havadurum

Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 3 Ekim 2023 Tarihli Kararlar, Yönetmelikler ve Tebliğler!

Resmi Gazete’de 3 Ekim 2023 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler neler? Hidroelektrik santral, linyit, altın ve gümüş sahaları, enerji nakil hatları, kentsel dönüşüm, sanayi alanları, hububat destekleri, yer değiştirme ve tapu kadastro alımlarıyla ilgili kararlar yayımlandı. İşte Resmi Gazete’de bugün yer alan önemli başlıklar!

1472

Resmi Gazete’nin 3 Ekim 2023 tarihli ve 32328 sayılı nüshasında çeşitli alanlara ilişkin önemli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yer aldı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan başlıklar şöyle:

Enerji, maden ve sanayi alanlarına ilişkin kararlar

Bu alanda toplam yedi karar yayımlandı. Bunlardan ilki, Şırnak ilinde Ilıcak Regülatörü ve HES Üretim Tesisinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin karardı. Bu kararla, Ilıcak Çayı üzerinde kurulması planlanan hidroelektrik santralinin inşası için gerekli arazilerin kamulaştırılması süreci başlatıldı.

İkinci karar ise, Adıyaman ilinde IV. grup maden (linyit) işletme ruhsatlı sahada, ruhsata konu maden üretimine devam edilebilmesi için bazı taşınmazların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin karardı. Bu kararla, Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde bulunan linyit sahasının işletilmesi için gerekli arazilerin kamulaştırılması süreci başlatıldı.

Üçüncü karar ise, Ağrı ilinde IV. grup maden (altın+gümüş) işletme ruhsatlı sahada, ruhsata konu maden üretimine devam edilebilmesi için bazı taşınmazların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin karardı. Bu kararla, Ağrı’nın Patnos ilçesinde bulunan altın ve gümüş sahasının işletilmesi için gerekli arazilerin kamulaştırılması süreci başlatıldı.

Dördüncü karar ise, kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla bazı taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin karardı. Bu kararla, elektrik dağıtım şebekesinin iyileştirilmesi ve genişletilmesi için gerekli enerji nakil hatlarının geçeceği arazilerin kamulaştırılması süreci başlatıldı.

Beşinci karar ise, Mersin ilinde ilan edilen rezerv yapı alanı içerisinde bulunan bazı taşınmazların, çoğunluğu imar mevzuatına aykırı olan, afet riski taşıyan, genel asayiş ve güvenlik yönünden sakınca teşkil eden yapıların tasfiye edilerek ulaşım ve altyapısıyla birlikte fen ve sanat kurallarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin karardı. Bu kararla, Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan rezerv yapı alanında kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılabilmesi için gerekli arazilerin kamulaştırılması süreci başlatıldı.

Altıncı karar ise, Adıyaman ilinin Merkez ilçesinde bulunan alanın Adıyaman Kayaönü Sanayi Alanı olarak belirlenmesine ilişkin karardı. Bu kararla, Adıyaman’ın Merkez ilçesinde bulunan 1.000.000 metrekarelik alanın sanayi alanı olarak ilan edilmesi sağlandı.

Yedinci karar ise, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ve Pazarcık ilçelerinde bulunan bazı alanların sanayi alanı olarak belirlenmesine ilişkin karardı. Bu kararla, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan 1.500.000 metrekarelik alanın ve Pazarcık ilçesinde bulunan 500.000 metrekarelik alanın sanayi alanı olarak ilan edilmesi sağlandı.

Tarım destekleriyle ilgili karar

Bu alanda bir karar yayımlandı. Bu karar, hububatta 2023 üretim yılı mazot ve gübre desteklerinin 2023 yılında ödenebilmesine ve bu ödemelere ilişkin finansman maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin karardı. Bu kararla, hububat üreticilerine verilen mazot ve gübre desteklerinin ödeme süresinin uzatılması ve bu süre içinde oluşacak faiz giderlerinin bütçeden karşılanması sağlandı.

Yer değiştirmeyle ilgili karar

Bu alanda bir karar yayımlandı. Bu karar, Samsun ilinin Çarşamba ilçesi, Esençay Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Abdioğlu Sokağı ile Poluçlar Sokağının aynı ilin Tekkeköy ilçesi, Yağbasan Mahallesine bağlanması hakkında karardı. Bu kararla, Samsun’un Çarşamba ve Tekkeköy ilçeleri arasında yer değiştirme işlemi gerçekleştirildi.

Tapu ve kadastro alımlarıyla ilgili usul ve esaslar

Bu alanda bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3. maddesinin (b) bendi kapsamında yapılacak alımlara ilişkin usul ve esasları belirledi. Bu yönetmelikle, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet alımlarının nasıl yapılacağına dair kurallar belirlendi. (Haber Merkezi)

Paylaş