÜ

Anayasa Mahkemesi Kararı

Anayasa Mahkemesinin 11/10/2023 Tarihli ve E: 2023/104, K: 2023/177 Sayılı Kararı: Bu karar, Anayasa Mahkemesi'nin 11/10/2023 tarihinde verdiği bir bireysel başvuru kararıdır. Karara göre, başvurucu, 2019 yılında İstanbul'da düzenlenen bir eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış, ardından tutuklanmış ve terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanmıştır. Başvurucu, tutukluluğunun makul süreyi aştığını, tutukluluğuna yönelik gerekçelerin somut olmadığını, tutukluluğunun devamına ilişkin kararların hukuka aykırı olduğunu, tutukluluğunun siyasi amaçlı olduğunu, tutukluluğu nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, adil yargılanma hakkının, ifade özgürlüğü hakkının, seçme ve seçilme hakkının, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının, mülkiyet hakkının ve eğitim hakkının ihlal edildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştur. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun iddialarını değerlendirmiş ve başvurucunun kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, adil yargılanma hakkının ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun diğer iddialarının ise kabul edilemez olduğuna hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ihlal edilen hakları için 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine, başvurucunun tutukluluğunun yeniden değerlendirilmesine ve kararın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir.

İLÂN BÖLÜMÜ

a - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

b - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri

(HABER MERKEZİ)
Paylaş