havadurum

"Projede kamu yararı yok"

324

Cengiz Holding`in Kazdağı`nda işletmek istediği Halilağa altın madenindeki ısrarı devam ediyor. Cengiz Holdingin Kazdağı`nda işletmek istediği altın madenin de kullanılmak üzere DSİ tarafından verilen iki gölet ve bir çay için kamu yararı kararı alındı. Bunun yanı sıra proje kapsamında Hacıbekirler, Yanıklar, Çan, Halilağa ile Bilaller köylerinde toplam 43 parselin de kamulaştırılmasına izin verildi. Söz konusu Bayramiç Hacıbekirler 1 ve Hacıbekirler 2 Göletleri ile Kocabaş Çayı için Tarım ve Orman Bakanlığı`nca kamu yararı kararı alınmasına tepki gösteren Çan Çevre Derneği Başkanı Ümran Aydın, "Projede asla hiçbir kamu yararı yok" dedi.

"Halilağa köyümüzün 3 katı büyüklüğünde atık sahayı bize bırakıp gidecek"
Aydın, söz konusu işletmenin büyük bir çevre kıyımına neden olacağını ifade ederek, "Seçim öncesine yetiştirmek için Devlet Su İşleri, Tarım Orman Bakanlığı inanılmaz hızlı çalışmış. Projede asla hiçbir kamu yararı yok. Sulama kanalının geçirileceği tarlalarda kendilerinin sulama yapılması izin verilmiyor. Su kapalı kanalla geçirilecek. Sulama hattı boyunca getirilecek kanal açık değil, kapalı bir kanal. Kanalın geçirileceği tüm alan ve kamulaştırma yapılacak 43 parsellik alanın tamamı tarım parseli. İnsanlara kendi tarlalarını sulama hakkı dahi verilmiyor. Bir ilçenin şehrin ortasında geçen koskoca bir çayın suyu alınıyor. Derelerin dahi yataklarının değiştirilmesi yasak. Burada hiçbir kamu yararı yok. Bakır çıkartılmasının bölgeyi zehirlemekten başka sularımızı kirletmekten başka hiçbir şeyi yok. Burada kazanacak olan sadece işletme. Ne bölgeye bir faydası var. ne bölgeye en ufak bir yatırım getiriyor. Bütün suyumuzu, topraklarımızı alacak. Zehirli kimyasallarla bunları ayrıştıracak. Bizim Halilağa köyümüzün 3 katı büyüklüğünde atık sahayı bize bırakıp gidecek" dedi.

"Bir gram suyumuzun kalma ihtimali yok"
Av. Aydın Çan-Yenice hattının aynı zamanda deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, "Burada böyle bir proje felaket. Kendi kullanacakları göletleri kamu yararı diye söylüyorlar. Ama Halilağa`da göletlerin yapılması aslında uzun yıllardır talep edilen bir şey. Aynı Kumarlardaki gibi. 15-20 yıl önce DSİ`nin programında olan bir şey. Ama asla yapılmadı. Bu göletler asla vatandaşlar için yapılmadı. Bugün sadece Cengiz Holding için yapılıyor. Çok sınırlı bir miktarda vatandaşın sulama yapmasına imkan verecek. Ama altın ve bakır madeni için o kadar çok su gerekiyor ki bizim burada ne yeraltı ne yer üstü bir gram suyumuzun kalma ihtimali yok. Bir gram altın ya da bakır çıkartmak için 3 ton su gerekiyor. Halilağa ve Hacıbekirler köyleri Bayramiç sınırında bir yer. Çan`daki Biga`ya kadar tüm bölgesi sulayan 55 köyü sulayan Kocabaş Çayının komple bir işletmeye verilmesi ve bunun devlet kanalıyla yapılması korkunç. Seçim öncesine yetiştirmek için inanılmaz bir hızla çalışmışlar" dedi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş